Čas prípravy: cca 80 minút vrátane pečenia
Suroviny zodpovedajú koláčovej forme s priemerom 22–24 cm
Ingrediencie
na základ:
- 100 g hladká múka
- 70 g cukor krupica
- 70 g maslo
- 10 g voda
- 2 g mletá škorica
- 1 g soľ
- 1 g jedlá sóda
náplň:
- 500 g plnotučný tvaroh v tégliku
- 300 g smotana na šľahanie 33%
- 250 g kyslá smotana
- 120 g cukor krupica
- 25 g kukuričný škrob
- 10 g vanilkový cukor
- 4 vajcia veľkosť M
Čo je to pâté sableé
Ide o veľmi krehké a jemné cesto, ktoré doslova vonia maslom. Podobá sa lineckému, ale je v ňom viac cukru. Cukor robí cesto jemnejšie a krehkejšie, preto sa horšie vaľká.
Postup
1. Najprv si odvážte všetky ingrediencie do misy na základ, okrem vody a vypracujte posýpku. Potom rýchlo a krátko zamiešajte studenú vodu a vypracujte cesto.
2. To natlačte do formy s priemerom 22–24 cm, ktorú ste vopred vyložili papierom na pečenie.
3. Cesto niekoľkokrát prepichnite vidličkou. Pečte v rozohratej rúre dozlatista pri 160 °C asi 20 min. V ceste prítomný cukor pečením skaramelizuje, a tak nadobudne svoju príznačnú chuť.
5. Všetky ingrediencie na náplň vložte buď do stolného mixéra alebo do vyššej nádoby, kde použijete tyčový ponorný mixér a rozmixujte dohladka.
6. Tvarohovú zmes šľahajte, kým nie je hladká a lesklá, úplne bez kúskov. Potom ju nalejte na vopred upečený vychladnutný základ, teplú rúru nastavte na 180 °C a pečte 35–40 minút do zatuhnutia a dozlatista.
7. Upečenú tortu vyberte z rúry a nechajte dobre vychladnúť. Potom ju dajte aspoň na pol hodiny do chladničky. Až úplne vychladenú tortu opatrne uvoľníte z formy a naaranžujte na pekný servírovací tanier.
Ďalšie recepty cukrára Josefa Maršálka
16. februára 2022 Josef Maršálek
Sviatočná torta s čerstvým ovocím podľa Josefa Maršálka
23. septembra 2024 Josef Maršálek