Počet kusov: 40
Doba prípravy: cca 120 minút + 4–5 hodín odležanej náplne
Tento jemne chrumkavý dezert je určený pre skúsenejších tvorcov sladkých pokušení; okrem času a istých skúseností budete potrebovať aj cukrárske vrecúško s ozdobnou špičkou a šablónu na laskonkové korpusy.
Sviatočné laskonky s kávou a mliečnou čokoládou podľa Josefa Maršálka
Ingrediencie
snehová hmota (telo laskoniek):
- 100 g bielkov
- 200g cukru krupica
- 50 g cukru múčka
- 100 g mletých mandlí
- 25 g espressa
- 1 g soli
ganache (náplň):
- 300 g mliečnej čokolády
- 200 g smotany na šľahanie 33%
- 70 g masla
- 45 g olivového oleja
- 3 g soli
na dokončenie:
- 50 g karamelizované orechy
- zlatá metalická farba (jedlá)
- kakao
Postup
1. Bielky, cukor krupicu a espresso nahrejte za občasného miešania v miske vo vodnom kúpeli či v mikrovlnnej rúre na 60 °C.
Nahrejte bielky, cukor a espresso
2. Zmes potom vyšľahajte do veľmi pevného snehu pomocou robota, ručného šľahača či tyčového mixéra so šľahacím nadstavcom.
Vyšľahajte veľmi pevný sneh
3. Následne stierkou opatrne vmiešajte zmes práškového cukru a mletých mandlí.
Vmiešajte zvyšok surovín
4. Vzniknutú hladkú hmotu rozotrite cez šablóny na plech, vyložený papierom na pečenie. Pracujte rýchlo, aby hmota nepovolila. Hneď ako máte plech hotový, ihneď vložte do dobre vyhriatej rúry na 130 °C pečte asi 40 minút alebo kým nie sú celkom vysušené.
5. Ešte vlažné korpusky postriekajte pomocou štetca kakaom, ktoré si rozpustíte v malom množstve vody.
6. Úplne nakoniec dozdobte rozstrekom zlatej farby, rozpustenej tentokrát v malom množstve číreho alkoholu (vodka, ovocná pálenka, biely rum).
7. Počas pečenia si pripravte ganache: V mise rozlomte čokoládu na kúsky.
Pečte na 130 °C cca 40 minút
Ganache pripravte počas pečenia
Náplň vyšľahajte do tuhej emulzie
8. Priveďte k varu smotanu so soľou a nalejte ju na rozlámanú čokoládu. Nechajte chvíľku povoliť a následne metličkou rozmiešajte do hladka; potom pridajte zmäknuté maslo a miešajte do rozpustenia.
9. Nakoniec po častiach primiešajte olivový olej. Potom celú zmes dôkladne rozmixujte tyčovým mixérom do hladkej emulzie. 9. Hotovou zmes nechajte pri izbovej teplote aspoň 4–5 hodín dozrieť.
10. Potom cukrárske vrecúško s ozdobnou špičkou naplňte ganache, vytlačte na vnútornú, neozdobenú časť polovice korpusov primerané množstvo a opatrne priklopte horný diel, zlatom pokropenou plôškou hore.
Ďalšie recepty Jozefa Maršálka
02. januára 2022 Josef Maršálek
Rakúska kysnutá bábovka podľa Pepa Maršálka
06. januára 2022 Josef Maršálek
Valentínske snehové pusinky Josefa Maršálka
12. januára 2022 Josef Maršálek
Letné ovocné sorbety s Josefem Maršálkom
14. februára 2022 Josef Maršálek
Sviatočná štóla podľa Josefa Maršálka
17. februára 2022 Josef Maršálek
Tekvicová torta s mliečnou čokoládou podľa Pepu Maršálka
16. februára 2022 Josef Maršálek