Jediné, čo musíte príprave obetovať je váš čas. Ale pri spočítaní vyššie uvedených benefitov, určite sa vám to oplatí.
Počet porcií: 10
Príprava: 1 hodina
Odležanie: 1 hodina
Pečenie: 1 hodina 20 minút
Ingredience
cesto:
- 500 g hladkej múky
- 1 lyžička soli
- 2 lyžice olivového oleja
- asi 300 ml vody
špenátová náplň:
- 1 kg čerstvého špenátu (alebo mangold)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 malá červená cibuľa
- 1 zväzok majoránky
- 1 veľká staršia dlhá ciabatta alebo veka
- 100 ml mlieka
- 75 g parmezánu
- 8 vajec
- 500g ricotty
- 6 lžic olivového oleja
- 50 g masla
- soľ a čerstvo namleté čierne korenie
- 75 g opražených píniových orieškov
Tip: Pokiaľ chcete urobiť rýchlejšiu a jednoduchšiu verziu, môžete cesto nahradiť listkovým cestom alebo filo cestom.
Postup
1. Dejte mouku a sůl do mísy. Smíchejte a pak pomalu přidávejte olivový olej a vodu, dokud nevytvoříte hladké a elastické těsto. Kuchyňský robot vám s tím výrazně pomůže.
2. Hotové těsto rozdělte na 12 dílů, vytvarujte do kuliček a dejte na pomoučněnou utěrku.
3. Zakryjte vlhkou utěrkou a nechejte 1 hodinu odležet.
Náplň
1. Odstráňte stonky zo špenátu a dobre ho umyte. Špenát orestujte na 1 lyžici olivového oleja. Dobre osušte a vytlačte nadbytočnú vodu a nasekajte ho.
2. Cibuľu nakrájajte najemno a orestujte na zvyšnom olivovom oleji. Primiešajte do špenátu spolu s jemne posekanou majoránkou a píniovými orieškami.
3. Z pečiva odkrojte kôrky a zvyšky natrhajte na kusy. Prelejte mliekom a nechajte vsiaknuť.
4. V mise rozšľahajte 2 vajcia. Vmiešajte 2 lyžice strúhaného parmezánu. Z namočeného pečiva vytlačte prebytočnú tekutinu, zamiešajte ho do vajec a pridajte ricottu.
5. Nakoniec pridajte špenát a ochuťte.
6. Predhrejte rúru na 200°C. Vymažte hlbokú koláčovu formu s priemerom 24-26 cm. Vyvaľkajte jednu z guličiek na ľahko pomúčenej doske a roztiahnite cesto rukou do všetkých strán, ako pri ceste na štrúdlu. Vložte ho do formy tak, aby cesto viselo cez okraj. Potrite olivovým olejom. Opakujte s ďalšími 5 guličkami cesta a zakaždým potrite vrstvu olivovým olejom.
7. Do pripravenej formy s plátmi cesta dajte náplň, uhlaďte a potrite olivovým olejom. V náplni urobte 6 jamiek a do každej dajte trochu masla a vyklopte do nej vajce. Dávajte pozor, aby ste neporušili žltky. Osoľte a okoreňte podľa chuti a navrch posypte zvyšným parmezánom.
8. Vyvaľkajte zvysné guličky cesta, priklopte ich zhora a každú vrstvu vždy potrite olivovým olejom. Okolo krajov naskladajte zvyšok masla a previsnuté konce cesta dajte hore. Potrite olivovým olejom a opatrne urobte do vrchnej časti dve až tri dierky, aby im mohla unikať para. Pečte 1 hodinu a 15 minút do zlatohneda. Koláč môžete podávať teplý alebo vychladený, oba majú svoje kúzlo.
06. februára 2022
Netradičná plnka z cukiety
18. februára 2022
Veľkonočná plnka s čerstvými bylinkami
17. marca 2022
Veľkonočná polievka
04. februára 2022