Doba prípravy: cca 35-40 minút, z toho 25 minút pečenia
Počet porcií: 4
Predstavujeme vám rybací recept Zdeňka Pohlreicha, ktorý spoločne s ďalšími nájdete v jeho kuchárke Super jednoduše, vydanej nakladateľstvom Sevruga. Patrí do rady receptov, kde s minimálnym počtom surovín vykúzlite prekvapivo jednoduché chuťovo skutočne dokonalé jedlo.
Liatinové, nerezové aj nepriľnavé pekáče nielen na ryby všetkých možných tvarov a veľkostí si môžete kúpiť u nás. Kuchárku zakúpite na webe ZdenekPohlreich.cz. Zdroj textu a foto: Zdeněk Pohlreich, Super jednoduše, nakladateľstvo Sevruga.
Ingrediencie
- 4 ks vypitvaných pstruhov (á 250 g)
- 6 ks vajec
- 1,5 kg hrubej morskej soli
- 2 ks citrónov
- 2 zväzky tymianu
- 2 zväzky rozmarínu
- hrsť hladkolistého petržlenu
- 3 lyžice olivového oleja
- čerstvo namleté čierne korenie, soľ
Tip:
Pstruhy môžete nahradiť inou rybou, ktorou je napríklad morský vlk alebo pleskáč vysoký.
Postup
1. Ryby očistite od šupín, umyte a osušte. Brušnú dutinu osoľte, okoreňte a pokvapkajte olivovým olejom.
2. Jeden citrón nakrájajte na kolieska a vložte rybám do brušnej dutiny, spolu s polovicou tymianu a rozmarínu.
3. Rozbite vajce, oddeľte bielky a vyšľahajte ich na tuhý sneh.
4. Zvyšný tymian a rozmarín stiahnite z vetvičky a posekajte nadrobno. Vhoďte do väčšej misy a pridajte nastrúhanú kôru z jedného citróna, hrubozrnnú soľ a dobre premiešajte. Nakoniec do zmesi ľahko vmiešajte vyšľahaný sneh.
5. Plech vyložte papierom na pečenie a naneste na neho 1/3 soľnej bylinkovej zmesi, rozprestrite po dne a ryby na ňu položte. Následne ryby dôkladne zakryte zvyšnými 2/3 soľnej zmesi a vložte na 25 minút do rúry predhriatej na 180 °C.
6. Počas pečenia si pripravte petržlenovú salsu: narežte nadrobno petržlen, dajte ju do menšej misky, zalejte olivovým olejom a šťavou z 1 citróna. Premiešajte a dochuťte soľou.
7. Po upečení vyberte ryby z rúry, odstráňte soľnú krustu aj bylinky z brušnej dutiny a položte na tanier. Pokiaľ to myslite s diétou vážne, servírujte len s petržlenovou salsou. Chutiť vám ale bude aj s varenými zemiakmi alebo čerstvým pečivom.
ĎALŠIE RECEPTY ZDEŇKA POHLREICHA
05. mája 2021 Zdeněk Pohlreich
Kuracie stehná podľa Zdeňka Pohlreicha
11. mája 2021 Zdeněk Pohlreich
Šafranové rizoto podľa Zdeňka Pohlreicha
14. februára 2022 Zdeněk Pohlreich
Taká normálna kuchárka
17. apríla 2022 Zdeněk Pohlreich
Jahňací navarin Zdeňka Pohlreicha
03. januára 2022 Zdeněk Pohlreich
Extra rýchle kuracie guličky podľa Zdeňka Pohlreicha
07. januára 2022 Zdeněk Pohlreich
Berlínsky rezeň s polníčkovým šalátom
30. decembra 2021 Zdeněk Pohlreich