Príprava: cca 20 min
Počet porcií: 4-5
Ingrediencie
- 500 ml zeleninový vývar
- 1 ks cibuľa, pokrájaná nadrobno
- 1 ks pór
- 500 g hrášok, môže byť aj mrazený
- 150 ml mlieko
- 200 ml smotana
- maslo
- olivový olej
- čerstvo namleté korenie
- soľ
Postup
1. Najskôr restujeme cibuľu a bielu časť póru na masle. Pridáme hrášok, osolíme, okoreníme a zalejeme zeleninovým vývarom a všetko privedieme k varu.
2. Len čo hrášok zmäkne (pri mrazenom je to skutočne chvíľka), zložíme polievku z platne a primiešame smotanu a trochu mlieka. Všetko rozmixujeme tyčovým mixérom alebo v blendri. Cez jemné cedidlo polievku precedíme späť do rajnice a ešte pár minút povaríme. Podľa chuti dochutíme soľou a korením.
3. Ak máme možnosť, dozdobíme čerstvými bylinkami, petržlenovou vňaťou, pažítkou, čerstvými lístkami púpavy, medvedím cesnakom, sedmokráskou a troškou smotany.
4. K hráškovému krému sa skvele hodí opražená slanina, ktorú servírujeme vedľa misky s polievkou a rozpečené biele pečivo, najepšie bageta.
Varíte teraz polievky často? Prečítajte si tiež náš článok o servírovaní polievok, kde nájdete ďalšie zaujímavé polievkové recepty.
Ďalšie recepty Zdenka Pohlreicha
03. januára 2022 Zdeněk Pohlreich
Extra rýchle kuracie guličky podľa Zdeňka Pohlreicha
07. januára 2022 Zdeněk Pohlreich
Šošovicová polievka podľa Zdeňka Pohlreicha
17. apríla 2022 Zdeněk Pohlreich
Jahňací navarin Zdeňka Pohlreicha
07. januára 2022 Zdeněk Pohlreich
Kurča podľa Zdeňka Pohlreicha
07. januára 2022 Zdeněk Pohlreich
Berlínsky rezeň s polníčkovým šalátom
14. februára 2022 Zdeněk Pohlreich