Pečená bravčová panenka so sezónnou zeleninou podľa Lukáša Čížka

19. mája 2023
Pečená bravčová panenka so sezónnou zeleninou podľa Lukáša Čížka
Vyskúšajte si recept na pečenú bravčovú panenku podľa Kuchaře roku 2022 - Lukáša Čížka. S týmto talentovaným mladým kuchárom sa môžete stretnúť vo Vrchlabí v reštaurácii Farma alebo v našej škole varenia Gourmet Academy, kde vedie obľúbené kurzy pre deti aj dospelých.

Na prílohu použite sezónnu zeleninu. Vďaka tomu docielite čerstvosť surovín a lahodnú chuť. zelenina totiž najlepšie chutí v čase jej sezóny. Na jar zvoľte kombináciu špargle a reďkovky a v lete zelenú fazuľku a cuketu. 


Obtiažnosť: stredne ťažká
Príprava: 1 hodina
Počet porcií: cca 4 porcie
Pečená bravčová panenka so sezónnou zeleninou podľa Lukáša Čížka

Ingrediencie

Mäso a zelenina:

  • 750 g bravčovej panenky
  • 100 g maslo
  • 100 g mrkva
  • 100 g špargľa
  • 100 g reďkovka
  • soľ, čierne korenie
  • rasca

Na gratin:

  • 500 g zemiakov
  • 250 g smotana 33%
  • 3 ks vajcia
  • soľ, čierne korenie

Karfiolové pyré:

  • 250 g karfiol
  • 100 g cibuľa
  • 200 g biele víno
  • vývar
  • smotana
  • soľ, čierne korenie

Omáčka:

  • 100 ml olivový olej
  • 100 g šalotka
  • 30 g medvedí cesnak
  • víno
  • vývar
  • smotana

Postup

  1.  Mäso očistíme, nakrájame na jednotlivé porcie a okoreníme. Na rozpálenej panvici z každej strany opečieme, pridáme maslo a dopečieme v predhriatej rúre (cca 6 min pre medium-rare).
  2.  Očistený a nakrájaný karfiol orestujeme na cibuli, pridáme biele víno, soľ, čierne korenie a vývar. Dusíme do mäkka, potom všetko rozmixujeme na hladké pyré, zjemníme smotanou a maslom.
  3.  Pripravíme si gratin. Očistené a nakrájané zemiaky na plátky zalejeme smotanou, pridáme vajcia, soľ, čierne korenie a dáme do plechu s papierom na pečenie. Pečieme na 175 °C cca 55 min.
  4.  Na zeleninovú prílohu si pripravíme očistenú a nakrájanú zeleninu. Tú blanšírujeme a potom restujeme na olivovom oleji a nakoniec dochutíme soľou, čiernym korením a bylinkami. 
  5.  Nakoniec si urobíme omáčkou. Na olivovom oleji orestujeme šalotku, pridáme nakrájaný medvedí cesnak, trochu vína, vývaru a ľahko povaríme. Ku koncu pridáme smotanu a zahustíme zápražkou – mixujeme do hladkej zelenej omáčky.