Vyskúšajte si recept na pečenú bravčovú panenku podľa Kuchaře roku 2022 - Lukáša Čížka. S týmto talentovaným mladým kuchárom sa môžete stretnúť vo Vrchlabí v reštaurácii Farma alebo v našej škole varenia Gourmet Academy, kde vedie obľúbené kurzy pre deti aj dospelých.
Na prílohu použite sezónnu zeleninu. Vďaka tomu docielite čerstvosť surovín a lahodnú chuť. zelenina totiž najlepšie chutí v čase jej sezóny. Na jar zvoľte kombináciu špargle a reďkovky a v lete zelenú fazuľku a cuketu.
Obtiažnosť: stredne ťažká
Príprava: 1 hodina
Počet porcií: cca 4 porcie
Na prílohu použite sezónnu zeleninu. Vďaka tomu docielite čerstvosť surovín a lahodnú chuť. zelenina totiž najlepšie chutí v čase jej sezóny. Na jar zvoľte kombináciu špargle a reďkovky a v lete zelenú fazuľku a cuketu.
Obtiažnosť: stredne ťažká
Príprava: 1 hodina
Počet porcií: cca 4 porcie
Ingrediencie
Mäso a zelenina:
- 750 g bravčovej panenky
- 100 g maslo
- 100 g mrkva
- 100 g špargľa
- 100 g reďkovka
- soľ, čierne korenie
- rasca
Na gratin:
- 500 g zemiakov
- 250 g smotana 33%
- 3 ks vajcia
- soľ, čierne korenie
Karfiolové pyré:
- 250 g karfiol
- 100 g cibuľa
- 200 g biele víno
- vývar
- smotana
- soľ, čierne korenie
Omáčka:
- 100 ml olivový olej
- 100 g šalotka
- 30 g medvedí cesnak
- víno
- vývar
- smotana
Postup
- Mäso očistíme, nakrájame na jednotlivé porcie a okoreníme. Na rozpálenej panvici z každej strany opečieme, pridáme maslo a dopečieme v predhriatej rúre (cca 6 min pre medium-rare).
- Očistený a nakrájaný karfiol orestujeme na cibuli, pridáme biele víno, soľ, čierne korenie a vývar. Dusíme do mäkka, potom všetko rozmixujeme na hladké pyré, zjemníme smotanou a maslom.
- Pripravíme si gratin. Očistené a nakrájané zemiaky na plátky zalejeme smotanou, pridáme vajcia, soľ, čierne korenie a dáme do plechu s papierom na pečenie. Pečieme na 175 °C cca 55 min.
- Na zeleninovú prílohu si pripravíme očistenú a nakrájanú zeleninu. Tú blanšírujeme a potom restujeme na olivovom oleji a nakoniec dochutíme soľou, čiernym korením a bylinkami.
- Nakoniec si urobíme omáčkou. Na olivovom oleji orestujeme šalotku, pridáme nakrájaný medvedí cesnak, trochu vína, vývaru a ľahko povaríme. Ku koncu pridáme smotanu a zahustíme zápražkou – mixujeme do hladkej zelenej omáčky.
Ďalšie recepty na lahodné pokrmy
11. apríla 2023
Hráškový krém so slaninovou penou podľa Lukáša Čížka
27. februára 2023