Veľkonočná polievka

17. marca 2022
Veľkonočná polievka

Pripravte si sviežu a ľahkú veľkonočnú polievku na francúzsky spôsob, jednoduché jedlo plné čerstvej jarnej zeleniny. 

doba prípravy: cca 15 minút
doba varenia: cca 40 minút
počet porcií: 8–10

Veľkonočná polievka

Ingredience

  • 2 karotky
  • 3 jarné cibuľky
  • 2 menšie póriky
  • 4 väčšie zemiaky
  • 1 malý zeler
  • 2 väčší zväzok petržlenu
  • 1 ½ litra hovädzieho alebo kuracieho vývaru
  • čerstvo namletá soľ a čierne korenie
  • 1 väčší strúčik cesnaku
  • hrnček crème fraîche ( francúzska jemne kyslá smotana)

tip: pokiaľ milujete špenát, môžete prihodiť do takmer hotovej polievky hrnček nasekaného čerstvého špenátu. Ak je vašou obľúbenou zeleninou špargľa, tak na kúsky nakrájanú polovicu zväzku dajte variť do hrnca spoločne s ostatnou zeleninou.

Postup

1. Zeleninu očistite a nakrájajte najemno.
2. Priveďte bujón k varu, pridajte zeleninu, znovu priveďte k varu, stlmite plameň a nechajte cca 30 minút len tak prevrieť.
3. Sceďte vývar do misy, pár kúskov mrkvy a póru si odlože a zvyšok zeleniny rozmixujte pomocou tyčového alebo kuchynského stolného mixéra.
4. Vráťte zeleninu späť do vývaru, dochuťte soľou a čiernym korením a treným cesnakom. Pokiaľ chceste pridať špenát, teraz je ten pravý čas. Všetko znovu priveďte k varu.
5. Odstavte hrniec z platne a vmiešajte smotanu (a pozor, crème fraîche znesie vyššiu teplotu než slovenská kyslá smotana, takže pokiaľ chcete použit tú našu slovenskú variantu, polievku nechajte ľahko vychladnúť). Následne do polievky vráťte späť mrkvu a pór, ktorý ste si odložili, budú na tanieri pekne vyzerať.
6. Podávať môžete s opečeným bielym pečivom, ktoré si skúste pripraviť domáce, napríklad podľa receptu z nášho blogu.

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY