Predstavujeme vám prvý diel seriálu o zaujímavých ľuďoch a ich domovoch, predovšetkým však o srdci každej domácnosti, teda o kuchyniach a jedálňach! S prvým dielom sme vyrazili do južných Čiech za cukrárom Josefom Maršálkom.
Poznať ho môžete ako porotcu cukrárskej show Pečie celé Česko alebo ako autora špičkových cukrárskych kuchárok. Tou poslednou je naozaj poriadna, štyristo stranová kniha nazvaná „KYNUTÉ“.
Svoju úspešnú kariéru nezameral len na Českú republiku, ale aj na Indiu alebo na Veľkú Britániu, kde jeho famózne dezerty ochutnala okrem iného aj britská kráľovská rodina! Tak vitajte…
Kuchyňa robí človeka
Kuchyňa robí človeka je pravidelná séria fotografa Derecka Harda, držiteľa ocenenia Czech Press Photo. Nie sú to len šaty, čo robia človeka. U nás v Potten & Pannen - Staněk veríme, že nielen oblečenie odráža to, akí ste, ale rovnakým spôsobom o vás vypovedá aj vybavenie vašej kuchyne a to, akým spôsobom varíte.
Preto vás každý mesiac pozveme domov k zaujímavým osobnostiam z českej a slovenskej scény a necháme vás nahliadnuť pod pokrievku ich kuchyne.
Kde momentálne bývate a s kým?
V krásnych južných Čechách, malej obci Dubnom, so svojim partnerom v rodinnom domčeku s veľkou záhradou.
Zdieľate bývanie aj s nejakými nemými tvárami?
Áno, okrem 4 veľkých afrických korytnačiek s nami zdieľa bývanie aj stopäťdesiat krátkosrstých čiernych morčiat s rodokmeňom a tiež 500-litrové akvárium s amazonskými terčovcami.
Ako by ste popísali svoje bývanie v jednej krátkej vete.
Miesto, kde sa nielen cítim komfortne, ale hlavne bezpečne.
Platí u vás doma, že kuchyňa je srdcom domu/bytu?
Absolútne. A veľký jedálenský stôl je srdcom každej kuchyne.
Čoho si na vašej kuchyni najviac považujete a prečo?
Kvalitnej rúry, pretože bez nej neviem robiť svoju prácu. Veľkých francúzskych okien, pretože denné svetlo a slnko zaleje náš dom energiou.
Vymenujte tri veci, bez ktorých sa v kuchyni nezaobídete.
Aká ingrediencia vám nikdy nesmie chýbať v chladničke alebo v špajze?
V chladničke nájdete domáce vajíčka od Peťovej babičky, maslo, mlieko a smotanu. V špajze potom cukor a múku. Vlastnú značku čokolády a tiež korenie vo veľkom množstve.
Čo ste naposledy upiekol?
Chrumkavé arašidové venčeky so slaným karamelom a šľahanou čokoládovou ganache s tonkou pre dnešné fotenie.
Považujete sa za dobrého kuchára a čo by ste uvarili vzácnej návšteve, keby ste chceli urobiť naozaj dojem?
Ešte som nikoho neurazil, keď som pripravil pomaly dusené hovädzie na burgundský spôsob, zemiakové maslové pyré a zeleninu zo záhrady. K tomu domácu chrumkavú bagetu a slané maslo.
Čo vy a hudba? Čo si rád pustíte napríklad pri varení či pečení?
Zmes melancholickej aj modernej hudby, klasickej opernej a baletnej árie, jazzové legendy aj filmové soundtracky. Myslím, že dobrú hudbu oceniť dokážem.
Ktorá svetová kuchyňa je vaša najobľúbenejšia a viete ju variť?
Arabská a indická, a áno, viem. Učil som sa priamo v krajinách, odkiaľ moje najobľúbenejšie pokrmy pochádzajú.
Preferujete sladké alebo slané?
Slané. Sladké je za odmenu.
Hranolky alebo šalát?
Šalát a batátové hranolky.
Kávu alebo čaj?
Oboje. Nemôžem za to.
Keby ste si mohli vybrať kohokoľvek na svete (žijúcu i nežijúcu osobnosť), s kým povečeráte, bol by to:
Gianni Versace.
Dávate prednosť veľkým hostinám, kedy sa zíde veľa ľudí pri jednom stole, alebo ste skôr pre komornejšie stolovanie?
Čím som starší, tým viac preferujem komorné stolovanie.
Patrí k výnimočným okamihom pri vašom stole aj nejaký slávnostný jedálenský servis?
Absolútne. Jedlo je pôžitok, dar. Jeme očami. Čo do hrnca dáte, to z neho vytiahnete. To sa netýka iba ingrediencií, ale najmä emócií a energie. To, ako jedlo konzumujeme, o nás hocičo vypovedá.
K jedlu patrí nedomysliteľne aj pitie. Poviete nám, aké máte rád alko a nealko?
Milujem šampanské a tiež španielsku cavu. Dobré víno, suché až extra suché. A s obľubou si dávam na ľadovú light alebo zero Coca-Colu.
Čo vám vo vašej kuchyni chýba, aby sa stala kuchyňou snov?
Mám kuchyňu snov. A na každom sne sa dá ešte pracovať. Aj na tom našom. Nie je podstatné, aké veci v nej sú, ale kto v nej varí, aj je a žije.