
Počet porcií: 4
Príprava: 90 minút + odležanie

Predstavujeme vám recept populárneho českého kuchára Zdeňka Pohlreicha z jeho novej kuchárky Super jednoduše, vydanej nakladateľstvom Sevruga. Patrí do obľúbenej skupiny jedál z jedného hrnca, nenáročných na prípravu, jednoduchých, vzájomne sa perfektne snúbiacích chutí, dosiahnutím varením v liatinovom hrnci.
Liatinové hrnce, kastróly a pekáče všetkých možných tvarov a veľkostí typu Cocotte od nemeckej značky Staub si môžete kúpiť u nás. Varenie si nimi je skutočne jednoduché a ide to samé. Inšpirujte sa, nebudete ľutovať!
Kuchárku kúpite na webu ZdenekPohlreich.cz. Zdroj textu a foto: Zdeněk Pohlreich, Super jednoduše, nakladateľstvo Sevruga.
Nakladané citrónové kurča s bylinkami, cesnakom a pečenými zemiakmi
Kuchárka Zdeňka Pohlreicha - Super jednoduše
Ingrediencie
- 1 celé kurča (cca 1,2 kg)
- 1 celá palica cesnaku
- 1,2 kg zemiakov (varný typ B)
- 5 ks citrónov (najlepšie bio)
- 250 g soli
- 100 g medu (alebo trstinového cukru)
- 15 g čierne korenie (celé guličky)
- hrsť rozmarínu
- hrsť čerstvej nasekanej petržlenovej vňate
- olivový olej na pokvapkanie
Postup
- Najprv si pripravte nálev: do väčšieho hrnca vysypte 250 g soli a zalejte ju poriadne litrom ohriatej vody.
- Pridajte med a miešajte, pokiaľ sa soľ aj med vo vode úplne nerozpustí. Potom prilejte 2 litre studenej vody a do roztoku nastrúhajte kôru z 3 citrónov.
- Všetky citróny rozpoľte, vytlačte z nich šťavu priamo do hrnca s nálevom a do rovnakého hrnca tiež vložte všetky vytlačené citróny. Pridajte palicu cesnaku rozdelenú na polku, korenie, bylinky a premiešajte.
- Aby sa nálev dostal čo najviac do mäsa kurčaťa na stehnách mierne nadrežte a ponorte ich do nej. Dolejte 0,5 l studenej vody a nechajte odležať 8-12 hodín alebo cez noc.
- Potom mäso vyberte z nálevu, umyjte pod vodou a osušte. Nálev nevylievajte!
- Pekáč alebo veľký hrniec, v ktorom budete jedlo pripravovať, pokvapkajte olivovým olejom a kurča do neho vložte.
- Podlejte pol hrnčekom nálevu, pridajte 2 vyluhované citróny, rozmarín, obe polovice palíc cesnaku a vložte do rúry predhriatej na 170°C na 90 minút.
- Zemiaky aj so šupkou pokrájajte na štvrťky a na posledných 30 minút vložte do pekáča ku kurčatu.