Spálený cheesecake podľa Josefa Maršálka

29. januára 2024 Josef Maršálek https://pottenpannenprod.blob.core.windows.net/ppmedia/sharedmedia/pottenpannensk/pottenpannenmedia/autori/pepa_marsalek01b.png?ext=.png

Spálený cheesecake podľa Josefa Maršálka
Pripravte si letný cheesecake z aristokraticky znejúceho cesta, zvaného "pâte sablée". Že to nie je nič zložité a ako sa to robí, vám prezradí obľúbený cukrársky mág Pepa Maršálek. A prečo spálený? Torta je pečená bez ohľadu na farbu, čím tmavšia, tým lepšia. originálny názov totiž znie: Basque burnt cheesecake.

Čas prípravy: cca 80 minút vrátane pečenia

Suroviny zodpovedajú koláčovej forme s priemerom 22–24 cm

Spálený cheesecake podľa Josefa Maršálka

Ingrediencie

na základ:

  • 100 g hladká múka
  • 70 g cukor krupica
  • 70 g maslo
  • 10 g voda
  • 2 g mletá škorica
  • 1 g soľ
  • 1 g jedlá sóda

náplň:

  • 500 g plnotučný tvaroh v tégliku
  • 300 g smotana na šľahanie 33%
  • 250 g kyslá smotana
  • 120 g cukor krupica
  • 25 g kukuričný škrob
  • 10 g vanilkový cukor
  • 4 vajcia veľkosť M

Čo je to pâté sableé

Ide o veľmi krehké a jemné cesto, ktoré doslova vonia maslom. Podobá sa lineckému, ale  je v ňom viac cukru. Cukor robí cesto jemnejšie a krehkejšie, preto sa horšie vaľká.

Postup

1. Najprv si odvážte všetky ingrediencie do misy na základ, okrem vody a vypracujte posýpku. Potom rýchlo a krátko zamiešajte studenú vodu a vypracujte cesto.  
2. To natlačte do formy s priemerom 22–24 cm, ktorú ste vopred vyložili papierom na pečenie. 
3. Cesto niekoľkokrát prepichnite vidličkou. Pečte v rozohratej rúre dozlatista pri 160 °C asi 20 min. V ceste prítomný cukor pečením skaramelizuje, a tak nadobudne svoju príznačnú chuť. 

5. Všetky ingrediencie na náplň vložte buď do stolného mixéra  alebo do vyššej nádoby, kde použijete tyčový ponorný mixér a rozmixujte dohladka. 
6. Tvarohovú zmes šľahajte, kým nie je hladká a lesklá, úplne bez kúskov. Potom ju nalejte na vopred upečený vychladnutný základ, teplú rúru nastavte na 180 °C a pečte 35–40 minút do zatuhnutia a dozlatista. 

Tortová forma Nordic Ware, nepriľnavý povrch

7. Upečenú tortu vyberte z rúry a nechajte dobre vychladnúť. Potom ju dajte aspoň na pol hodiny do chladničky. Až úplne vychladenú tortu opatrne uvoľníte z formy a naaranžujte na pekný servírovací tanier.

Súvisiace a odporúčané produkty