Vytvorte na tohtoročnú Veľkú noc niečo skutočne originálne! Malí aj veľkí koledníci určite ocenia nádielku v podobe jednoduchých košíčkov z mandľovo-medového cesta, plných obľúbených sladkostí. Pri ich plnení môžete popustiť uzdu svojej fantázii. Skvelo budú vyzerať farebné veľkonočné cukrovinky spoločne s čokoládovými zajačikmi aj čerstvé ovocie s tvarohovým krémom.
Obtiažnosť: stredná
Čas prípravy: 8 minút
Čas pečenia: 20 minút
Počet porcií: 6
Obtiažnosť: stredná
Čas prípravy: 8 minút
Čas pečenia: 20 minút
Počet porcií: 6
- 1 hrnček hladkej múky
- 1/2 hrnčeka mandľovej múky
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky muškátového oriešku
- štipka soli
- 130 g masla, izbovej teploty
- 3/4 hrnčeka cukru
- 3 vajcia, izbová teplota
- 2 polievkové lyžice medu
- 1 lyžička mandľového extraktu
- 50 g kyslej smotany, izbová teplota
- veľkonočné cukrovinky
Čo by sa vám mohlo hodiť na prípravu a servírovanie
- Predhrejte si rúru na 180 °C.
- Vymažte formu na košíčky pomocou oleja v spreji tak, aby boli rovnomerne pokryté všetky detaily.
- Pomocou kuchynského robota vyšľahajte maslo a cukor do svetlého krému. Ku krému postupne pridajte všetky vajcia. Vmiešajte med, mandľový extrakt a kyslú smotanu a šľahajte, kým sa všetko nespojí.
- Zmiešajte dokopy obe múky, prášok do pečiva, soľ a muškátový oriešok.
- K pripravenej zmesi v robote postupne pridávajte aj sypkú zmes. Pridávajte ju pomaly na nízkych otáčkach a miešajte, kým sa nespoja.
- Každý dielik vo forme naplňte cestom do ¾ a formou pobúchajte po kuchynskej linke, aby ste odstránili vzduchové bubliny. Pečte v predhriatej rúre 20-25 minút.
- Po vybratí z rúry nechajte vychladnúť a potom vyklopte na chladiacu mriežku.
- Upečené košíčky naplňte podľa vašich preferencií. Použiť môžete veľkonočné cukrovinky v tvare vajíčok, zajačikov alebo sliepočiek či čerstvé ovocie posypané kokosom alebo poliate krémom.
Ďalšie veľkonočné recepty
26. marca 2023 Josef Maršálek
Veľkonočný mazanec podľa Josefa Maršálka
17. marca 2022
Veľkonočný koláč
18. februára 2022
Veľkonočná plnka s čerstvými bylinkami
24. marca 2023