Ku káve, čaju či ako chrumkavé vianočné koláčiky, ktoré budete mať hotové zachvíľku. Upečte si jednoduché maslové sušienky a buďte o krok vpred pred nečakanou návštevou. Stačiť vám budú bežne dostupné suroviny a šikovný pomocník, v podobe lisu na sušienky.
Obtiažnosť: jednoduchá
Čas prípravy: 30-40 minút + 20 minút pečenia
Obtiažnosť: jednoduchá
Čas prípravy: 30-40 minút + 20 minút pečenia
Ingrediencie
- 200 g pšeničná hladká múka (typ 00)
- 200 g cukor krupica
- 250 g masla
- 4 vaječné žĺtky
- štipka soli
- 75 ml mlieka
Ak chcete mať svoje sušienky veľmi krehké, nahraďte časť hladkej múky (cca 50 g) celozrnnou variantou.
Čo by sa vám mohlo hodiť
Postup
- V malej rajničke nechajte pomocou horúceho kúpeľu rozohriať maslo. Akonáhle bude dostatočne rozpustené nechajte ho ľahko vychladnúť (musí však ostať v tekutom stave).
- Medzitým si vedľa vo veľkej mise na cesto zmiešajte preosiatu múku, krupicový cukor a štipku soli.
- Do sypkej zmesi následne pomocou vidličky jemne vmiešajte vaječné žĺtky. Cesto stále miešajte a po malých dávkach do neho začnite prilievať rozpustené maslo. V tejto fáze za stáleho miešania pridajte tiež mlieko izbovej teploty.
- Aby ste všetky suroviny dokonale spojili a zapracovali do jednotného cesta s jemnou konzistenciou bez nežiaducich hrudiek, použite na dokončenie svoje ruky. Vypracovanú hmotu následne rozdeľte na 4 rovnako veľké bochníky.
- Teraz prichádza čas tvarovania malých sušienok. Pripravte si preto strojček Marcato a vložte do neho časť cesta. Potom zvoľte jeden z 20 tvarov a upravte tiež výslednú veľkosť pomocou nastaviteľného kolieska pod pákou.
- Páku niekoľkokrát stlačte, kým na druhom konci neuvidíte hmotu rovnomerne vychádzať vo vami zvolenom tvare.
- Cesto tvarujte priamo na čistý plech bez použitia papiera na pečenie či masla na vymazanie. Strojček pridržujte tesne nad pracovnou plochou a pomocou páky, ktorú je potrebné pravidelne stláčať smerom dole, zaplňte povrch formy na pečenie malými sušienkami.
- Jednotlivé várky cukroviniek pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 12–15 minút. Akonáhle je cesto zlatisté a dostatočne prepečené, nechajte ho vychladnúť.
- Jednotlivé sušienky si potom ozdobte podľa svojej fantázie a podávajte napríklad s horkou čokoládou či ako drobné pohostenie k popoludňajšiemu čaju alebo ku káve.
Ďalšie recepty na vianočné cukrovinky
15. februára 2022
Kakaové sušienky s višňovou marmeládou
23. januára 2024
Ovsené sušienky s bielou čokoládou a brusnicami
18. novembra 2024