Vianočné orieškové guličky talienskeho strihu voňajú po mandliach a klinčekoch. Vyskúšajte jednoduchý recept Josefa Maršálka na vianočné koláčiky, tentokrát nenáročné na čas aj vlastnú výrobu.
Počet kusov: podľa veľkosti guličiek cca 15-25
Doba prípravy: cca 20-25 minút
Ingrediencie
Snehová hmota:
- 50 g bielkov
- 60 g cukor krupica
- 100 g cukor múčka
- 160 g jemne mleté lieskové oriešky
- 10 g rum
- 1 limetka-kôra
- 2 g soľ
- 2 g mletých klinčekov
Na dokončenie:
- 50 g cukor múčka
- 50 g plátkov mandlí
Postup
- V mise zmiešajte bielky so soľou a začnite šľahať, po napenení pridávajte postupne cukor krupicu a vyšľahajte do pevného snehu.
- Potom opatrne zamiešajte všetky zvyšné ingrediencie a miešajte, kým nezískate hladkú hmotu. Tú nechajte v izbovej teplote asi 10 min. odpočívať.
- Lyžičkou namočenou v studenej vode odoberajte malé kúsky a v mokrých dlaniach utvorte guličky, ktoré obaľte v mandľových lupienkách.
- Takto pripravené kúsky dávajte na plech s papierom na pečenie, vždy kúsok ďalej od seba.
- Pred pečením ich ešte pocukrujte zvyšným práškovým cukrom a pečte pomaly vo vyhriatej rúre pri 150°C asi 20-25 min., len kým ľahko nezružovejú.
- Nechajte ich na mriežke vychladnúť a potom uložte do vzduchotesnej dózy na chladnom a suchom mieste.
- Amaretti ostávajú po upečení vláčne.
Ďalšie vianočné koláče cukrára Josefa Maršálka
14. februára 2022 Josef Maršálek
Sviatočná štóla podľa Josefa Maršálka
Čo by vás mohlo zaujímať o pečení
13. novembra 2024
Kto rád pečie
27. novembra 2024