
Dobrá správa: orechy už dozrievajú, vlašské začínajú padať! Kôstky plodov stromov orechov, nám známe ako vlašské orechy sú pochutinou, ktorú využijete nielen pri vianočnom pečení. Svojou nezameniteľnou chuťou dokážu ozvláštniť sladké aj slané nátierky, dezerty aj chlieb. A navyše sú aj zdravé... Recepty, ktoré s nimi pracujú je mnoho, vyskúšajte jeden z tých nových od známeho cukrárskeho mága.
Orechový kysnutý závin s cukrovou krustou
Celkový čas prípravy: cca 3,5 hodiny, z toho pečenie 30–35 minút, celkový čas kysnutia: 2,5 hodiny
1 kus, suroviny zodpovedajú obdlžníkovej forme 15 x 36 cm

Vedeli ste, že vlašské orechy patria medzi top 10 antioxidačné potraviny? Obsahujú veľké množstvo zdraviu prospešných látok, okrem toho zvyšujú aj aktivitu mozgu, pretože sú bohaté na Omega 3 mastné kyseliny, jód, selén a vitamíny skupiny B, zlepšujú metabolizmus a podporujú zníženie hladiny tzv. zlého cholesterolu. Môžete si ich vychutnávať len tak samé alebo si skúste s nami pripraviť jeden z obľúbených múčnikov cukrára Josefa Maršálka. Náš tip na to, aby sa vám kysnutie podarilo znie: dbajte na to, aby všetky suroviny na cesto mali rovnakú, a to izbovú teplotu.
Ingrediencie
cesto:
- 300 g špaldová hladká múka
- 150 g plnotučné mlieko
- 60 g maslo
- 50 g cukor krupica
- 10 g droždie
- 4 g soľ
- 1 vajce veľkosť M
orechová náplň:
- 225 g strúhané vlašské orechy
- 200 g biely jogurt
- 50 g hrozienka
- 40 g cukor krupica
- 3 g mletá škorica
- 2 g soľ
- 1 bio citrón- kôra
na dokončenie:
- 1 žĺtok
- 20 g mlieko
- 40 g zmes cukru krupice a múčky
Postup
2. Do takto pripraveného kvásku pridajte vajce a soľ a opäť zľahka premiešajte, aby sa všetky ingrediencie dobre spojili.
3. Pridajte zmäknuté, na kúsky nakrájané maslo a pomocou varechy vytvorte hladké a elasticky pevné cesto.
4. Hladké cesto v mise zakryte utierkou a nechajte 1 hodinu v izbovej teplote kysnúť do cca dvojnásobného objemu.