Kysnutý závin s orechovou náplňou podľa Pepu Maršálka

22. septembra 2022 Josef Maršálek https://pottenpannenprod.blob.core.windows.net/ppmedia/sharedmedia/pottenpannensk/pottenpannenmedia/autori/pepa_marsalek01b.png?ext=.png
Kysnutý závin s orechovou náplňou podľa Pepu Maršálka

Dobrá správa: orechy už dozrievajú, vlašské začínajú padať! Kôstky plodov stromov orechov, nám známe ako vlašské orechy sú pochutinou, ktorú využijete nielen pri vianočnom pečení. Svojou nezameniteľnou chuťou dokážu ozvláštniť sladké aj slané nátierky, dezerty aj chlieb. A navyše sú aj zdravé... Recepty, ktoré s nimi pracujú je mnoho, vyskúšajte jeden z tých nových od známeho cukrárskeho mága. 


Orechový kysnutý závin s cukrovou krustou 
Celkový čas prípravy: cca 3,5 hodiny, z toho pečenie 30–35 minút, celkový čas kysnutia: 2,5 hodiny

1 kus, suroviny zodpovedajú obdlžníkovej forme 15 x 36 cm

Kysnutý závin s orechovou náplňou podľa Pepu Maršálka

Vedeli ste, že vlašské orechy patria medzi top 10 antioxidačné potraviny? Obsahujú veľké množstvo zdraviu prospešných látok, okrem toho zvyšujú aj aktivitu mozgu, pretože sú bohaté na Omega 3 mastné kyseliny, jód, selén a vitamíny skupiny B, zlepšujú metabolizmus a podporujú zníženie hladiny tzv. zlého cholesterolu. Môžete si ich vychutnávať len tak samé alebo si skúste s nami pripraviť jeden z obľúbených múčnikov cukrára Josefa Maršálka. Náš tip na to, aby sa vám kysnutie podarilo znie: dbajte na to, aby všetky suroviny na cesto mali rovnakú, a to izbovú teplotu.

Ingrediencie

cesto: 

  • 300 g špaldová hladká múka
  • 150 g plnotučné mlieko
  • 60 g maslo
  • 50 g cukor krupica
  • 10 g droždie
  • 4 g soľ
  • 1 vajce veľkosť M

orechová náplň:

  • 225 g strúhané vlašské orechy
  • 200 g biely jogurt
  • 50 g hrozienka
  • 40 g cukor krupica
  • 3 g mletá škorica
  • 2 g soľ
  • 1 bio citrón- kôra

na dokončenie:

  • 1 žĺtok
  • 20 g mlieko
  • 40 g zmes cukru krupice a múčky

Postup

1. Do misy si odvážte múku s cukrom, premiešajte. Potom uprostred cesta urobte jamku, do nej rozdrobte droždie a vylejte mlieko. Po povrchu len zľahka zamiešajte a nechajte aspoň 30 minút kysnúť.

2. Do takto pripraveného kvásku pridajte vajce a soľ a opäť zľahka premiešajte, aby sa všetky ingrediencie dobre spojili. 

3. Pridajte zmäknuté, na kúsky nakrájané maslo a pomocou varechy vytvorte hladké a elasticky pevné cesto. 

4. Hladké cesto v mise zakryte utierkou a nechajte 1 hodinu v izbovej teplote kysnúť do cca dvojnásobného objemu.

5. Všetky ingrediencie sa náplň zmiešajte v ďalšej mise, najlepšie pomocou stierky. Nechajte v chladničke oddýchnuť, kým vám bude kysnúť cesto. Orechy tak nasajú tekutinu a náplň zhustne.  

6. Vykysnuté cesto dajte na pomúčenú dosku. Rozvaľkajte pomocou valčeka obdĺžnik na veľkosť cca 30 x 25 cm. Po celej ploche ho poctivo natrite pripravenou náplňou a tak stočte do tvaru rolády. 

7. Závin preneste do olejom dobre vymazanej koláčovej formy, potrite ho vodou a v izbovej teplote nechajte opäť kysnúť do dva a pol násobného objemu, cca 1 hodinu.

8. Po vykysnutí ho potrite zmesou dobre rozmiešaného žĺtka s mliekom a pomocou sitka bohato pocukrujte. Pečte v rúre vyhriatej na 170 °C po dobu cca 30 – 35 minút.  

Či je múčnik hotový, to jednoducho zistíte pomocou špajle. Pokiaľ uprostred závinu zapichnutá špajľa ostane suchá, môžete dezert vytiahnuť rúry. Na mriežke nechajte vychladnúť a podávajte.

Súvisiace a odporúčané produkty