Šťavnaté morčacie burgre na grile s chrenovým dipom

09. mája 2024
Šťavnaté morčacie burgre na grile s chrenovým dipom
Letná slabosť každého milovníka grilovania? Šťavnatý burger! Pripravte si odľahčený variant z morčacieho mäsa, ktorá sa stane stálicou na vašom menu. Náplň môžete meniť podľa aktuálnych chutí. K morčaciemu mäsu sa bude skvele hodiť aj šalátová uhorka alebo avokádo.
 

Náročnosť: ľahká

Doba prípravy: 20 minút

Doba grilovania: 15 minút

Počet porcií: 6

Šťavnaté morčacie burgre na grile s chrenovým dipom

Ingrediencie

Burger:

  • 6 ks kaiserka žemlí
  • 800 g mletých morčacích pŕs
  • 12 plátkov slaniny
  • 100 g jarnej cibuľky
  • 200 g paradajok
  • hrsť valeriánky poľnej
  • olej
  • soľ, korenie

Dip:

  • 50 g strúhaného chrenu
  • 100 g kyslej smotany
  • 100 g majonézy
  • citrónová kôra z jedného citróna
  • soľ, korenie

Postup

  1. Paradajky nakrájajte na jemné plátky. Jarnú cibuľku nakrájajte najemno.
  2. Mleté morčacie mäso osoľte, okoreňte, pridajte najemno nakrájanú jarnú cibuľku, prepracujte a mäso rozdeľte na 6 rovnakých dielov a vytvarujte burgre v lise na hamburgery.
  3. Na gril  dajte grilovaciu liatinovú tácku a rozpáľte na cca 220 C°. Namažte tukom, na ktorý vložte vytvarované mäso a grilujte z každej strany cca 5 minút. Pre istotu môžete použiť kuchynský teplomer (ideálna vnútorná teplota 74 C °). Vedľa mäsa dajte grilovať slaninu nakrájanú na plátky a grilujte dozlatista. 
  4. Medzitým si pripravte dip. V miske zmiešajte kyslú smotanu a majonézu, dochuťte chrenom, citrónovou kôrou, soľou a čiernym korením.
  5. Kaiserky rozrežte pozdĺžne na polovicu a opečte ich zo strany rezu na tuku do zlatista.
  6. Opečené kaiserky natrite dipom a naplňte valeriánkou, paradajkami, morčacím mäsom a slaninou.