Kuchyňa robí človeka: Miloš Staněk

28. júna 2024
Kuchyňa robí človeka: Miloš Staněk

Miloš Staněk je jedným z dvojice majiteľov siete predajní Potten & Pannen-Staněk, ktoré predávajú naozajstné klenoty do kuchyne a pre stolovanie.

Bývalý majiteľ reštaurácie, kuchár a v súčasnosti spolumajiteľ prémiovej školy varenia Gourmet Academy v Prahe a Bratislave, kde učia variť alebo piecť najväčšie špičky českého a slovenského gastro sveta.

Navštívili sme ho v jeho vidieckom sídle, ktoré pôvodne slúžilo ako škola. Miesto má neskutočný genius loci, Miloš je naozaj skvelý hostiteľ a naviac aj výborne varí. Varenie a všetko s ním spojené je stále jeho obľúbenou činnosťou, čo je na vybavení kuchyne jednoznačne vidieť. Tak teda vitajte v kulinárskom kráľovstve Miloša Staňeka!

Kuchyňa robí človeka: Miloš Staněk

Kuchyňa robí človeka

Kuchyňa robí človeka  je pravidelná séria fotografa Derecka Hardadržiteľa ocenenia Czech Press PhotoNie sú to len šaty, čo robia človeka. U nás v Potten & Pannen-Staněk veríme, že nielen oblečenie odráža to, akí ste, ale rovnakým spôsobom o vás vypovedá aj vybavenie vašej kuchyne a to, akým spôsobom varíte. 

Preto vás každý mesiac pozveme domov k zaujímavým osobnostiam z českej a slovenskej scény a necháme vás nahliadnuť pod pokrievku ich kuchyne. 

Kde momentálne bývate a s kým?

Bývam ako v Prahe, tak tiež v obci Hradíšťko.

Zdieľate obydlie tiež s nejakými nemými tvárami?

Len niekedy.

Ako by ste popísali svoje bývanie v jednej krátkej vete?

Krásna pokojná energia.

Knižnica s bustou Jana Ámosa Komenského, ktorá v bývalej škole predsa nemohla chýbať.

Platí u vás doma, že kuchyňa je srdcom domu?

To platí v každom prípade.

Čo si na svojej kuchyni najviac vážite a prečo?

Že je priestorná a môžu sa tu natáčať alebo fotiť rôzne kuchárske show. ☺ Teraz vážne, mám rád veľké priestory a kuchyňa má byť veľká, pretože je to srdce domu či bytu, kde sa stretáva celá rodina a priatelia. Nejde ani o to, čo sa varí, ale o to, ako sa v kuchyni cítite.

Vymenujte tri veci, bez ktorých sa v kuchyni nezaobídete. 

Sporák, kuchársky nôž a dobrá panvica!

Čo nesmie chýbať v milošovej kuchyni

Aká ingrediencia vám v chladničke alebo v komore nikdy nesmie chýbať?

Nie som vegetarián, tak je to mäso, maslo, paradajky, zelenina vo všeobecnosti a čerstvé bylinky.

Čo ste naposledy uvarili?

Mám rád rôzne druhy vývarov a všeobecne polievky, takže polievku.

Považujete sa za dobrého kuchára? Čo by ste uvarili vzácnej návšteve, keby ste chceli urobiť naozaj dojem?

Neviem, či som dobrý kuchár, ale keď varím, tak podľa fantázie a na čo mám zrovna chuť. Nie je mojím cieľom, aby som urobil dojem, ale väčšinou to vraj chutí.☺

Čo vy a hudba? Čo si rád pustíte napríklad pri varení?

Je toho viac, ani nie podľa jedla, ale podľa nálady – Iggy Pop, Bon Jovi, Robbie Williams…

Ktorá svetová kuchyňa je vaša najobľúbenejšia?

Ázijská.

Obývačku si bez šachu neviem predstaviť.

Bar pri krbe.

Máte obľúbený nejaký originálny pokrm, o ktorého recept by ste sa podelil s našimi čitateľmi?

Milujem krupičnú kašu, ale to asi každý pozná. Jediné, čo je asi odlišné, je to, že do mlieka okrem krupice a masla (ešte za studena) dám cukor a dosť soli. Ta soľ krásne podporí sladkosť kaše. A keď je kaša hotová, tak si ju znovu ocukrujem, pridám maslo a škoricu. Ale mám recept na jednoduché a rýchle jedlo, vlastne ani neviem, ako sa originál volá, ale viem, že som ho prvýkrát ochutnal asi pred 30 rokmi v rakúskych Alpách. Vyzerá to ako smažený rezeň, ale nie je to smažený rezeň. Môžeme mu teda hovoriť Alpský rezeň, recept na jeho prípravu nájdete na našom blogu. 


Vyskúšajte rezeň z hovädzej roštenky podľa Miloša. Je to jednoduchý recept, nevyžadujúci žiadnu zvláštnu prípravu a s výsledkom budete naozaj príjemne prekvapení.

Preferujete sladké, alebo slané?

Oboje.

Hranolky, alebo šalát?

Šalát.

Kávu, alebo čaj?

Čaj.

Keby ste si mohli vybrať kohokoľvek na svete (žijúca aj nežijúca osobnosť), s kým povečeriate, bol by to:

Rory McIlroy.

Dávate prednosť veľkým hostinám, kedy sa zíde veľa ľudí pri jednom stole, alebo ste skôr pre komornejšie stolovanie?

To bolo skôr, teraz už mám radšej kľudnejšiu a komornejšiu pohodičku pri stole.

Patrí k výnimočným okamihom pri vašom stole aj nejaký slávnostný jedálenský servis?

Ani nie, stále to mením podľa toho, čo sa podáva. Môj jedálenský servis je mix rôznych materiálov – porcelán, kamenina i keramika. Čo mám veľmi rád, tak to je krásne sklo na stole.

K jedlu patrí neodmysliteľne aj pitie. Poviete nám, aké máte rád alko a nealko?

Asi by ste si mysleli, keď mám rád pekné sklo na stole, že to bude víno, ale nie je. Aj keď som pôvodom z Južnej Moravy, prednosť dávam nealku, a keď už alkohol, tak Gin Tonic.

Čo by ste odporučil za kuchynskú vychytávku, ktorú ste v poslednej dobe objavili?

To je ťažká otázka, je toho veľa, ale poslednú dobu som si zamiloval Fresh & Save vákuovaciu dózu od firmy Zwilling. Konečne mám poriadok v chladničke a nevyhadzujem zbytky.

Čo vám vo vašej kuchyni chýba, aby sa stala kuchyňou snov?

Už to nemám kam dávať a pritom mi toho stále chýba veľa. Napríklad pekáč s pokrievkou na kura, musím vymeniť aktuálnu Miele rúru, umývačku aj šporák za SMEG a nový pákový kávovar. Vynikajúca káva po dobrom jedle nesmie chýbať.

ČO ďalšie nájdete v kuchyni Miloša Staňka

NAHLIADNITE DO KUCHYNE ĎALŠÍCH ZNÁMYCH OSOBNOSTÍ

NAHLIADNITE DO KUCHYNE ĎALŠÍCH ZNÁMYCH OSOBNOSTÍ