
Majster cukrár Josef Maršálek, známy usmievavý porotca z televíznej súťaže Českej televíze a lektor našej Gourmet Academy sa s vami podelí o ďalší zo svojich osvedčených receptov. Veľkonočný zajac ako živý, len odhopkať z taniera. Zvládnete to tiež, stačí len dodržať osvedčené postupy. A pri zdobení sa fantázii medze nekladú.
Celkový čas prípravy: 1,5 hodiny
Pečenie: 45–50 minút
čo budete potrebovať: 3D veľkonočnú formu, objem cca 0,75 l

Ingrediencie
Čo by sa vám mohlo hodiť na prípravu
Postup
1. Najprv si zmiešajte sypké ingrediencie – múku s kokosom, cukrom, soľou a práškom do pečiva, prisypte nastrúhanú citrónovú kôru a ľahko premiešajte.
2. Potom pridajte ingrediencie tekuté – vajcia, jogurt, olej a šťavu. 3. Stierkou vymiešajte dohladka. Pokiaľ máte, môžete použiť robota s plochou stierkou na pomalý stupeň.


4. Formu vymažte olejom a vysypte kokosom, pripravenú hmotu nalejte do jej spodnej časti, priklopte hornú časť a pečte v rozohriatej rúre pri 160 °C asi 45–50 minút.

5. Po uplynutí doby podľa skúsenosti so svojou rúrou vyskúšajte špajľou, či je zajac upečený. Ak je špajľa po vytiahnutí suchá vyberte z rúry, odoberte hornú časť a nechajte vychladnúť.

6. Na polevu metličkou vymiešajte všetky ingrediencie dohladka a vo vodnom kúpeli zohrejte do tepla. Elektrický šľahač alebo kuchynský robot vám opäť uľahčia časť práce.
7. Ak máte polevu hotovú, vyberte zajaca z formy, spodnú hranu ľahko zrežte, kvôli väčšej stabilite hotového zajaca.
8. Pomocou štetca potom polevou zajaca potrite, nechajte ľahko zaschnúť, nakoniec jemne pocukrujte. Ozdobte podľa svojej fantázie.


