Majster cukrár Josef Maršálek, známy usmievavý porotca z televíznej súťaže Českej televíze a lektor našej Gourmet Academy sa s vami podelí o ďalší zo svojich osvedčených receptov. Veľkonočný zajac ako živý, len odhopkať z taniera. Zvládnete to tiež, stačí len dodržať osvedčené postupy. A pri zdobení sa fantázii medze nekladú.
Celkový čas prípravy: 1,5 hodiny
Pečenie: 45–50 minút
čo budete potrebovať: 3D veľkonočnú formu, objem cca 0,75 l
Ingrediencie
Postup
1. Najprv si zmiešajte sypké ingrediencie – múku s kokosom, cukrom, soľou a práškom do pečiva, prisypte nastrúhanú citrónovú kôru a ľahko premiešajte.
2. Potom pridajte ingrediencie tekuté – vajcia, jogurt, olej a šťavu. 3. Stierkou vymiešajte dohladka. Pokiaľ máte, môžete použiť robota s plochou stierkou na pomalý stupeň.
4. Formu vymažte olejom a vysypte kokosom, pripravenú hmotu nalejte do jej spodnej časti, priklopte hornú časť a pečte v rozohriatej rúre pri 160 °C asi 45–50 minút.
5. Po uplynutí doby podľa skúsenosti so svojou rúrou vyskúšajte špajľou, či je zajac upečený. Ak je špajľa po vytiahnutí suchá vyberte z rúry, odoberte hornú časť a nechajte vychladnúť.
6. Na polevu metličkou vymiešajte všetky ingrediencie dohladka a vo vodnom kúpeli zohrejte do tepla. Elektrický šľahač alebo kuchynský robot vám opäť uľahčia časť práce.
7. Ak máte polevu hotovú, vyberte zajaca z formy, spodnú hranu ľahko zrežte, kvôli väčšej stabilite hotového zajaca.
8. Pomocou štetca potom polevou zajaca potrite, nechajte ľahko zaschnúť, nakoniec jemne pocukrujte. Ozdobte podľa svojej fantázie.
Ďalšie recepty cukrára Josefa Maršálka
02. januára 2022 Josef Maršálek
Rakúska kysnutá bábovka podľa Pepa Maršálka
05. februára 2024 Josef Maršálek
Fašiangové šišky Josefa Maršálka
14. februára 2022 Josef Maršálek
Sviatočná štóla podľa Josefa Maršálka
16. februára 2022 Josef Maršálek
Sviatočná torta s čerstvým ovocím podľa Josefa Maršálka
23. septembra 2024 Josef Maršálek
Tekvicová torta s mliečnou čokoládou podľa Pepu Maršálka
03. februára 2023 Josef Maršálek