Počet kusov: 40
Doba prípravy: cca 60 minút
Ingrediencie
- 250 g hladkej múky
- 230 g mäkkého masla
- 130 g práškového cukru
- 50 g sekaných pekanových orechov
- 50 g sekaných pistácií
- 30 g kukuričného škrobu
- 20 g vanilkového cukru
- 2 g soli
- kôra z jedného citróna
Poleva:
- 200 g práškového cukru
- 50 g rumu
- 10 g panenského olivového oleja
na dokončenie:
- zmes sušených jedlých kvetov
Postup
1. Zmäknuté maslo vymiešajte s oboma cukrami a soľou do peny.
2. Potom vmiešajte zmes orechov a citrónovej kôry a nakoniec múku so škrobom a vymiešajte vláčne cesto.
Zmäknuté maslo vymiešajte s oboma cukrami a soľou do peny
Vmiešajte zmes orechov a citrónovej kôry
Pridajte múku a zasypte škrobom
3. Zo vzniknutej hmoty vytvorte malé guličky, ktoré ukladajte rovno na plech, vyložený papierom na pečenie.
4. Pečte pri 160 °C asi 15 minút do zlatista.
5. Ešte teplé guličky pomocou lyžice tak namáčajte do polevy, ktorú si pripravíte počas pečenia.
Príprava polevy: cukor, rum a olej, len dokonale vymiešajte, najlepšie ručnou metličkou.
Vymiešajte tuhšie, ale vláčne cesto
Guličky pečte cca 15 min, polevu si pripravte počas pečenia
Máčajte guličky do polevy ešte teplé
6. Hotové guličky dozdobte sušenými kvetmi ešte pred tým, než vám poleva zaschne.
7. Nakoniec pečivo uložte do vzduchotesnej krabičky, napríklad do nejakej tej vianočnej od Villeroy & Boch alebo Rosenthal a dajte na suché a chladné miesto. Tam ich nechajte až do doby, kedy na nich dostanete chuť.
Ďalšie recepty Jozefa Maršálka
02. januára 2022 Josef Maršálek
Rakúska kysnutá bábovka podľa Pepa Maršálka
06. januára 2022 Josef Maršálek
Valentínske snehové pusinky Josefa Maršálka
12. januára 2022 Josef Maršálek
Letné ovocné sorbety s Josefem Maršálkom
14. februára 2022 Josef Maršálek
Sviatočná štóla podľa Josefa Maršálka
16. februára 2022 Josef Maršálek
Sviatočná torta s čerstvým ovocím podľa Josefa Maršálka
17. februára 2022 Josef Maršálek