Celková doba prípravy: 2 hodiny
Pečenie: 40-45 minút
Chladnutie, tuhnutie: cca 30 + 20 minút
1 kus, forma s priemerom 24 cm
Majster cukrár Josef Maršálek, známy usmievavý porotca z televíznej súťaže Českej televízie a tiež lektor našej pražskej Gourmet Academy, sa s vami tentoraz podelil o recept na sexy tortu, ktorá urobí radosť najmä milovníkom kávy. Oslava Prvého mája, ktorý je slovami básnika lásky čas, je dobrou príležitosťou recept hneď vyskúšať, ale nemusíte sa hanbiť predložiť ho pri akejkoľvek inej slávnostnej chvíli.
Ingrediencie
formu na korpus, najlepšie priemer 24 cm
cesto na korpus:
6 ks vajec
250 g cukor krupica
200 g hladká múka
100 g rozpustené maslo
50 g kakao
100 ml uvarená káva
1 prášok do pečiva
1 g soli
náplň:
600 g horká čokoláda
300 g maslo
250 ml uvarená káva
2 g soľ
na dokončenie, zdobenie:
čerstvé kumquat a maliny
čerstvé bylinky (medovka, mäta atp)
sekané pistácie alebo iné orechy
trblietky, zlato
Postup
1. Vajcia so soľou a cukrom vyšľahajte do hustej peny.
2. Opatrne vmiešajte rozpustené maslo a kávu.
3.. Akonáhle dostanete hladkú konzistenciu, postupne pridávajte ostatné zvyšné suroviny na korpus - múku, prášok do pečiva a kakao a ručne metličkou starostlivo zašľahajte do zmesi.
4.Potom vyložte formu papierom na pečenie a dajte do rúry vyhriatej na 170 ° C piecť na cca 40-45 minút.
5.Počas pečenia si pripravte náplň. Do vriacej kávy pridajte rozlámanú čokoládu, soľ a ručeé metličkou rozmiešajte dohladka. Postupne pridávajte na kocky nakrájané maslo a pokračujte v šľahaní. Hmota musí byť pevná a lesklá.
6.Po uplynutí doby podľa skúseností so svojou rúrou vyskúšajte špajdľou, či je korpus upečený (ak ju vytiahnete suchú, korpus je hotový). Chladnúť ho dajte na mriežku.
7.Po vychladnutí (cca 30 minút) ho dvakrát prerežte, každý plát potrite vždy jednou tretinou náplne a poukladajte maliny. A takto na seba navrstvite všetky 3 časti korpusu.
8.Strany aj povrch torty zamažte zvyšným krémom a dozdobte podľa chuti čerstvým ovocím, bylinkami, orieškami, trblietkami a zlatom.
9.Nechajte zatuhnúť (cca 20 minút) v chladničke, ale vždy servírujte pri izbovej teplote.
Ďalšie recepty Jozefa Maršálka
02. januára 2022 Josef Maršálek
Rakúska kysnutá bábovka podľa Pepa Maršálka
03. februára 2023 Josef Maršálek
Valentínske snehové pusinky Josefa Maršálka
12. januára 2022 Josef Maršálek
Letné ovocné sorbety s Josefem Maršálkom
09. decembra 2024 Josef Maršálek
Sviatočná štóla podľa Josefa Maršálka
23. septembra 2024 Josef Maršálek