Kuchyňa robí človeka: Marek Pavala

13. augusta 2024
Kuchyňa robí človeka: Marek Pavala

V ďalšom diele seriálu Kuchyňa robí človeka sa ocitnete v bezprostrednej blízkosti Pražského hradu, v krásnom byte, ktorý obýva milovník gastronómie Marek Pavala, finalista prvej rady českej súťaže  MasterChef a tvorca luxusných kuchárok, instagramový influencer, ktorého recepty si na prvý pohľad zamilujete, sympaťák, ktorý stojí i za kucharskym kempom varenia na otvorenom ohni Fuego

Fotograf seriálu sám o návšteve hovorí: „Osobnosti navštěvuji u nich doma už skoro deset let, těch návštěv bylo přes dvě stě, ale musím se přiznat, že takhle blízko Pražskému hradu jsem teda ještě nebyl!"

Kuchyňa robí človeka: Marek Pavala

Kuchyňa robí človeka

Kuchyňa robí človeka  je pravidelná séria fotografa Derecka Hardadržiteľa ocenenia Czech Press PhotoNie sú to len šaty, čo robia človeka. U nás v Potten & Pannen - Staněk veríme, že nielen oblečenie odráža to, akí ste, ale rovnakým spôsobom o vás vypovedá aj vybavenie vašej kuchyne a to, akým spôsobom varíte. 

Preto vás každý mesiac pozveme domov k zaujímavým osobnostiam z českej a slovenskej scény a necháme vás nahliadnuť pod pokrievku ich kuchyne. 

Kde momentálne bývate a s kým?

Budeme sa sťahovať, ale teraz bývam s mojou priateľkou Sárou a dcérou Matildou kúsok pod Pražským hradom. 

Zdieľate obydlie tiež s nejakými nemými tvárami? 

Nie. Mám zvieratá rád, ale pretože mám takú menšiu farmu, kde sú sliepky, králiky, kačky, mačky aj kozy, tak sa doma už bez zvierat zaobídeme.  

Ako by ste popísali svoje bývanie v jednej krátkej vete? 

V lete záchrana, v zime za trest. 

Boxerské rukavice z jedného londýnskeho trhu a v pozadí tlač od Františka Skály… dobrá kombinácia. 


Platí u vás doma, že kuchyňa je srdcom domu/bytu?

Rozhodne. Máme veľkú obývačku, ale takmer ju nevyužívame. Všetko sa odohráva v kuchyni. V ďalšom byte tieto miestnosti musíme určite prepojiť, takto to ďalej nejde.  :D 

Čo si na svojej kuchyni najviac vážite a prečo? 

Každučké svetlo, ktoré sa sem jedným oknom dostane. Celkovo je náš byt hrozne tmavý. Čo sa týka vybavenia, tak mám najradšej svoju zbierku nožov a KitchenAid blender, ktorý má takú silu, že by snáď rozmixoval aj kamene.   

Vymenujte tri veci, bez ktorých sa v kuchyni nezaobídete?

Nôž, vpichovací teplomer a lyžica.

Čo nesmie chýbať v kuchyni

Aká ingrediencia vám v chladničke alebo v špajzi nikdy nesmie chýbať?

Maslo, vajce, mäso a cesnak. Na tom by som dokázal aj prežiť.  

Čo ste naposledy uvaril/upiekol?

Morčacina s curry ryžou. My doma jeme celkom jednoducho, máme to tak najradšej.  

Považujete sa za dobrého kuchára? Čo by ste uvaril vzácnej návšteve, keby ste chceli urobiť skutočne dojem? 

Ja dúfam, že som dobrý kuchár, keď ma to živí a učím variť ďalších ľudí. Rozhodne ale mám veľa medzier a neustále je sa v čom zlepšovať. Keby som chcel urobiť dojem, urobil by som jedlo, čo každý pozná, ale ešte ho tak dokonale pripravené nejedol. Takže pečené kurča. Vytvoril som jeden recept, ktorý má všetko. Krehké stehná, dokonalé šťavnaté prsia, chrumkavú kožu a dosť výpeku na omáčku. Podľa mňa je to dokonalé jedlo. S pečenou zeleninou a maslovou zemiakovou kašou. 

Čo vy a hudba? Čo si rád pustíte napríklad pri varení? 

