
Letný dezert s tvarohom a ovocím zo záhrady (podľa Josefa Maršálka)
Doba prípravy: cca 90 minút
Suroviny zodpovedajú koláčovej forme s priemerom 24 cm

Ingrediencie
na základ:
- 200 g hladká múka
- 100 g práškový cukor
- 125 g maslo
- 1 g soľ
- 10 g rum
- olej na vymazanie formy
náplň:
- 500 g mäkký plnotučný tvaroh
- 150 g smotana na šľahanie 33%
- 100 g práškový cukor
- 10 g vanilkový cukor
- 3 vajcia veľkosti M
- 1 ks vanilkový puding s pravou vanilkou
- 1 ks malý citrón kôra i šťava
na kompót:
- 300 g ovocia zo záhrady
- 25 g kryštálového cukru alebo práškového
- 10 g kukuričný škrob
- 100 g voda
- 25 g citrónová šťava
na dokončenie:
- 200 g čerstvého ovocia zo záhrady
Postup
1. Na základ zmiešajte v mise alebo v kuchynskom robote múku, cukor, soľ a maslo a vytvorte posýpku.
2. Nakoniec pridajte rum a pokračujte v miešaní v robote alebo ručným hnetením, kým nedostanete nerovnomerné veľké kúsky. 3. Tie opatrne vmačkajte do olejom vymazanej zapekacej koláčovej formy s priemerom 24 cm tak, že ju celú vyplníte.
4. Pečte dozlatista asi 25 minút v rozohriatej rúre pri 160°C.
Smeg Dolce & Gabbana kuchynský robot SMF03
5. Do stolného mixéra odvážte všetky ingrediencie na náplň a rozmixujte dohladka. Dobre poslúži tiež tyčový ponorný mixér.
6. Hladkú tekutú náplň bez kúskov nalejte na vopred upečený základ, teplotu stiahnite na 150 °C a pečte ďalších 25 až 30 minút do zatuhnutia a dozlatista.
7. Vyberte z rúry a nechajte dobre vychldanúť.
8. Na kompót zmiešajte v hrnci všetky ingrediencie a priveďte k varu. Varte cca 1 minútu. Za občasného miešania nechajte vychladnúť.
9. Na vychladený upečený koláč navrstvite čerstvé ovocie a zalejte studeným uvareným kompótom. Nakrájajte na porcie a servírujte.
Emile Henry keramický riad - zapekacia koláčová forma, dezertný tanier, modrá Calanque