Medovníky podľa Petry Tóthovej

18. januára 2025
Medovníky podľa Petry Tóthovej
Vychýrená slovenská cukrárka a jedna z porotcov súťaže Pečie celé Slovensko Petra Tóth sa s nami podelila o svoj recept na medovníky, ktorý je z jej novej knihy "Upečme si sviatky".

Obtiažnosť: jednoduché
Čas prípravy: 20 minút + 5 minút pečenie

 
Medovníky podľa Petry Tóthovej

Ingrediencie

  • 500 g hladkej múky T650
  • 180 g práškového cukru
  • 10 g perníkového korenia
  • 10 g (2 lyžičky) jedlej sódy
  • 2 vajcia (veľkosť M)
  • 130 g medu
  • 125 g masla
  • 1 lyžička soli
  • 5 g (1 lyžica) kakaa holandského typu (voliteľné, pokiaľ chcete tmavšie medovníčky)

Čo by sa vám mohlo hodiť k príprave medovníkov

Postup

  1. Všetky suroviny dajte do misy a vypracujte hladké cesto.
  2. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte odpočívať celý deň alebo aj dva pri izbovej teplote. 
  3. Na mierne pomúčenej doske cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 4–5 mm a vykrojte obľúbené tvary, ktoré rozložte na plech vyložený papierom na pečenie.
  4. Medovníky potrite bielkami a ozdobte orieškami alebo sušeným ovocím podľa chuti. Pečte v rúre vyhriatej na 200 °C asi 4–5 minút, v závislosti na veľkosti medovníkov.

Sladké recepty ďalších známych osobností

Sladké recepty ďalších známych osobností