Veľkonočný mazanec podľa Josefa Maršálka

12. februára 2024 Josef Maršálek https://pottenpannenprod.blob.core.windows.net/ppmedia/sharedmedia/pottenpannensk/pottenpannenmedia/autori/pepa_marsalek01b.png?ext=.png
Veľkonočný mazanec podľa Josefa Maršálka

Upečte si mazanec s marhuľami, mandľami, pistáciami a kardamómom tak, ako ho má rad vynikajúci cukrár-objaviteľ a pokušitel Josef Maršálek.

Majster cukrár Josef Maršálek, známy usmievavý porotca z televíznej súťaže Českej televízie Pečie celé Česko a lektor našej Gourmet Academy sa s vami podelí o ďalší zo svojich osvedčených receptov. Nadýchaný mazanec, netradične zamotaný do rafinovaného uzlu, určite spestrí vaše veľkonočné menu a len tak sa po ňom zapráši.

Celkový čas prípravy: až 3 hodiny, z toho:

kysnutie: 1–2 hodiny
pečenie: cca 40 minút

Obtiažnosť: ľahké
Počet kusov: 1

Veľkonočný mazanec podľa Josefa Maršálka

Ingrediencie

na cesto:

  • 500 g hladká múka
  • 250 ml mlieko
  • 200 g sušené marhule
  • 100 g maslo
  • 80 g cukor krupica
  • 50 g mandle a pistácie
  • 20 g med
  • 20 g čerstvé droždie (10 g sušené)
  • 5 g soľ
  • 1 ks vajce
  • 1 bio pomaranč na kôru
  • 1/2 lyžičky mletého kardamómu

na dokončenie:

  • 1 vajce
  • 20 g hrubý cukor (kryštálový cukor alebo cukor krupica)

Postup

1. Do misy na prípravu cesta pridajte všetku múku, rozdrobené droždie a zalejte vlažným mliekom. Potom pridajte med, cukor, soľ, nastrúhanú pomarančovú kôru, vajce a korenie. Všetko dobre premiešajte. Nakoniec pridajte do cesta kúsky zmäknutého masla a hneťte do hladka.

2. Cesto by sa nemalo lepiť na steny misy. Ideálnym pomocníkom je v tejto fáze prípravy kuchynský robot, ktorý celú prácu urobí za vás počas cca 10 minút, v ruke vám to bude trvať trošku dlhšie. 

 3. Do hotového cesta úplne nakoniec nasypte marhule a nasekané pistácie.

4. Takto pripravené cesto zakryte čistou utierkou a nechajte v teple 1–2 hodiny dobre nakysnúť.

5.  Mazanec zapleťte podľa návodu nižšie a  pečte v rúre vyhriatej na 160 °C asi 40 minút, dozlatista hnedej farby.  

Po dopečení nechajte mazanec vychladnúť a podávajte napríklad s maslom alebo domácou zavareninou. Je ale samozrejme neskutočne dobrý aj samotný.

Ako zapliesť mazanec

  • Vykysnuté cesto rozdeľte na 6 rovnako veľkých dielov a vyvaľkajte na pramene. 
  • Pramene potom rozdeľte po 3 do 2 pruhov, ktoré položte křížom na seba. 
  • Oba pruhy potom jednoducho  zapleťte do vrkoča.
  • Výsledný vrkoč zmotajte dokopy do tvaru gule a nechajte na plechu s papierom na pečenie ešte chvíľku, cca 5-10 minút vykysnúť
  • Po dokysnutí potrite mazanec rozšľahaným vajíčkom a posypte cukrom.
Spletený mazancový vrkoč dajte do tvaru gule

ĎALŠIE VEĽKONOČNÉ RECEPTY

ĎALŠIE VEĽKONOČNÉ RECEPTY