Jahňací navarin Zdeňka Pohlreicha

17. apríla 2022 Zdeněk Pohlreich https://pottenpannenprod.blob.core.windows.net/ppmedia/sharedmedia/pottenpannencz/pottenpannenmedia/auto%C5%99i/zdenek_pohlreich_auf.jpg?ext=.jpg
Jahňací navarin Zdeňka Pohlreicha
Pripravte si krehké jahňacie mäso v jarnej zelenine, ako ho varí šéfkuchár Zdeněk Pohlreich.

Doba prípravy: 2 hodiny

Počet porcií: 4

Počet kalórií: 565 kcal/porcia

Jahňací navarin Zdeňka Pohlreicha

Recept Zdeňka Pohlreicha na jahňacie s jarnou zeleninou je tentoraz z jeho kuchárky Fresh kuchyně, vydanej nakladateľstvom Sevruga.
Kuchárku zakúpite na e-shope tohto Majstra kuchára www.zdenekpohlreich.cz/products/kucharky. Zdroj textu a foto: Zdeněk Pohlreich, Fresh kuchyne, nakladateľstvo Sevruga.

Jahňací navarin

Kuchárka Zdeňka Pohlreicha - Fresh kuchyněKuchárka Zdeňka Pohlreicha - Fresh kuchyně

Ingrediencie

800 g vykosteného stehna z mliečneho jahňaťa
850 ml kuracieho vývaru
250 ml suchého bieleho vína
150 g zemiakov (ideálne druh Ratte)
100 g zelených fazuliek
80 g hrášku
2 jarné cibuľky
1 cibuľa

1 mrkva
3 strúčiky cesnaku
3 lyžice olivového oleja
1 lyžica hladkej múky
1 PL paradajkového pretlaku (30 g)
6 vetvičiek tymiánu
3 bobkové listy
soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Postup

  • Mäso očistite, zbavte prípadných blaniek a nakrájajte na 4 cm kocky. Osoľte ho, okoreňte a obaľte v múke.
  • V hrnci rozpáľte 2 lyžice oleja, prebytočnú múku oklepte a mäso postupne restujte zo všetkých strán dohneda, trvá to približne 5 minút.
  • Vkladajte do hrnca len toľko mäsa, koľko sa zmestí v jednej vrstve, aby sa mäso smažilo a nedusilo. Opečené kúsky vyberte na tanier a pokračujte rovnakým spôsobom so zvyšným mäsom. 
  • Cibuľu a cesnak ošúpte a nakrájajte nahrubo. Cibuľu restujte v rovnakom hrnci na zvyšnom oleji dozlatista, zhruba 1-2 minúty, pridajte cesnak a opekajte 2 minúty. Použite aj zbytky mäsa z panvice a vmiešajte ich do základu.
  • Prilejte pretlak, restujte cca 1 minútu, prilejte víno, a varte cca 5 minút, než sa odparí alkohol.
  • Vráťte späť mäso, zalejte vývarom, pridajte tymián a bobkový list, priklopte, znížte teplotu na strednú a duste domäkka, asi 45-60 minút.
  • Medzitým umyte zemiaky, mladé pekné nemusíte šúpať a prepolte ich. Mrkvu ošúpte a nakrájajte na kocky, jarnú cibuľku nadrobno.
  • Približne po 45-60 minútach dusenia mäsa vyskúšajte, či je takmer mäkké, a pridajte zemiaky a mrkvu, duste ďalších 10 minút.
  • Ako posledné pridajte fazuľky, duste 5 minút, prisypte hrášok a jarnú cibuľku a duste ešte 5 minút, až je všetko dokonale mäkké. Prípadne podľa chuti dosoľte a okoreňte.

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY