
Majster cukrár Josef Maršálek, známy usmievavý porotca z televíznej súťaže Českej televízie Peče celé Česko a lektor Gourmet Academy sa s vami podelil o ďalší zo svojich osvedčených receptov. Nadýchaný mazanec, netradične zamotaný do rafinovaného uzla, určite spestrí vaše veľkonočné menu a len sa po ňom zapráši.
Celková doba prípravy: až 3 hodiny
z toho:
kysnutie: 1 - 2 hodiny
pečenie: cca 40 minút
Obtiažnosť: ľahké
Počet kusov: 1

Ingrediencie

na cesto:
500 g hladká múka
250 ml mlieko
200 g sušené marhule
100 g maslo
80 g cukor krupica
50 g mandle a pistácie
20 g med
20 g čerstvé droždie (10 g sušené)
5 g soľ
1 ks vajce
1 bio pomaranč na kôru
1/2 lyžičky mletého kardamónu
Na dokončenie:
1 vajce
20 g cukor (cukor kryštál alebo krupica)
Postup
1. Do väčšej misy pridajte všetku múku, rozdrobené droždie a zalejte vlažným mliekom. Potom pridajte med, cukor, soľ, postrúhanú pomarančovú kôru, vajcia a koreniny. Všetko dobre premiešajte. Nakoniec pridajte do cesta kúsky zmäknutého masla a vymiešajte do hladka.
2. Cesto by sa nemalo lepiť na steny misy. Ideálnym pomocníkom je v tejto fáze prípravy kuchynský robot, ktorý celú prácu urobí za vás v priebehu cca 10 minút. Ručne vám to bude trvať o niečo dlhšie.

3. Nakoniec do takto pripraveného cesta vmiešajte na kúsky nasekané sušené marhule a orechy.

4. Hotové cesto zakryte čistou utierkou a nechajte v teple 1-2 hodiny dobre nakysnúť.

Ako na uzol:
Vykysnuté cesto si rozdelte na 6 rovnako veľkých kúskov a vyvaľkajte ich do prameňov.
Tie rozdelte po 3 do 2 pruhov.



Pramene na seba položte do kríža a následne spleťte do vrkoča.
Po dokysnutí potrite mazanec rozšľahaným vajíčkom a posypte cukrom. Takto pripravený mazanec pečte vo vyhriatej rúre asi 40 minút na 160 ° C.
Po dopečení nechajte mazanec vychladnúť a podávajte napríklad s maslom alebo domácou zaváraninou.
Je ale vynikajúci aj samotný.

