Sviatočná štóla podľa Josefa Maršálka

29. januára 2024 Josef Maršálek https://pottenpannenprod.blob.core.windows.net/ppmedia/sharedmedia/pottenpannensk/pottenpannenmedia/autori/pepa_marsalek01b.png?ext=.png
Sviatočná štóla podľa Josefa Maršálka
Vyskúšajte recept na nekysnutú sviatočnú tvarohovú štólu, plnú hrozienok, sušeného ovocia a mandlí, s citrónovou polevou. Tak, ako ju má Pepa Maršálek rád. 

Josef Maršálek, fenomenálny cukrár a tiež lektor našej Gourmet Academy, predstavuje recept na vianočnú štólu, ktorú piekol spoločne s novinármi pri zahájení relácie Peče celá země. Príprava tejto nekysnutej, tvarohovej vianočnej štóly s polevou je náročnejšia na čas, recept je však jednoduchý a nemusíte sa báť, že by ste ho nezvládli. 

Celková doba prípravy: 90 minút
Pečenie: 30 minút

Stupeň obtiažnosti: 2
Počet kusov: 1
Sviatočná štóla podľa Josefa Maršálka

Ingrediencie

na cesto

  • 250 g hladkej múky
  • 125 g tvarohu v kocke
  • 100 g hrozienok
  • 100 g sušených brusníc
  • 100 g sušených marhúľ
  • 75 g rozpusteného masla
  • 70 g kryštálového cukru
  • 50 g blanšírovaných mandlí
  • 50 g vajíčok
  • 50 g cmaru
  • 12 g prášku do pečiva
  • 2 g soli
  • 1 g mletého anízu
  • 1 malý citrón

na polevu:

  • 120 g práškového cukru
  • 30 g citrónovej šťavy

na dokončenie:

  • 150 g kandizované ovocie
  • 70 g masla
  • 40 g práškového cukru
  • 5 g vanilkového cukru

Postup

1. Marhule nasekáme na malé kúsky a zmiešame s hrozienkami a brusnicami. 

2. Do misy odvážte tvaroh, cmar, maslo, cukor, vajce, kôru a šťavu z jedného citróna, pridajte aníz a zmes metličkou vymiešajte dohladka. 

3. Nakoniec vmiešajte múku so soľou a práškom do pečiva a vypracujte hladké, nelepivé cesto. 

4. Až do dokonale hladkého cesta spracujte sušené ovocie a mandle. 

5. Na pomúčenej doske vytvarujte obdlžník, ktorý zahneťte do tvaru štóly. 

6. Štolu pomúčenými rukami premiestnite na plech s papierom na pečenie, spojom hore. 

7. Pečte v rozohriatej rúre pri 160 °C asi 25 až 30 minút. Po upečení potrite štólu rozohriatym maslom a ľahko posypte cukrom s vanilkou. Nechajte vychladnúť. 

Medzitým si pripravte polevu:

8. Zmiešajte práškový cukor a citrónovú šťavu, vo vodnom kúpeli túto zmes mierne nahrejte. 

9. Potom polevu opatrne naneste na povrch upečenej a vychladnutej štóly a nechajte ju ľahko stiecť po stranách. 

10. Pred zaschnutím polevy štólu dozdobte kúskami kandizovaného ovocia.


Zaujíma vás, kam Pepa Maršálek rád chodí? Pozrite sa. A pokiaľ ste fanúšikmi sladkých kreácií, tak recepty na ďalšie slávnostné dobroty, vhodné na sviatočnému stolu, nájdete na našom blogu. 


Súvisiace a odporúčané produkty