Doba prípravy: 2 hodiny
Počet porcií: 4
Počet kalórií: 565 kcal/porcia
Recept Zdeňka Pohlreicha na jahňacie s jarnou zeleninou je tentoraz z jeho kuchárky Fresh kuchyně, vydanej nakladateľstvom Sevruga.
Kuchárku zakúpite na e-shope tohto Majstra kuchára www.zdenekpohlreich.cz/products/kucharky. Zdroj textu a foto: Zdeněk Pohlreich, Fresh kuchyne, nakladateľstvo Sevruga.
Jahňací navarin
Ingrediencie
800 g vykosteného stehna z mliečneho jahňaťa
850 ml kuracieho vývaru
250 ml suchého bieleho vína
150 g zemiakov (ideálne druh Ratte)
100 g zelených fazuliek
80 g hrášku
2 jarné cibuľky
1 cibuľa
1 mrkva
3 strúčiky cesnaku
3 lyžice olivového oleja
1 lyžica hladkej múky
1 PL paradajkového pretlaku (30 g)
6 vetvičiek tymiánu
3 bobkové listy
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Postup
- Mäso očistite, zbavte prípadných blaniek a nakrájajte na 4 cm kocky. Osoľte ho, okoreňte a obaľte v múke.
- V hrnci rozpáľte 2 lyžice oleja, prebytočnú múku oklepte a mäso postupne restujte zo všetkých strán dohneda, trvá to približne 5 minút.
- Vkladajte do hrnca len toľko mäsa, koľko sa zmestí v jednej vrstve, aby sa mäso smažilo a nedusilo. Opečené kúsky vyberte na tanier a pokračujte rovnakým spôsobom so zvyšným mäsom.
- Cibuľu a cesnak ošúpte a nakrájajte nahrubo. Cibuľu restujte v rovnakom hrnci na zvyšnom oleji dozlatista, zhruba 1-2 minúty, pridajte cesnak a opekajte 2 minúty. Použite aj zbytky mäsa z panvice a vmiešajte ich do základu.
- Prilejte pretlak, restujte cca 1 minútu, prilejte víno, a varte cca 5 minút, než sa odparí alkohol.
- Vráťte späť mäso, zalejte vývarom, pridajte tymián a bobkový list, priklopte, znížte teplotu na strednú a duste domäkka, asi 45-60 minút.
- Medzitým umyte zemiaky, mladé pekné nemusíte šúpať a prepolte ich. Mrkvu ošúpte a nakrájajte na kocky, jarnú cibuľku nadrobno.
- Približne po 45-60 minútach dusenia mäsa vyskúšajte, či je takmer mäkké, a pridajte zemiaky a mrkvu, duste ďalších 10 minút.
- Ako posledné pridajte fazuľky, duste 5 minút, prisypte hrášok a jarnú cibuľku a duste ešte 5 minút, až je všetko dokonale mäkké. Prípadne podľa chuti dosoľte a okoreňte.
30. decembra 2021 Zdeněk Pohlreich
Hráškový krém podľa Zdenka Pohlreicha
03. januára 2022 Zdeněk Pohlreich
Extra rýchle kuracie guličky podľa Zdeňka Pohlreicha
07. januára 2022 Zdeněk Pohlreich
Šošovicová polievka podľa Zdeňka Pohlreicha
07. januára 2022 Zdeněk Pohlreich
Kurča podľa Zdeňka Pohlreicha
07. januára 2022 Zdeněk Pohlreich
Berlínsky rezeň s polníčkovým šalátom
14. februára 2022 Zdeněk Pohlreich