Tradičný český mazanec s marhuľami, mandľami a kardamónom podľa majstra cukrára Pepu Maršálka

17. februára 2022 Josef Maršálek https://pottenpannenprod.blob.core.windows.net/ppmedia/sharedmedia/pottenpannensk/pottenpannenmedia/autori/pepa_marsalek01b.png?ext=.png
Tradičný český mazanec s marhuľami, mandľami a kardamónom podľa majstra cukrára Pepu Maršálka
Vyskúšajte tradičný český veľkonočný mazanec s marhuľami, mandľami, pistáciami a kardamónom tak, ako ho má rád vynikajúci cukrár objaviteľ a pokušiteľ Pepa Maršálek. 

Majster cukrár Josef Maršálek, známy usmievavý porotca z televíznej súťaže Českej televízie Peče celé Česko a lektor Gourmet Academy sa s vami podelil o ďalší zo svojich osvedčených receptov. Nadýchaný mazanec, netradične zamotaný do rafinovaného uzla, určite spestrí vaše veľkonočné menu a len sa po ňom zapráši.
 

Celková doba prípravy: až 3 hodiny
z toho:

kysnutie: 1 - 2 hodiny

pečenie: cca 40 minút

Obtiažnosť: ľahké

Počet kusov: 1

Tradičný český mazanec s marhuľami, mandľami a kardamónom podľa majstra cukrára Pepu Maršálka

Ingrediencie

na cesto:

500 g hladká múka

250 ml mlieko

200 g sušené marhule

100 g maslo

80 g cukor krupica


50 g mandle a pistácie

20 g med

20 g čerstvé droždie (10 g sušené)

5 g soľ

1 ks vajce

1 bio pomaranč na kôru

1/2 lyžičky mletého kardamónu

Na dokončenie:

1 vajce

20 g cukor (cukor kryštál alebo krupica)

Postup

1. Do väčšej misy pridajte všetku múku, rozdrobené droždie a zalejte vlažným mliekom. Potom pridajte med, cukor, soľ, postrúhanú pomarančovú kôru, vajcia a koreniny. Všetko dobre premiešajte. Nakoniec pridajte do cesta kúsky zmäknutého masla a vymiešajte do hladka.

2. Cesto by sa nemalo lepiť na steny misy. Ideálnym pomocníkom je v tejto fáze prípravy kuchynský robot, ktorý celú prácu urobí za vás v priebehu cca 10 minút. Ručne vám to bude trvať o niečo dlhšie.

Smeg Retro style kuchynský robot SMF03, biely

3. Nakoniec do takto pripraveného cesta vmiešajte na kúsky nasekané sušené marhule a orechy.

4. Hotové cesto zakryte čistou utierkou a nechajte v teple 1-2 hodiny dobre nakysnúť.

Ako na uzol:

Vykysnuté cesto si rozdelte na 6 rovnako veľkých kúskov a vyvaľkajte ich do prameňov

Tie rozdelte po 3 do 2 pruhov.


Pramene na seba položte do kríža a následne spleťte do vrkoča

Po dokysnutí potrite mazanec rozšľahaným vajíčkom a posypte cukrom. Takto pripravený mazanec pečte vo vyhriatej rúre asi 40 minút na 160 ° C.


Po dopečení nechajte mazanec vychladnúť a podávajte napríklad s maslom alebo domácou zaváraninou

Je ale vynikajúci aj samotný.

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY