Od malička ho fascinovali vône, tiahnúce sa pri pečení. Vyrastal na dedinke na Morave, kde pekársky um babičiek a tetičiek a ich kúzlení v kuchyni k radosti celej komunity formovali jeho chute a lásku k tomuto druhu umeniu od ranného detstva.
Za cukrára sa chcel vyučiť hneď po základnej škole, viacmenej ako poslušný syn rešpektoval prianie rodičov, ktorí z neho chceli mať pána učiteľa. Pri štúdiu na gymnáziu v sebe objavil výtvarné vlohy a nadchol sa pre animovaný film, ktorému sa chcel venovať na vysokej škole. Z tohto štúdia však nakoniec z rodinných dôvodov vzišlo a po ročnej skúsenosti s vyučovaním v LŠU už Josef úplne presne vedel, že cukrárčina je tá jediná správna cesta. A tak dnes miesto kreslených filmov vytvára pre radosť všetkých svojich nádherné torty, zdobené čerstvými kvetmi či plátkovým zlatom a vo svojbytných kurzoch motivuje milovníkov pečenia nebáť sa ísť za svojím snom ...
Chuť spoznávať a učiť sa novým veciam ho neopustila ani po štyridsiatke, takže ho môžeme vidieť nielen ako usmievavého porotcu súťaže o najlepšieho amatérskeho cukrára – Peče celá země, a to nielen tento rok, ale už od jej I. série v roku 2020, ale tiež ako súťažiaceho účastníka XII. ročníka StarDance, kde sa pre mnohých divákov celkom nečakane pretancoval až do 8. kola...
A my Vám ho predstavíme nielen ako cieľavedomého a veľmi pracovitého človeka, ale tiež ako dobrého radcu pre začiatočníkov aj pokročilých.
Týždeň u kráľovnej
Svoju prvú tortu si upiekol k 9. narodeninám, bola na pohľad krásna, ale nedala sa zjesť. Mala zrazený korpus a aj krém. To ho ale neodradilo a v 15 rokoch už bol miestnym slávnym, zatiaľ rýdzo amatérskym, pekárom na svadby a narodeniny. Cesta k vysnívanému povolaniu však neviedla priamo a muselo ubehnúť ešte veľa času, kým sa stal uznávaným cukrárskym mágom. Až po úspešnom ukončení štúdia na gymnáziu sa vyučil cukrárom a získal výučný list aj ako kuchár, následne sa prihlásil na diaľkové štúdium na pražskej Vysokej škole hotelovej. na svoje štúdiá v Prahe si zarábal najprv ako šéfkuchár v anglickom kúpeľnom hoteli, v gastro prevádzke luxusného londýnskeho obchodného domu Harrods, kam najprv nastúpil len na brigádu...Svoju šancu dokázal svojou usilovnosťou aj umom premeniť na trvalý pracovný pomer a prácu snov v cukrárskej sekcii najluxusnejšieho obchodného domu na svete...
Trochu úsmevnou epizódou v jeho úctyhodnej pracovnej kariére je týždenné cukrárske pôsobenie v Buckinghamskom paláci, kde bol poverený výrobou šišiek (scones) k obľúbenému popoludňajšiemu čaju kráľovnej Alžbety II. S láskou ich vytváral celých 7 dní, až kým sa vlastne dozvedel, že boli určené pre kráľovnine psy, welsh corgi, ktorým ich panovníčka trúsi...
V Harrods si okrem iného obľúbil prácu s plátkovým zlatom, ktorého sa na tamojšie torty a dezerty spotrebovalo týždenne až 10 g. Po 7,5 rokoch krásnej práce obdržal ponuku na pozíciu šéfcukrára, teda človeka, ktorý má pod sebou cca 270 ľudí. Namiesto toho ale odišiel do Indie, kde dva roky pomáhal kamarátovi rozbehnúť cukráreň Conçu. A navzdory porekadlu, že doma nie je nikto prorokom, sa po návrate domov v roku 2018 pomaly ale isto začal stávať známou a rešpektovanou osobnosťou aj u nás.
Svet Josefa Maršálka - bez čoho sa v kuchyni nezaobíde
Josefove pekárske rady a tipy
Pár tipov a rád k pečeniu, ktoré inde nenájdete. Spýtali sme sa totiž Josefa Maršálka za vás na jeho tajomstvo prípravy obľúbeného kysnutého cesta.
- Hladkú múku nie je potrebné preosievať, to za vás spraví robot pri spracovaní cesta
- Tzv. omládok z čerstvého droždia rozrábajte vlažným (nie horúcim!) mliekom, tj mliekom teplým 28–29 °C, vzísť ho nechávajte 20–30 minút
- Po vzídení omládku (kvásku) pridajte všetky ostatné suroviny, vrátane tekutín a v robote s hákom 15–20 minút premiešajte na stupni 1, až POTOM pridajte akýkoľvek tuk a prepnite na stupeň 2. Čím väčší bude rozdiel teplôt medzi cestom a tukom, tým lepšie sa vám do cesta zapracuje, takže pridať tuk môžete rovno po jeho vybratí z chladničky.
