Majster cukrár Josef Maršálek, známy usmievavý porotca z televíznej súťaže Českej televízie Peče celé Česko a lektor Gourmet Academy sa s vami podelil o ďalší zo svojich osvedčených receptov. Nadýchaný mazanec, netradične zamotaný do rafinovaného uzla, určite spestrí vaše veľkonočné menu a len sa po ňom zapráši.
Celková doba prípravy: až 3 hodiny
z toho:
kysnutie: 1 - 2 hodiny
pečenie: cca 40 minút
Obtiažnosť: ľahké
Počet kusov: 1
Ingrediencie
na cesto:
500 g hladká múka
250 ml mlieko
200 g sušené marhule
100 g maslo
80 g cukor krupica
50 g mandle a pistácie
20 g med
20 g čerstvé droždie (10 g sušené)
5 g soľ
1 ks vajce
1 bio pomaranč na kôru
1/2 lyžičky mletého kardamónu
Na dokončenie:
1 vajce
20 g cukor (cukor kryštál alebo krupica)
Postup
1. Do väčšej misy pridajte všetku múku, rozdrobené droždie a zalejte vlažným mliekom. Potom pridajte med, cukor, soľ, postrúhanú pomarančovú kôru, vajcia a koreniny. Všetko dobre premiešajte. Nakoniec pridajte do cesta kúsky zmäknutého masla a vymiešajte do hladka.
2. Cesto by sa nemalo lepiť na steny misy. Ideálnym pomocníkom je v tejto fáze prípravy kuchynský robot, ktorý celú prácu urobí za vás v priebehu cca 10 minút. Ručne vám to bude trvať o niečo dlhšie.
3. Nakoniec do takto pripraveného cesta vmiešajte na kúsky nasekané sušené marhule a orechy.
4. Hotové cesto zakryte čistou utierkou a nechajte v teple 1-2 hodiny dobre nakysnúť.
Ako na uzol:
Vykysnuté cesto si rozdelte na 6 rovnako veľkých kúskov a vyvaľkajte ich do prameňov.
Tie rozdelte po 3 do 2 pruhov.
Pramene na seba položte do kríža a následne spleťte do vrkoča.
Po dokysnutí potrite mazanec rozšľahaným vajíčkom a posypte cukrom. Takto pripravený mazanec pečte vo vyhriatej rúre asi 40 minút na 160 ° C.
Po dopečení nechajte mazanec vychladnúť a podávajte napríklad s maslom alebo domácou zaváraninou.
Je ale vynikajúci aj samotný.
02. januára 2022 Josef Maršálek
Rakúska kysnutá bábovka podľa Pepa Maršálka
06. januára 2022 Josef Maršálek
Valentínske snehové pusinky Josefa Maršálka
12. januára 2022 Josef Maršálek
Letné ovocné sorbety s Josefem Maršálkom
14. februára 2022 Josef Maršálek
Sviatočná štóla podľa Josefa Maršálka
16. februára 2022 Josef Maršálek
Sviatočná torta s čerstvým ovocím podľa Josefa Maršálka
17. februára 2022 Josef Maršálek