Renáta Fučíková je známa svojimi dokonalými ilustráciami. Svojou tvorbou dotvára nielen knihy, ale tiež vianočný porcelán Rosenthal. Renáta sa s nami podelila o svoj obľúbený a jednoduchý recept na sušienky, ktorými uspejete nielen na Vianoce, ale tiež počas celého roku.
Obtiažnosť: jednoduchá
Čas prípravy: 30 minút
Počet porcií: 40-50
Ingrediencie
- 300 g hladkej múky (alebo čiastočne nahradiť mandľovou /orechovou múkou, napr. 250 g hladkej + 50 g mandľovej)
- 200 g masla (studeného, nakrájaného na kocky)
- 100 g múčkového cukru
- 1 žĺtok
- 1 vanilkový cukor (prípadne vanilkový extrakt – 1 lyžička)
- 1/2 lyžičky mletého kardamomu
Prísady podľa chuti: 2–3 lyžice sekaných pistácií, píniových orieškov, alebo máčaných lieskových orechov.
Čo by sa vám mohlo hodiť na prípravu a servírovanie
Postup
- Zmiešajte múku s múčkovým cukrom, kardamomom a vanilkovým cukrom.
- Pridajte maslo a rýchle spracujte prstami alebo pomocou kuchynského robota, až vznikne drobienka.
- Pridajte žĺtok a podľa potreby prisypte trochu múky alebo pridajte lyžicu studenej vody, aby sa cesto spojilo do pevného bochníka.
- Na záver zapracujte sekané oriešky, pokiaľ ich používate.
- Rozdeľte cesto na menšie časti a z každej vytvorte valček s priemerom cca 3 cm.
- Každý valček pevne zabaľte do potravinovej fólie a uložte na niekoľko hodín alebo cez noc do chladničky.
- Predhrejte rúru na 180 °C (teplovzdušnú na 160 °C)
- Valčeky vyberte z chladničky a ostrým nožom nakrájajte na plátky s hrúbkou cca 1 cm.
- Rozložte ich na plech vyložený papierom na pečenie s dostatočným odstupom.
- Pečte 12–15 minút, kým nie sú ľahko zlatisté.
- Ešte horúce sušienky obaľte v múčkovom cukri zmiešaným s trochou vanilkového cukru.
Recepty ďalších známych osobností
12. decembra 2022 Josef Maršálek
Pistáciové diamanty s citrónom
18. septembra 2023
Citrónové tartaletky s meringue
04. januára 2022
Linecké košíčky so slivkovou náplňou a čokoládovým krémom
19. decembra 2023