Vsaďte na romantické gesto v podobe vlastnoručne upečeného dezertu od cukrárského majstra Josefa Maršálka. Môžete nim obdarovať svojich blízkych, servírovať ho na raňajky alebo podávať ako sladkú bodku po romantickej večeri.
Valentínske donuty s ovocnou polevou
Počet porcií: 14
Ingrediencie
Cesto
- 280 g hladkej múky
- 100 g hrubej múky
- 50 g cukor krupica
- 20 g rumu
- 2 vajcia veľkosti M
- 65 g masla
- 165 g mlieka
- 15 g droždia
- 3 g soli
- 1 g anízu
Poleva
- 250 g cukor múčka
- 120 g jahôd, malín, čučoriedok…
- 10 g mrazom sušeného ovocia podľa chuti
Na dokončenie:
- 10 g mrazom sušeného ovocia
- 1 l repkového oleja na smaženie
Postup
1. Do misy dajte hrubú múku, droždie a mlieko a všetko dokopy zamiešajte. Dobre zmes prikryte a nechajte 1 hodinu kysnúť v izbovej teplote.
2. Potom pridajte vajcia, rum a cukor a všetko dobre zamiešajte.
3. Pridajte hladkú múku a vypracujte cesto. Ďalej pridajte soľ a korenie a úplne nakoniec maslo.
4. Hneťte, kým nezískate hladké, pevné a elastické cesto. To dobre prikryte, aby nevyschlo a nechajte ho v izbovej teplote najmenej 45 min. nakysnúť.
5. Cesto opatrne dajte na ľahko pomúčenú dosku a rozdeľte ho na 14 rovnakých kúskov (jeden približne s váhu 50 g.).
6. Kúsky vyvaľkajte do malých guličiek a nechajte ich 5-10 min. oddýchnuť.
7. Potom pomocou pomúčeného prsta do každého z nich urobte otvor, ktorý potom roztiahnete do strán tak, aby vznikol krúžok s priemerom asi 7 cm.
8. Postupne ich odkladajte na pomúčenú tácku či plech a nechajte ich prikryté nakysnúť na dvojnásobný objem.
9. V panvici rozohrejte olej na 170 °C a krúžky v ňom postupne smažte, z každej strany približne 1,5-2 min.
10. Vyberte hotové donuty na plech vyložený servítkami, ktoré vsiaknu prebytočný olej a nechajte ich tam úplne vychladnúť.
11. Všetky ingrediencie na polevu rozmixujte dohladka pomocou kuchynského robota alebo ponorného mixéra.
12. Usmažené donuty v poleve namočte jednou stranou, nechajte odkvapkať na mriežke a pred zaschnutím dozdobte mrazom sušeným ovocím.
Ďalšie recepty cukrára Josefa Maršálka
03. februára 2023 Josef Maršálek
Valentínske snehové pusinky Josefa Maršálka
16. februára 2022 Josef Maršálek
Sviatočná torta s čerstvým ovocím podľa Josefa Maršálka
05. februára 2024 Josef Maršálek