Pokračujeme v seriáli skvelých receptov podľa Jamieho Olivera, ktoré vznikly pre kuchárku spojenú s limitovanou edíciou tyčového mixéra bamix® s dizajnom navrhnutým týmto slavným britským kuchárom.
Počet porcií: 6
Príprava: 50 minNutričná hodnota: 285 kcal, 16,2 g tukov (6,5 g nasýtených), 28,9 g bielkovín, 6,1 g sacharidov, 4,2 g cukru, 1 g soli, 2,2 g vlákniny
Jamie Oliver
Jamie Oliver o spolupráci s bamixom® hovorí:
"Som nadšený, že môžem spolupracovať so značkou bamix® a pomôcť ľuďom rýchlo pripraviť úžasné jedlá úplne od nuly. Tento geniálny vynález je skutočný pomocník, ktorého si budete chcieť nechať a je vyrobený tak, aby vydržal naveky. Svoj mixér bamix® mám doma v kuchyni vždy pri ruke a používam ho na veľa rôznych vecí, napr. na výrobu salsy, dresingu, voňavej karí pasty alebo pesta. Je to úžasný nástroj pre rýchlu prípravu čerstvého jedla plného chutí, a to s minimálnou námahou. Je to iná liga! "
Ingrediencie
Zelené kuracie kari:
- 750 g kuracích stehien z kurčiat z voľného výbehu, bez kože a vykostené
- 400 g zmesi orientálnych húb
- 400 g plechovka nízkotučného kokosového mlieka
- 200 g cukrového hrášku
- 15 g čerstvej thajskej bazalky
- 6 lístkov kafírovej limety
- 2 limetky
- 1 kocka bio kuracieho bujónu
- morská soľ, čierne korenie
Kari pasta:
- 15 g čerstvého koriandra
- 5 cm kúsok zázvoru
- 4 strúčiky cesnaku
- 4 zelené chilli papričky Birds Eye
- 2 šalotky
- 2 trsy citrónovej trávy
- 2 lyžice rybacej omáčky
- 1 lyžička mletej rasce
Postup
Zelené kuracie kari:
- Kurča pokrájajte na 2,5-centimetrové prúžky. Do veľkej panvice dajte 1 lyžicu oleja, nastavte stredný plameň, pridajte kurča a opekajte 5 až 7 minút alebo kým kurča nezíska zlatistú farbu. Dajte na tanier.
- Do panvice položenej na strednom plameni natrhajte huby a opekajte 4 až 5 minút kým nezískajú zlatistú farbu. Pomocou lyžice huby premiestnite na tanier.
- Zmiernite oheň, pridajte karí pastu, varte 4 až 5 minút a občas premiešajte.
- Do panvice prilejte kokosové mlieko a 200 ml vriacej vody, rozdrobte kocku bujónu a pridajte lístky kafírovej limety. Zvýšte teplotu a pomaly priveďte k varu. Nechajte 10 minút variť pokiaľ sa obsah čiastočne nezredukuje.
- Do zmesi vmiešajte kurča a huby, stíšte plameň a varte ďalších 5 minút kým kurča nie je dobre uvarené. Na posledné 2 minúty pridajte cisársky alebo cukrový hrášok.
- Dochuťte morskou soľou a čiernym korením. Lístky bazalky a zvyšné lístky koriandra otrhajte, nahrubo posekajte a primiešajte. Limetky pokrájajte na mesiačiky a podávajte osobitne pre pokvapkanie na tanieri. Výborné s dusenou ryžou.
Karí pasta
- Na výrobu karí pasty olúpte a nahrubo pokrájajte cesnak, šalotku a zázvor a všetko dajte do nádoby. Citrónovú trávu orežte, odstráňte vonkajšie tvrdé listy, potom nahrubo pokrájajte a pridajte do nádoby.
- Orežte a pridajte chilli papričky (môžete aj bez semienok) spolu s rascou a polovicou koriandra (aj so stonkami). Najemno posekajte viacúčelovým nožom, potom pridajte rybaciu omáčku a opäť rozmixujte, aby vznikla hrubá pasta.
Jamie Oliver – dalšie recepty
02. januára 2022
Recept na hummus podľa Jamieho Olivera
14. februára 2022
Losos a zelenina s pestom podľa Jamieho Olivera
14. februára 2022