Kuchyňa robí človeka: Petra Tóthová

18. januára 2025
Kuchyňa robí človeka: Petra Tóthová
Ak ťa zauíja, ako býva a hlavne akú má kuchyňu Petra Tóth, vychýrená slovenská cukrárka a jedna z porotcov súťaže Pečie celé Slovensko, si na správnom mieste. Svoje umenie sa učila u legendárnej anglickej cukrárky Peggy Porschen a cukrárinu tiež študovala v Peru či v Spojených arabských emirátoch. Tak vitajte v Bratislave u Petry, ktorá je veľmi sympatická a okúzľujúca hostiteľka. 
Kuchyňa robí človeka: Petra Tóthová

Kuchyňa robí človeka

Kuchyňa robí človeka  je pravidelná séria fotografa Derecka Hardadržiteľa ocenenia Czech Press PhotoNie sú to len šaty, čo robia človeka. U nás v Potten & Pannen - Staněk veríme, že nielen oblečenie odráža to, akí ste, ale rovnakým spôsobom o vás vypovedá aj vybavenie vašej kuchyne a to, akým spôsobom varíte. 
Preto vás každý mesiac pozveme domov k zaujímavým osobnostiam z českej a slovenskej scény a necháme vás nahliadnuť pod pokrievku ich kuchyne. 

Kde momentálne bývate a s kým?
Druhým rokom bývam v rodinnom dome v malej dedinke neďaleko Senca so svojim malým pokladom. Bývanie v rodinnom dome si užívame obaja.

Zdieľate obydlie tiež s nejakými nemými tvárami? 
Nemáme žiadnych ďalších domácich maznáčikov. Okrem pavúkov, ktoré má môj syn veľmi v obľube. Chodí s papierikmi sticky notes a píše im na nich mená.

Ako by ste popísali svoje bývanie v jednej krátkej vete? 
Elegantné a pohodlné bývanie s trochou hravého neporiadku.

Kvalita vody je pre deti dôležitá

Jeden z pomocníkov a pracantov v kuchyni.

Platí u vás doma, že kuchyňa je srdcom domu/bytu? 
Doslova! Je srdcom aj mojej práce, takže je srdcom dvoch miest, kde trávime najviac času. Často hovorím, že mám neustále home office. Pre mňa je spojenie s obývačkou ideálne, môžem "pracovať“ a pritom vidím, čo Viki robí. Taktiež som si umiestnila varnú dosku a rúru smerom do obývačky. Nemám rada, keď varím a musím sa dívať na stenu. Rúru vidím aj z pohovky a nemusím vstávať, aby som skontrolovala čas.

Čo si na svojej kuchyni najviac vážite a prečo? 
Ako som sa už zmienila, prepojenie s obývačkou a orientáciou spotrebičov. Najväčší slovenský výrobca mi upravil kuchyňu na mieru, takže mám „tajnou“ špajzu, jedinečný úložný priestor na plechy a špičkovú pracovnú dosku, na ktorej môžete krájať, dávať horúce plechy a nemusíte sa trápiť s fľakmi od cvikly. 

Vymenujte tri veci, bez ktorých sa v kuchyni nezaobídete? 
Mixér, rúra a umývačka riadu. Najväčší „pracanti“ v kuchyni, okrem mňa 😊.

Bez ktorých vecí sa Petra Tóth v kuchyni nezaobíde?

Aká ingrediencia vám v chladničke alebo v špajzi nikdy nesmie chýbať? 
Len jedna? To je ako by ste povedali, aby som si vybrala len jedno dieťa, ktoré mám najradšej. Múka, maslo, cukor a soľ. 

Čo ste naposledy uvarili?
Naposledy som uvarila kura na paprike s cestovinami a pekla som strúhaný tvarohový koláč.

Považujete sa za dobrého kuchárku? Čo by ste uvaril vzácnej návšteve, keby ste chceli urobiť skutočne dojem? 
Považujem sa za OK kuchárku s veľkým potenciálom 😊. Asi by som pre vzácnu návštevu pripravila lososa v domácom lístkovom ceste, s extra maslovým zemiakovým pyré s wasabi.

Čo vy a hudba? Čo si rád pustíte napríklad pri varení? 
Rádio nám hraje celý deň ako kulisa. Ale akonáhle začnem piecť, som vo svojom svete a hudbu ani nevnímam. Keď upratujem svoj neporiadok v kuchyni, rada počúvam tanečné oldies 😊.

Môj home office.

Ktorá setová kuchyňa je vaša najobľúbenejšia? 
Jednoznačne ázijskú a naše múčne jedlá.

Máte nejaký obľúbený originálny pokrm, s ktorým by ste sa rád podelil o recept s našimi čitateľmi? 
Pripravila som pre vás medovníky z mojej novej knihy „Upečme si sviatky“. Všetky tipy a triky k nim ale nájdete len v nej.

Preferujete sladké alebo slané? 
Mám rada oboje, v akomkoľvek poradí, prípadne kombináciu sladko-slané.

Hranolky alebo šalát?
Hranolky.

Káva alebo čaj?
Čaj.

Keby ste si mohli vybrať kohokoľvek na svete (žijúcu alebo nežijúcu osobnosť), s kým by ste povečerali, bol by to: 
A musel by na večeri hovoriť pravdu? Pokiaľ áno, rada by som šla na večeru asi s Barackom Obamou, aby som sa ho mohla opýtať na všetky tie tajomstvá – od mimozemšťanov až po tajné organizácie 😊.

Dávate prednosť veľkým hostinám, kedy sa zíde veľ hostí pri jednom stole alebo ste skôr za komornejšie stolovanie?  
Intímne stolovanie, kde si môžem vychutnať ako spoločnosť, tak jedlo.

Zbieram kuchárske a pekárske knihy, už mám 252 kúskov.
 

Patrí k výnimočným okamihom pri vašom stole aj nejaký slávnostný jedálenský servis?  
Pretože som v novom a mám pomerne „mladú rodinu“, tak zatiaľ po novom servise len pokukujem. Ale u vás som videla úžasné kúsky.

K jedlu patrí neodmysliteľne aj pitie. Poviete nám, aké máte rád alko a nealko? 
K jedlu mám najradšej vodu, aby mi neovplyvnila chuť. Pokiaľ ide o alkohol, ktorý pijem zriedka, tak by som si vybrala niečo sladšie.

Čo by ste odporučila za kuchynskú vychytávku, ktorú ste v poslednom čase objavil?  
Momentálne som zamilovaná do keramickej formy na pečenie chleba, ktorá sa dá použiť aj na pečenie pizzy.

Čo vám vo vašej kuchyni chýba, aby sa stala kuchyňou snov?
Moja kuchyňa je mojou kuchyňou snov, takže možno ešte väčšia kuchyňa snov. 😊.

Nahliadnite do kuchyne ďalších známych osobností

Nahliadnite do kuchyne ďalších známych osobností