Vianočné sušienky podľa Renáty Fučíkovej

01. decembra 2024

Vianočné sušienky podľa Renáty Fučíkovej

Renáta Fučíková je známa svojimi dokonalými ilustráciami. Svojou tvorbou dotvára nielen knihy, ale tiež vianočný porcelán Rosenthal. Renáta sa s nami podelila o svoj obľúbený a jednoduchý recept na sušienky, ktorými uspejete nielen na Vianoce, ale tiež počas celého roku. 


Obtiažnosť: jednoduchá
Čas prípravy: 30 minút
Počet porcií: 40-50

Vianočné sušienky podľa Renáty Fučíkovej

Ingrediencie

  • 300 g hladkej múky (alebo čiastočne nahradiť mandľovou /orechovou múkou, napr. 250 g hladkej + 50 g mandľovej)
  • 200 g masla (studeného, nakrájaného na kocky)
  • 100 g múčkového cukru
  • 1 žĺtok
  • 1  vanilkový cukor (prípadne vanilkový extrakt – 1 lyžička)
  • 1/2 lyžičky mletého kardamomu

    Prísady podľa chuti: 2–3 lyžice sekaných pistácií, píniových orieškov, alebo máčaných lieskových orechov.  

Čo by sa vám mohlo hodiť na prípravu a servírovanie

Postup

  1.  Zmiešajte múku s múčkovým cukrom, kardamomom a vanilkovým cukrom. 
  2. Pridajte maslo a rýchle spracujte prstami alebo pomocou kuchynského robota, až vznikne drobienka.
  3. Pridajte žĺtok a podľa potreby prisypte trochu múky alebo pridajte lyžicu studenej vody, aby sa cesto spojilo do pevného bochníka.   
  4. Na záver zapracujte sekané oriešky, pokiaľ ich používate. 
  5. Rozdeľte cesto na menšie časti a z každej vytvorte valček s priemerom cca 3 cm.
  6. Každý valček pevne zabaľte do potravinovej fólie a uložte na niekoľko hodín alebo cez noc do chladničky.
  7. Predhrejte rúru na 180 °C (teplovzdušnú na 160 °C)
  8. Valčeky vyberte z chladničky a ostrým nožom nakrájajte na plátky s hrúbkou cca 1 cm.
  9. Rozložte ich na plech vyložený papierom na pečenie s dostatočným odstupom.
  10. Pečte 12–15 minút, kým nie sú ľahko zlatisté.
  11. Ešte horúce sušienky obaľte v múčkovom cukri zmiešaným s trochou vanilkového cukru. 

Recepty ďalších známych osobností

Recepty ďalších známych osobností