Rizoto je jednoduché na prípravu, ale aj tu je zopár vecí, na ktoré je potrebné si dať pozor. A jednou z týchto vecí je zaiste správna ryža, inak nebude mať rizoto krémovú konzistenciu. Keď šarfranové, tak len z pravého šafranu, žiadne narážky. A víno? To by malo byť prírodné, nedosladzované a bez sudovéo nádychu ... a samozrejme, bavíme sa o bielom víne.
Príprava: cca 20 minút
Počet porcií: 4–5
Ingrediencie
- 200 g ryže na risotto ako Carnaroli, Arborio, Vialone apod.
- 2 nadrobno nakrájanej šalotky
- 1 lyžica oleja
- šafran
- 150 ml suchého bieleho vína
- soľ a čerstvo namletého čierneho korenia
- 60 g masla
- 50 g strúhaného parmezánu
- 1 l zeleninového alebo kuracieho vývaru
Postup
2. Zalejeme vínom a necháme odpariť. Osolíme a okoreníme. Zalejeme horúcim vývarom tak, aby bola ryža ponorená, pridáme šafran a pozvoľna varíme, kým sa tekutina neodparí. Často miešame. Pridáme ďalší vývar a znovu necháme odpariť. Čím dlhšie varíme, tým menšie dávky vývaru pridávame.
3. Keď je ryža al dente a vývar odparený, zoberieme z platničky a vmiešame maslo. Nakoniec pridáme parmezán, ešte premiešame a ihneď servírujeme.
4. A keď zbožňujete morské plody, šafranové rizoto sa skvelo hodí ku krevetám. Ani tie nie je ťažké pripraviť, stačí ich sprudka opiecť na rozpálenom oleji a ozdobiť nimi výrazne žlté šafranové rizoto.
ĎALŠIE RECEPTY ZDEŇKA POHLREICHA
30. decembra 2021 Zdeněk Pohlreich
Hráškový krém podľa Zdenka Pohlreicha
03. januára 2022 Zdeněk Pohlreich
Extra rýchle kuracie guličky podľa Zdeňka Pohlreicha
07. januára 2022 Zdeněk Pohlreich
Šošovicová polievka podľa Zdeňka Pohlreicha
17. apríla 2022 Zdeněk Pohlreich
Jahňací navarin Zdeňka Pohlreicha
07. januára 2022 Zdeněk Pohlreich
Kurča podľa Zdeňka Pohlreicha
07. januára 2022 Zdeněk Pohlreich
Berlínsky rezeň s polníčkovým šalátom
14. februára 2022 Zdeněk Pohlreich