Veľkonočné košíčky plné farieb

04. marca 2024
Veľkonočné košíčky plné farieb
Vytvorte na tohtoročnú Veľkú noc niečo skutočne originálne! Malí aj veľkí koledníci určite ocenia nádielku v podobe jednoduchých košíčkov z mandľovo-medového cesta, plných obľúbených sladkostí. Pri ich plnení môžete popustiť uzdu svojej fantázii. Skvelo budú vyzerať farebné veľkonočné cukrovinky spoločne s čokoládovými zajačikmi aj čerstvé ovocie s tvarohovým krémom.

Obtiažnosť: stredná
Čas prípravy: 8 minút
Čas pečenia: 20 minút
Počet porcií: 6
 
Veľkonočné košíčky plné farieb
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1/2 hrnčeka mandľovej múky
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky muškátového oriešku
  • štipka soli
  • 130 g masla, izbovej teploty
  • 3/4 hrnčeka cukru
  • 3 vajcia, izbová teplota
  • 2 polievkové lyžice medu
  • 1 lyžička mandľového extraktu
  • 50 g kyslej smotany, izbová teplota
  • veľkonočné cukrovinky

Čo by sa vám mohlo hodiť na prípravu a servírovanie

  1. Predhrejte si rúru na 180 °C.
  2. Vymažte formu na košíčky pomocou oleja v spreji tak, aby boli rovnomerne pokryté všetky detaily. 
  3. Pomocou kuchynského robota vyšľahajte maslo a cukor do svetlého krému. Ku krému postupne pridajte všetky vajcia. Vmiešajte med, mandľový extrakt a kyslú smotanu a šľahajte, kým sa všetko nespojí. 
  4. Zmiešajte dokopy obe múky, prášok do pečiva, soľ a muškátový oriešok.
  5. K pripravenej zmesi v robote postupne pridávajte aj sypkú zmes. Pridávajte ju pomaly na nízkych otáčkach a miešajte, kým sa nespoja.
  6. Každý dielik vo forme naplňte cestom do ¾ a formou pobúchajte po kuchynskej linke, aby ste odstránili vzduchové bubliny. Pečte v predhriatej rúre 20-25 minút.
  7. Po vybratí z rúry nechajte vychladnúť a potom vyklopte na chladiacu mriežku.
  8. Upečené košíčky naplňte podľa vašich preferencií. Použiť môžete veľkonočné cukrovinky v tvare vajíčok, zajačikov alebo sliepočiek či čerstvé ovocie posypané kokosom alebo poliate krémom.

Ďalšie veľkonočné recepty

Ďalšie veľkonočné recepty