
Počet porcií: 4
Príprava: do 60 min (45 minút pečenia)

Predstavujeme vám oblúbený recept Zdenka Pohlreicha z jeho kuchárky Moje domácí kuchyne, vydané nakladatelstvom Sevruga. Patrí do oblúbenej skupiny jedál z jedného hrnca, nenárocných na prípravu, jednoduchých, vzájomne sa perfektne snúbiacich sa chutí, dosiahnutých varením v liatinovom hrnci.
Kuchárka Zdenka Pohlreicha - Moje domácí kuchyne
Liatinové hrnce a kastróly všetkých možných tvarov a velkostí typu Cocotte od nemeckej znacky Staub si môžete kúpit u nás. Varenie s nimi je skutocne jednoduché a ide to samo. Inšpirujte sa, nebudete lutovat!
Zdroj textu a foto: Zdenek Pohlreich, Moje domácí kuchyne, nakladatelstvo Sevruga.
Ingrediencie
- 4 vykostené kuracie stehná s kožou
- 250 g paradajok
- 2 strúciky cesnaku
- 1 jarná cibulka
- 1 cervená paprika
- 1 žltá paprika
- štava z 1/2 citróna
- 3 zväzky tymianu
- 3 zväzky rozmarínu
- 2 zväzky oregana, odtrhnuté
- 5 lyžíc olivového oleja
- 2 lyžice kreolského korenia
- 1 lyžicka kajenského korenia
- sol a cerstvo namleté cierne korenie
Postup
Rúru predhrejte na 180 °C. Kuracie stehná dost osolte a okorente z oboch strán a pokvapkajte citrónovou štavou. Do pekáca nasekajte po 2 zväzky tymianu a rozmarínu. Pridajte štipku kajenského korenia a 3 lyžice oleja, mäso v zmesi dôkladne obalte.
Stehná položte kožou navrch a pecte asi tak 45 minút domäkka. Zatial co sa kura pecie, v rajnicke rozohrejte zvyšný olej a opekajte na drobno nakrájanú cibulku a rozdrvený cesnak tak dlho, až kým nebude zlatistý.
Pridajte paradajky, tiež nakrájané nadrobno, odtrhnutý rozmarín, tymian aj oregano. Ochutte kreolským korením, kajenským korením a podla chuti osolte.
Asi tak po 5 minútach pridajte aj na kocky nakrájané obe papriky, tiež pokvapkajte citrónovou štavou a zmes varte do zmäknutia, asi tak 5 minút. Servírujte tzv. rodinným štýlom – stehienka nechajte v pekáci, omácku nalejte do misky.