Doba prípravy:
cca 1 hodina + doba kysnutia
Ingrediencie
Prvá časť cesta:
- 500 g hladkej múky
- 20 g jačmenného sladu
- 15 g droždia
Druhá časť cesta:
- 300 g + trochu navyše hladkej múky
- 100 g celozrnnej pšeničnej múky
- 50 ml extra panenský olivový olej
- 15 g soli
- 1 lyžica najlepšie čerstvých byliniek (majorán 40%, tymian 30%, rozmarín 20%, šalvia 10%)
Postup
1. Prvá časť cesta: spracujte hladkú múku s 300 ml vlažnej vody a rozdrobeným droždím. Pridajte jačmenný slad a poriadne vymieste cca 10 minút.
2. Keď cesto bude hladké, urobte z neho guľu, dajte do veľkej misy, prikryte vlhkou utierkou a nechajte kysnúť cca hodinu a pol pri 38 °C.
3. Druhá časť cesta: vykysnuté cesto spracujte s celozrnnou pšeničnou múkou, hladkou múkou, olejom, bylinkami, soľou a 180 ml vody. Po spracovaní musí byť cesto hladké a elastické. Nechajte opäť kysnúť prikryté vlhkou utierkou počas 30 - 40 minút.
4. Vykysnuté cesto krátko spracujte a urobte z neho guľu. Tú rozdeľte na štyri časti. Každú časť roztiahnite najprv dlaňami a potom opatrne naťahujte.
5. Posypte utierku dostatkom múky, položte na ňu ciabatty a nechajte kysnúť 30 minút. Preneste ciabatty na plech so zvýšenými bokmi, vyloženým papierom na pečenie, a otočte ich tak, aby hore bola pomúčená časť. Urobte na ne zárezy ostrým nožom a nechajte odležať ďalších 30 minút. Potom dajte piecť na 170 - 180 °C cca 30 minút.
Na pečenie tohto pečiva odporúčame využiť foriem na pečenie ciabatt, prípadne foriem na pečenie bagiet od francúzskej značky Emile Henry, z ktorých je domáce pečivo ako z tej najlepšej francúzskej či talianskej pekárne.
Tip na správnu utierku
Je dôležité mať niekoľko utierok, určených len na pečenie pečiva. Používajte predovšetkým tie z čistej bavlny alebo ľanu, tkané klasickou metódou, kedy vzniká nerovnomerná štruktúra tkaniny, čo je dôležité pre správny prístup vzduchu k cestu pri kysnutí. Je potrebné prať ich samostatne v neutrálnom mydle a žehliť ich naparovaním. Parfumované pracie prostriedky, ich farbivá a pod. by mohli priľnúť na pečive a zničiť tak jeho špecifickú vôňu tesne po vytiahnutí z rúry.