Základ úspechu
Dôležitejšie ako by sa na prvý pohľad zdalo je kvalitná príprava, vďaka ktorej si všetko dopredu premyslíte. Čo obsahuje? Na prvom mieste určite vyhľadanie rodinných receptov alebo tých nových, ktoré chcete tohto roku určite vyskúšať. Chcete skúsiť tohto roku niečo nové, napríklad rumom voňajúce vianočné maslové guličky, či melasové perníčky alebo krehké laskonky podľa Josefa Maršálka? Alebo u vás už niekoľko rokov vyhráva nadčasová klasika v podobe tradičného lineckého pečiva a vanilkových rožkov? Či už radi experimentujete, alebo dávate prednosť osvedčeným druhom a chutiam, zapíšte si suroviny, ktoré je potrebné nakúpiť, aby ste neboli uprostred pečenia nepríjemne prekvapení, že napríklad cenné maslo už došlo a z lineckého nič nebude. Vykrajovanie tvarov z obľúbeného lineckého cesta si môžete zjednodušiť pomocou šikovných vykrajovačiek s drevenou rukoväťou.
Pomocníci na výrobu vianočného lineckého
Kuchynské vychytávky, ktoré šetria čas aj nervy
Druhov vianočného pečiva existuje veľké množstvo. Od komplikovaných praliniek plnených čokoládou a ovocnými krémami, ktorých príprava trvá pokojne aj niekoľko dní, až po jednoduché snehové pusinky, pri ktorých si vystačíte len s cukrom a vyšľahanými vaječnými bielkami. Pokiaľ chcete svojej rodine či priateľom predložiť väčší počet druhov a zároveň si vianočné pečenie značne uľahčiť, ponúkame vám možnosť, kedy pomocou inteligentného pomocníka a niekoľkých ingrediencií, postupne pridávaných do jedného cesta, vykúzlite najmenej 10 rozličných chutí a až 20 rôznych tvarov. Základné cesto na vianočné maslové sušienky nájdete na našom blogu. Praktického pomocníka v podobe strojčeku na sušienky od značky Marcato, v rôznych farbách, potom na našom e-shope a na našich predajniach.
Postup práce je skutočne jednoduchý. Za malú chvíľku si jednoducho zvolíte tvar, naplníte stroj cestom a začnete plech plniť pravidelnými kúskami voňavého pečiva.
Šikovný pomocník na výrobu sušienok
Postup 10 v jednom
Základné cesto si rozdeľte na 10 rovnako veľkých kusov. Prvý dajte do strojčeka tak, ako je, ale k všetkým ostatným dielom, potom budete pridávať jednu ďalšiu ingredienciu, ktorú vždy do cesta ručne zapracujete. Do druhého dielu pridajte 10 g mletých vlašských orechov, tretí diel ozvláštnite pridaním 10 g mletých mandlí, štvrtý malou lyžičkou kakaa holandského typu, do piateho pridajte 10 g strúhaného kokosu, do šiesteho potom lyžičku mletej škorice, do siedmeho lyžičku mletého zázvoru, do ôsmeho môžete pre zmenu pridať lyžičku perníkového korenia (klinčeky, kardamom a aníz v mletej podobe; aníz môžu nahradiť aj rozdrvené semienka badyánu). Pre deviaty diel cesta zvoľte taký tvar, aby ste mohli použiť marmeládu (ríbezľovú alebo malinovú) na zlepenie dvoch k sebe. Pre desiaty budete potrebovať pol tabuľky kvalitnej horkej čokolády, ktorú vo vodnom kúpeli rozpustíte a hotové, upečené a na mriežke vychladnuté sušienky potom do nej napoly alebo celé namočíte, preto zvoľte jednoduchší tvar práve s ohľadom na túto skutočnosť. A máte napečené!
Pár tipov, na čom vianočné pečivo servírovať
Ďalšie recepty na vianočné pečenie
15. februára 2022
Kakaové sušienky s višňovou marmeládou
19. decembra 2023
Linecké koláčiky
05. decembra 2022 Josef Maršálek
Orieškové amaretti s klinčekom od Pepu Maršálka
01. decembra 2024