Počúvam snáď len americké country. Občas to preložím nejakým starším rappom alebo heavy metalovou klasikou. A mám rád Pavarottiho. 

Kvalitné vybavenie je nevyhnutné pre hladký priebeh varenia. 

Nôž Miyabi – jeden z prvých poriadnych nožov, ktoré som kedy vlastnil. 

Ktorá setová kuchyňa je vaša najobľúbenejšia? 

Talianska a španielska, určite. Francúzska kuchyňa je tiež úžasná, ale je to extrém. Keď si objednáte holuba v malej reštaurácii v srdci Paríža, kde chodia len miestni, ešte na vás pozrie a snaží sa odletieť z taniera.  

Máte nejaký obľúbený originálny pokrm, s ktorým by ste sa rád podelil o recept s našimi čitateľmi? 

Mám veľmi rád carpaccia a teraz som na svojich kurzoch varenia pripravoval jedno z hrebenatiek. Je to jednoduché jedlo plné jemných chutí a nuancí.  

Vyskúšajte carpaccio z hrebenatiek podľa Marka

Preferujete sladké alebo slané?

Slané. Cukor je jed. A jasne, užijem si tiramisu a zjedol by som ho celú misu… ale nerobím to často. 

Hranolky alebo šalát?

Hranolky, ale smažené v hovädzom loji. Keď už. Ale pokiaľ by som si mal vybrať, že budem jesť navždy len jedno z toho, asi by som zvolil šalát– ponúka omnoho viac možností.  

Káva alebo čaj?

Čaj. Ja kávu veľmi neprežívam.  

Keby ste si mohli vybrať kohokoľvek na svete (žijúcu alebo nežijúcu osobnosť), s kým by ste povečerali, bol by to: 

To sa nedá! Charlie Sheen, Johnny Depp, Hunter S. Thompson, Marlon Brando… Vlad Napichovač, Rasputin, generál Custer, admirál Nelson… ale vo finále by som chcel asi stráviť večer s Anthony Bourdainom. Myslím, že by sme mali najviac spoločného a prebudil by som sa niekde na lodi cez oceán.  

Jan Kaláb. Chvíľku som chcel zbierať umenie, ale nemám kam to dávať. Navyše si hovorím, že sa to dosť neprakticky preváža, keby človek musel utekať pred vojnou alebo apokalypsou väčšieho formátu. 

Kuchárky veľmi nečítam, ale zbožňujem ich vlastniť. Najradšej mám asi tie od Ferguse Hendersona. Ten človek je boh jedla. 

Dávate prednosť veľkým hostinám, kedy sa zíde veľ hostí pri jednom stole alebo ste skôr za komornejšie stolovanie? 

Komornejšie na sto percent. S niekým jesť je pre mňa ten najintímnejší zážitok. Vždy odmietam akékoľvek pracovné schôdzky pri jedle a celkovo mi robia problém večere, kde sa stretne viac ľudí. 

Patrí k výnimočným okamihom pri vašom stole aj nejaký slávnostný jedálenský servis?  

Nie a je to škoda. Určite je to niečo, čo chcem do budúcna zmeniť. Máme len krásny vianočný servis, ale taký ten pravý riad, keby prišla na obed anglická kráľovná, to nám chýba. 

K jedlu patrí neodmysliteľne aj pitie. Poviete nám, aké máte rád alko a nealko? 

V hostinci si dám pivo, k jedlu víno a v bare tequilu, alebo mezcal. Z nealka nejakú super vodu, San Pellegrino, alebo uhorkovú limonáda. Hruškový a slivkový džús. 

Čo by ste odporučil za kuchynskú vychytávku, ktorú ste v poslednom čase objavil?  

Už som dlho neobjavil nič nové, ale čo je pre mňa nevyhnutné a vo väčšine kuchýň to chýba, je vpichovací teplomer. Práve kvôli jeho absencii všetci bežne konzumujú suché a preťažené mäsá a považujem to za štandard.  

Čo vám vo vašej kuchyni chýba, aby sa stala kuchyňou snov?

Svetlo. A vlastne celá kuchyňa, keď nad tým tak premýšľam. Táto moja kuchyňa je celkom provizórna, ale to sa čoskoro už zmení.  

Nahliadnite do kuchyne ďalších známych osobností

Nahliadnite do kuchyne ďalších známych osobností