Šafranové rizoto podľa Zdeňka Pohlreicha

11. mája 2021 Zdeněk Pohlreich https://pottenpannenprod.blob.core.windows.net/ppmedia/sharedmedia/pottenpannencz/pottenpannenmedia/auto%C5%99i/zdenek_pohlreich_auf.jpg?ext=.jpg
Šafranové rizoto podľa Zdeňka Pohlreicha

Rizoto je jednoduché na prípravu, ale aj tu je zopár vecí, na ktoré je potrebné si dať pozor. A jednou z týchto vecí je zaiste správna ryža, inak nebude mať rizoto krémovú konzistenciu. Keď šarfranové, tak len z pravého šafranu, žiadne narážky. A víno? To by malo byť prírodné, nedosladzované a bez sudovéo nádychu ... a samozrejme, bavíme sa o bielom víne. 


Príprava: cca 20 minút
Počet porcií: 4–5

Šafranové rizoto podľa Zdeňka Pohlreicha

Ingrediencie

Postup

1. V hlbšej soté panvici alebo napríklad liatinovom kastróle rozohrejeme olej, pridáme šalotku a restujeme dozlatista. Pridáme ryžu a zo všetkých strán ju orestujeme. 

2. Zalejeme vínom a necháme odpariť. Osolíme a okoreníme. Zalejeme horúcim vývarom tak, aby bola ryža ponorená, pridáme šafran a pozvoľna varíme, kým sa tekutina neodparí. Často miešame. Pridáme ďalší vývar a znovu necháme odpariť. Čím dlhšie varíme, tým menšie dávky vývaru pridávame.  

3. Keď je ryža al dente a vývar odparený, zoberieme z platničky a vmiešame maslo. Nakoniec pridáme parmezán, ešte premiešame a ihneď servírujeme.  

4. A keď zbožňujete morské plody, šafranové rizoto sa skvelo hodí ku krevetám. Ani tie nie je ťažké pripraviť, stačí ich sprudka opiecť na rozpálenom oleji a ozdobiť nimi výrazne žlté šafranové rizoto. 

Videonávod krok za krokom


SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY