Ako zľahka začať nový rok? Pstruh v bylinkovej soľnej kruste s petržlenovou salsou – super jednoduchý recept Zdeňka Pohlreicha

11. mája 2021 Zdeněk Pohlreich https://pottenpannenprod.blob.core.windows.net/ppmedia/sharedmedia/pottenpannencz/pottenpannenmedia/auto%C5%99i/zdenek_pohlreich_auf.jpg?ext=.jpg
Ako zľahka začať nový rok? Pstruh v bylinkovej soľnej kruste s petržlenovou salsou – super jednoduchý recept Zdeňka Pohlreicha
Je jedným z vašich predsavzatí jesť v novom roku zdravšie? Potom napríklad také rybky v chrumkavej kruste, rýchlo upečené na soli, s pikantnou petržlenovou salsou, budú tým správnym prvým krôčikom k vysnívanému cieľu. Vyskúšajte ďalší super jednoduchý recept zo Zdeňkovej novej kuchárky. 

Doba prípravy: cca 35-40 minút, z toho 25 minút pečenia
Počet porcií: 4 
Ako zľahka začať nový rok? Pstruh v bylinkovej soľnej kruste s petržlenovou salsou – super jednoduchý recept Zdeňka Pohlreicha

Predstavujeme vám rybací recept Zdeňka Pohlreicha, ktorý spoločne s ďalšími nájdete v jeho kuchárke Super jednoduše, vydanej nakladateľstvom Sevruga. Patrí do rady receptov, kde s minimálnym počtom surovín vykúzlite prekvapivo jednoduché chuťovo skutočne dokonalé jedlo.

Liatinové, nerezové aj nepriľnavé pekáče nielen na ryby všetkých možných tvarov a veľkostí si môžete kúpiť u nás. Kuchárku zakúpite na webe ZdenekPohlreich.cz. Zdroj textu a foto: Zdeněk Pohlreich, Super jednoduše, nakladateľstvo Sevruga.

Kuchárka Zdeňka Pohlreicha - Super jednodušeKuchárka Zdeňka Pohlreicha - Super jednoduše

Ingrediencie

  • 4 ks vypitvaných pstruhov (á 250 g)
  • 6 ks vajec
  • 1,5 kg hrubej morskej soli
  • 2 ks citrónov
  • 2 zväzky tymianu
  • 2 zväzky rozmarínu
  • hrsť hladkolistého petržlenu 
  • 3 lyžice olivového oleja
  • čerstvo namleté čierne korenie, soľ

Tip:

Pstruhy môžete nahradiť inou rybou, ktorou je napríklad morský vlk alebo pleskáč vysoký.

Postup

1. Ryby očistite od šupín, umyte a osušte. Brušnú dutinu osoľte, okoreňte a pokvapkajte olivovým olejom.

2. Jeden citrón nakrájajte na kolieska a vložte rybám do brušnej dutiny, spolu s polovicou tymianu a rozmarínu.

3. Rozbite vajce, oddeľte bielky a vyšľahajte ich na tuhý sneh

4. Zvyšný tymian a rozmarín stiahnite z vetvičky a posekajte nadrobno. Vhoďte do väčšej misy a pridajte nastrúhanú kôru z jedného citróna, hrubozrnnú soľ a dobre premiešajte. Nakoniec do zmesi ľahko vmiešajte vyšľahaný sneh.

5. Plech vyložte papierom na pečenie a naneste na neho 1/3 soľnej bylinkovej zmesi, rozprestrite po dne a ryby na ňu položte. Následne ryby dôkladne zakryte zvyšnými 2/3 soľnej zmesi a vložte na 25 minút do rúry predhriatej na 180 °C.

6. Počas pečenia si pripravte petržlenovú salsu: narežte nadrobno petržlen, dajte ju do menšej misky, zalejte olivovým olejom a šťavou z 1 citróna. Premiešajte a dochuťte soľou.

7. Po upečení vyberte ryby z rúry, odstráňte soľnú krustu aj bylinky z brušnej dutiny a položte na tanier. Pokiaľ to myslite s diétou vážne, servírujte len s petržlenovou salsou. Chutiť vám ale bude aj s varenými zemiakmi alebo čerstvým pečivom. 

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY