Medvedí cesnak
Od ostatných byliniek medvedí cesnak ľahko rozoznáte vďaka jeho ostrým listom a intenzívnej cesnakovej vôni. Tiež chutí ako cesnak, ale nespôsobuje nepríjemný zápach z úst. Nebojte sa ho pridať do pesta, bylinkových masiel, šalátov alebo na pečivo.
Vyskúšať ho môžete tiež pri príprave veľkonočnej plnky podľa nášho receptu – Veľkonočná plnka so slaninou, kešu a jarnými bylinkami.
Palina
Saturejka
Saturejku vždy zbierajte skôr, než začne kvitnúť. Môžete ju používať čerstvú, ale aj sušenú, ale pamätajte, že jej chuť sa uvoľňuje až pri tepelnej úprave. Pridajte ju do strukovín alebo do duseného mäsa na zvýraznenie chuti.
Využijete ju aj pri príprave obľúbenej pizzy. Vyskúšajte napríklad na zeleninovú alebo syrovú pizzu k tradičnému rozmarínu pridať aj trošku saturejky.
Borák
Veľké zamatové listy boráku chutia trošku ako uhorka, a pokiaľ ich nasekáte nadrobno ako korenie, môžete ich využiť práve na dochutenie uhorkového šalátu, bylinkových tvarohov alebo omáčok. A mimochodom, podľa ľudových tradícií má ževraj borák povzbudzujúce sexuálne účinky.
Kôpor
Možno neviete, že kôpor je bylinka, ktorá sa skvelo hodí k rybám. Vďaka jeho jemnej chuti vynikne tiež v zeleninových šalátoch, v omáčkach a dipoch. Kôpor má údajne upokojujúce účinky a určite vieme, že je veľmi ľahko stráviteľný. Úžasne voňajúce semienka kôpru použijete pri zaváraní uhoriek.
Vyskúšajte napríklad Smotanový dip s kôprom a orechami, na ktorý nám poslala recept naša zákazníčka Teraza.
Žerucha
Koľko druhov žeruchy poznáte? Najpopulárnejšie sú dve – žerucha veľkolistá a žerucha siata s jemnými lístkami. Obe majú mierne štipľavú, ľahko trávnatú chuť, ale veľkolistá je ešte navyše aj trochu kyslá. Žeruchu jemne nasekajte a ochuťte s ňou tvaroh, polievky, šaláty a nátierky.
Pridať ju môžete napríklad do jarnej polievky, na ktorú nájdete recept na našom blogu.
Trebuľka
Mäta
Citrónová tráva
Citrónová tráva má intenzívnu citrusovú chuť a vôňu. Najčastejšie sa s ňou stretnete v ázijskej kuchyni. Aby rozvinula svoju vôňu, mala by prejsť tepelnou úpravou spolu s jedlom alebo ju povarte samostatne. Najlepšie sa hodí k hydine a k rybám a stále populárnejšie je jej použitie aj na prípravu čaju.
Vyskúšajte napríklad recept známeho britského kuchára Jamieho Olivera na jeho Thajské zelené kari, kde práve citrónová tráva hrá hlavnú úlohu.
Šalvia
Nadýchané hebké lístky zbierajte pred rozkvitnutím. Majú ľahko horkastú chuť a hodia sa skvelo do slaných koláčov z lístkového cesta, k rybám a k mäsu všeobecne. Pri dochucovaní myslite na to, že jej chuť je veľmi intenzívna, takže pridávajte postupne a ochutnávajte.
Ľahko pikantú chuť šalvie môžete vyskúšať napríklad v tradičnom talianskom vidieckom chlebe – ciabatte. Recept na tento chlebík nájdete na našom blogu. na našom blogu
SÚVISIACE RECEPTY
11. februára 2022
Thajské zelené kuracie kari podľa Jamieho Olivera
27. marca 2022
Veľkonočná plnka so slaninou, kešu a jarnými bylinkami
06. februára 2022
Smotanový dip s pečenou červenou cibuľkou
17. marca 2022