Počet porcií: 4
Príprava: do 60 min (45 minút pečenia)
Predstavujeme vám obľúbený recept Zdeňka Pohlreicha z jeho kuchárky Moje domácí kuchyně, vydané nakladateľstvom Sevruga. Patrí do obľúbenej skupiny jedál z jedného hrnca, nenáročných na prípravu, jednoduchých, vzájomne sa perfektne snúbiacich sa chutí, dosiahnutých varením v liatinovom hrnci.
Liatinové hrnce a kastróly všetkých možných tvarov a veľkostí typu Cocotte od nemeckej značky Staub si môžete kúpiť u nás. Varenie s nimi je skutočne jednoduché a ide to samo. Inšpirujte sa, nebudete ľutovať!
Zdroj textu a foto: Zdeněk Pohlreich, Moje domácí kuchyně, nakladateľstvo Sevruga.
Ingrediencie
- 4 vykostené kuracie stehná s kožou
- 250 g paradajok
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 jarná cibuľka
- 1 červená paprika
- 1 žltá paprika
- šťava z 1/2 citróna
- 3 zväzky tymianu
- 3 zväzky rozmarínu
- 2 zväzky oregana, odtrhnuté
- 5 lyžíc olivového oleja
- 2 lyžice kreolského korenia
- 1 lyžička kajenského korenia
- soľ a čerstvo namleté čierne korenie
Postup
Rúru predhrejte na 180 °C. Kuracie stehná dosť osoľte a okoreňte z oboch strán a pokvapkajte citrónovou šťavou. Do pekáča nasekajte po 2 zväzky tymianu a rozmarínu. Pridajte štipku kajenského korenia a 3 lyžice oleja, mäso v zmesi dôkladne obaľte.
Stehná položte kožou navrch a pečte asi tak 45 minút domäkka. Zatiaľ čo sa kura pečie, v rajničke rozohrejte zvyšný olej a opekajte na drobno nakrájanú cibuľku a rozdrvený cesnak tak dlho, až kým nebude zlatistý.
Pridajte paradajky, tiež nakrájané nadrobno, odtrhnutý rozmarín, tymian aj oregano. Ochuťte kreolským korením, kajenským korením a podľa chuti osoľte.
Asi tak po 5 minútach pridajte aj na kocky nakrájané obe papriky, tiež pokvapkajte citrónovou šťavou a zmes varte do zmäknutia, asi tak 5 minút. Servírujte tzv. rodinným štýlom – stehienka nechajte v pekáči, omáčku nalejte do misky.
ĎALŠIE RECEPTY ZDEŇKA POHLREICHA
30. decembra 2021 Zdeněk Pohlreich
Hráškový krém podľa Zdenka Pohlreicha
03. januára 2022 Zdeněk Pohlreich
Extra rýchle kuracie guličky podľa Zdeňka Pohlreicha
07. januára 2022 Zdeněk Pohlreich
Šošovicová polievka podľa Zdeňka Pohlreicha
17. apríla 2022 Zdeněk Pohlreich
Jahňací navarin Zdeňka Pohlreicha
07. januára 2022 Zdeněk Pohlreich
Kurča podľa Zdeňka Pohlreicha
07. januára 2022 Zdeněk Pohlreich
Berlínsky rezeň s polníčkovým šalátom
11. mája 2021 Zdeněk Pohlreich