
Josef Maršálek, fenomenálny cukrár a tiež lektor našej Gourmet Academy, predstavuje recept na vianočnú štólu, ktorú piekol spoločne s novinármi pri zahájení relácie Peče celá země. Príprava tejto nekysnutej, tvarohovej vianočnej štóly s polevou je náročnejšia na čas, recept je však jednoduchý a nemusíte sa báť, že by ste ho nezvládli.
Celková doba prípravy: 90 minút
Pečenie: 30 minút
Stupeň obtiažnosti: 2
Počet kusov: 1

Ingrediencie
na cesto
- 250 g hladkej múky
- 125 g tvarohu v kocke
- 100 g hrozienok
- 100 g sušených brusníc
- 100 g sušených marhúľ
- 75 g rozpusteného masla
- 70 g kryštálového cukru
- 50 g blanšírovaných mandlí
- 50 g vajíčok
- 50 g cmaru
- 12 g prášku do pečiva
- 2 g soli
- 1 g mletého anízu
- 1 malý citrón
na polevu:
- 120 g práškového cukru
- 30 g citrónovej šťavy
na dokončenie:
- 150 g kandizované ovocie
- 70 g masla
- 40 g práškového cukru
- 5 g vanilkového cukru
Postup
1. Marhule nasekáme na malé kúsky a zmiešame s hrozienkami a brusnicami.
2. Do misy odvážte tvaroh, cmar, maslo, cukor, vajce, kôru a šťavu z jedného citróna, pridajte aníz a zmes metličkou vymiešajte dohladka.
3. Nakoniec vmiešajte múku so soľou a práškom do pečiva a vypracujte hladké, nelepivé cesto.
4. Až do dokonale hladkého cesta spracujte sušené ovocie a mandle.
5. Na pomúčenej doske vytvarujte obdlžník, ktorý zahneťte do tvaru štóly.
6. Štolu pomúčenými rukami premiestnite na plech s papierom na pečenie, spojom hore.
7. Pečte v rozohriatej rúre pri 160 °C asi 25 až 30 minút. Po upečení potrite štólu rozohriatym maslom a ľahko posypte cukrom s vanilkou. Nechajte vychladnúť.
Medzitým si pripravte polevu:
8. Zmiešajte práškový cukor a citrónovú šťavu, vo vodnom kúpeli túto zmes mierne nahrejte.
9. Potom polevu opatrne naneste na povrch upečenej a vychladnutej štóly a nechajte ju ľahko stiecť po stranách.
10. Pred zaschnutím polevy štólu dozdobte kúskami kandizovaného ovocia.
Zaujíma vás, kam Pepa Maršálek rád chodí? Pozrite sa. A pokiaľ ste fanúšikmi sladkých kreácií, tak recepty na ďalšie slávnostné dobroty, vhodné na sviatočnému stolu, nájdete na našom blogu.