- Do kysnutých ciest vždy patrí soľ, 10 g na 1 kg múky
- Pokiaľ sa ponáhľate, z čerstvého droždia nie je potrebné rozrábať omládok, ale stačí na tzv. záraz. Podmienkou je, aby všetky suroviny mali rovnakú, izbovú teplotu. Droždie do múky rozdrobíte, pridáte všetky ostatné suroviny OKREM soli a tuku. V robote premiešajte a až následne potom pridáte soľ a tuk, ktorý v tomto prípade musí mať naopak tiež izbovú teplotu. Ďalej postupujte ako pri príprave s kváskom (omládkom).
- Kysnuté cesto nikdy nesmie oschnúť, preto vždy prikryte misu mokrou utierkou alebo fóliou
- Hotové cesto spoznáte, keď sa jednoducho odlepuje od misy aj od háku (varechy)
- Cesto má nakysnúť do dva a pol až trojnásobného objemu (ak kysne cesto v sklenenej mise s odmerkou, dokonale tento proces vidíte)
- U sušeného droždia vám bude stačiť 1/3 dávky čerstvého, tj na 1 kg múky 15–20 g, omládok sa zo sušeného droždia nepripravuje!
- Všetky talianske kysnuté cestá sa vždy rozrábajú na omládok (panettone, focaccia, ciabatta)
Vyskúšať, ako to funguje, môžete na Josefových receptoch nižšie.
Kysnuté dobroty Josefa Maršálka
02. januára 2022 Josef Maršálek
Rakúska kysnutá bábovka podľa Pepa Maršálka
26. marca 2023 Josef Maršálek
Veľkonočný mazanec podľa Josefa Maršálka
22. septembra 2022 Josef Maršálek
Kysnutý závin s orechovou náplňou podľa Pepu Maršálka
Varím rád, je to môj život
Osobne sa s s Josefom Maršálkom môžete stretnúť aj na našich cukrárskych a pekárskych kurzoch v Gourmet Academy, väčšina z nich však bola počas pár hodín na našu veľkú radosť na pol roka dopredu beznádejné vypredaná. Termíny tých novo vypísaných si v prípade záujmu postrážte tu.
Josefove cukrárske kurzy v gourmet academy
15. 4. 2024 Josef Maršálek
Epická čokoláda
10. 6. 2024 Josef Maršálek
Moderní česká cukrařina I.
14. 6. 2024 Josef Maršálek
Master Class: Cukrařina od A do Z
Značky ako srdcová záležitosť
Gianni Versace je osobnosťou, s ktorou by Josef najradšej povečeral, keby sa to ešte dalo. Obdivuje jeho štýl, má ho skrátka rád. Čo alebo koho má tento fenomenálny cukrár ešte v obľube a ako vyzerá jeho kuchyňa sa dozviete v našom blogovom článku zo série Kuchyňa robí človeka. Široký výber z kolekcie Rosenthal meets Versace v podobe porcelánových hrnčekov, šálok, tanierov alebo celých servisov, e krásnych váz a ďalších bytových doplnkov, nájdete v našej novej konceptuálnej predajni nazývanej Atelier, v Prahe na Senovážnom náměstí, v priestoroch hotela Andaz. V menšej miere porcelán s autentickými vzormi Versace kúpite aj v našej outletovej predajni v Čestliciach, kde ide teda najmä o staršie kolekcie.Kuchyňa robí človeka
Čo sa mi ešte páči alebo značky môjho srdca
Sladký život Josefa Maršálka
Nechajte sa inšpirovať vychytanými receptami pre každé ročné obdobie. Josef je predovšetkým cukrár, a tak väčšina z nich bude na sladké dobroty.
Sezónne cukrárske recepty
11. februára 2023 Josef Maršálek
Veľkonočný zajac Josefa Maršálka
06. januára 2022 Josef Maršálek
Valentínske snehové pusinky Josefa Maršálka
03. februára 2023 Josef Maršálek
Valentínske donuty podľa Josefa Maršálka
04. februára 2023 Josef Maršálek
Fašiangové šišky Josefa Maršálka
Pepa Maršálek naslano
29. augusta 2022 Josef Maršálek
Muffinky so syrom a paradajkami podľa Pepu Maršálka
16. decembra 2022 Josef Maršálek
Empanandy s nivou a pekanovými orieškami
Nový projekt – Maršálkovo
Miloš a Pavel Staňkovi a Josef Maršálek sú dlhoročnými priateľmi. Spoločne sa rozhodli vytvoriť kolekciu výnimočného kuchynského riadu a doplnkov, ktoré sú nevyhnutné pri práci cukrára. Vznikol tak zoznam kľúčových kúskov pre vášnivých cukrárov, ktorý prepája český Superbrand Potten & Pannen-Staněk a Maršálkovo, kde Vám chce Josef priblížiť výsostné územie svojej vlastnej kuchyne. Prvou lastovičkou tejto spolupráce sú nádherné kameninové misy Mason Cash z kolekcie In the Meadow, v limitovanej edícii Maršálkovo, vyznačujúce sa personifikáciou na spodnej strane mís a špeciálnou farbou, nazývanou kráľovská modrá. A to na počesť kráľovského Anglicka, kde Josef, ako už viete, zbieral svoje cukrárske ostrohy...