Upečte si kurča na nedeľu super jednoducho podľa Zdeňka Pohlreicha

12. februára 2022 Zdeněk Pohlreich https://pottenpannenprod.blob.core.windows.net/ppmedia/sharedmedia/pottenpannencz/pottenpannenmedia/auto%C5%99i/zdenek_pohlreich_auf.jpg?ext=.jpg
Upečte si kurča na nedeľu super jednoducho podľa Zdeňka Pohlreicha
Nakladané citrónové kurča s cesnakom s pečenými zemiakmi v šupke. No nie je to skvelé? Navyše všetko pripravíte v jednom hrnci. Vyskúšajte super jednoduchý recept zo Zdeňkovej novej kuchárky.

Počet porcií: 4

Príprava: 90 minút + odležanie

Upečte si kurča na nedeľu super jednoducho podľa Zdeňka Pohlreicha

Predstavujeme vám recept populárneho českého kuchára Zdeňka Pohlreicha z jeho novej kuchárky Super jednoduše, vydanej nakladateľstvom Sevruga. Patrí do obľúbenej skupiny jedál z jedného hrnca, nenáročných na prípravu, jednoduchých, vzájomne sa perfektne snúbiacích chutí, dosiahnutím varením v liatinovom hrnci.

Liatinové hrnce, kastróly a pekáče všetkých možných tvarov a veľkostí typu Cocotte od nemeckej značky Staub si môžete kúpiť u nás. Varenie si nimi je skutočne jednoduché a ide to samé. Inšpirujte sa, nebudete ľutovať!
Kuchárku kúpite na webu ZdenekPohlreich.cz. Zdroj textu a foto: Zdeněk Pohlreich, Super jednoduše, nakladateľstvo Sevruga.

Nakladané citrónové kurča s bylinkami, cesnakom a pečenými zemiakmi

Kuchárka Zdeňka Pohlreicha - Super jednodušeKuchárka Zdeňka Pohlreicha - Super jednoduše

Ingrediencie

  • 1 celé kurča (cca 1,2 kg)
  • 1 celá palica cesnaku
  • 1,2 kg zemiakov (varný typ B)
  • 5 ks citrónov (najlepšie bio)
  • 250 g soli
  • 100 g medu (alebo trstinového cukru)
  • 15 g čierne korenie (celé guličky)
  • hrsť rozmarínu
  • hrsť čerstvej nasekanej petržlenovej vňate
  • olivový olej na pokvapkanie

Postup

  • Najprv si pripravte nálev: do väčšieho hrnca vysypte 250 g soli a zalejte ju poriadne litrom ohriatej vody.  
  • Pridajte med a miešajte, pokiaľ sa soľ aj med vo vode úplne nerozpustí. Potom prilejte 2 litre studenej vody a do roztoku nastrúhajte kôru z 3 citrónov.
  • Všetky citróny rozpoľte, vytlačte z nich šťavu priamo do hrnca s nálevom a do rovnakého hrnca tiež vložte všetky vytlačené citróny. Pridajte palicu cesnaku rozdelenú na polku, korenie, bylinky a premiešajte.
  • Aby sa nálev dostal čo najviac do mäsa kurčaťa na stehnách mierne nadrežte a ponorte ich do nej. Dolejte 0,5 l studenej vody a nechajte odležať 8-12 hodín alebo cez noc.
  • Potom mäso vyberte z nálevu, umyjte pod vodou a osušte. Nálev nevylievajte!
  • Pekáč alebo veľký hrniec, v ktorom budete jedlo pripravovať, pokvapkajte olivovým olejom a kurča do neho vložte.
  • Podlejte pol hrnčekom nálevu, pridajte vyluhované citróny, rozmarín, obe polovice palíc cesnaku a vložte do rúry predhriatej na 170°C na 90 minút.
  • Zemiaky aj so šupkou pokrájajte na štvrťky a na posledných 30 minút vložte do pekáča ku kurčatu. 

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY