Kuchyňa robí človeka: Milan Švingál

29. decembra 2024
Kuchyňa robí človeka: Milan Švingál
S ďalším dielom Kuchyňa robí človeka sme sa rozbehli neďaleko od Bratislavy, do Malaciek, kde má svoj štýlový dom Milan Švingál. Skutočne krásny dom, s krásnou a veľmi útulnou záhradou vedľa lesa a s nadčasovou kuchyňou. MIlan sa živí ako make up artist a fashion designér, zároveň je majiteľom streetwear značky WTF?. A tak není divu, že interiéry si navrhoval sám. Srdečne vitajte a užite si to!
Kuchyňa robí človeka: Milan Švingál

Kuchyňa robí človeka

Kuchyňa robí človeka  je pravidelná séria fotografa Derecka Hardadržiteľa ocenenia Czech Press PhotoNie sú to len šaty, čo robia človeka. U nás v Potten & Pannen - Staněk veríme, že nielen oblečenie odráža to, akí ste, ale rovnakým spôsobom o vás vypovedá aj vybavenie vašej kuchyne a to, akým spôsobom varíte. 

Preto vás každý mesiac pozveme domov k zaujímavým osobnostiam z českej a slovenskej scény a necháme vás nahliadnuť pod pokrievku ich kuchyne. 

Kde momentálne bývaš a s kým?
Bývam na predmestí Bratislavy pri lesíku.

Zdieľaš obydlie tiež s nejakými nemými tvárami? 
14 rokov som mal mopslíka, ale už 3 roky som bez psíka… Stále som sa s jeho odchodom úplne nevyrovnal. 

Ako by si popísal svoje bývanie v jednej krátkej vete? 
Jednoduché, prispôsobené mojim potrebám.

U Milana nikdy nesmú chýbať živé kvetiny ani pri vstupe do domu.

Fotografie od Miroslava Tichého.

Platí u vás doma, že kuchyňa je srdcom domu/bytu? 
Pretože je kuchyňa súčasťou dennej časti domu, ktorá je celá otvorená, tak áno. Ale keby som staval dom znovu, dal by som kuchyňu radšej samostatne... Spojená kuchyňa sa preceňuje, napríklad keď servírujete večeru na Vianoce, neviem, čo skôr, pretože hneď musím všetko upratovať. 

Čo si na svojej kuchyni najviac vážiš a prečo? 
Asi to, že som si celý dom, vrátane kuchyne, vymyslel a navrhol sám. Robil som to úplne prvýkrát s obmedzeným rozpočtom a každý sa u mňa cíti dobre. Myslím, že kuchyňa je celkom nadčasová.

Vymenujte tri veci, bez ktorých sa v kuchyni nezaobídeš? 
Môj tyčový mixér SMEG s nadstavcom, ten zvládne úplne všetko.

  • Bez umývačky by bol stále neporiadok.
  • Bez kvalitných tenkých pohárov na víno.

Bez ktorých vecí sa Milan v kuchyni nezaobíde?

Aká ingrediencia ti v chladničke alebo v špajzi nikdy nesmie chýbať? 
Pretože veľmi nevarím, sú to hlavne vajíčka, nízkotučná šunka, tuniak v skle a nejaký bezlepkový chlieb. 

Považuješ sa za dobrého kuchára? Čo by si uvaril vzácnej návšteve, keby si chcel urobiť skutočne dojem? 
Keď som vyhral jednu veľmi populárnu TV show o varení, asi nebudem úplne najhorší. Veľmi rád robím napríklad kurací perkelt, ale bez mlieka a bez lepku… Dokážem takmer každý recept uvariť v zdravšej verzii, bez toho, aby ste to spoznali. 

Čo ty a hudba? Čo si rád pustíš napríklad pri varení? 
Pri varení väčšinou počúvam podcasty, pri ktorých sa lepšie sústredím než pri hudbe, pretože nie som veľmi pokojná osoba. Hudbu počúvam rôznu, house, tanečnú ako v klube na Ibize, ale i popové hity.

Ktorá svetová kuchyňa je tvoja najobľúbenejšia? 
Milujem taliansku kuchyňu, samozrejme bez kravského mlieka a lepku je to ťažšie, ale nikdy nemám problém si vybrať alebo uvariť. Milujem španielske tapas. Ale najobľúbenejšia je u mňa určite ázijská kuchyňa.

Máš nejaký obľúbený originálny pokrm, s ktorým by si sa rád podelil o recept s našimi čitateľmi? 
Citrónová bábovka bez lepku.

Preferuješ sladké alebo slané?
Priznám sa, že aj keď veľa cvičím a snažím sa držať stravu, sladké milujem a niečo sladké si dám každý deň. Dokonca si dávam niečo malé sladké po každom jedle.... Naučil som sa to na ajurvéde a vyhovuje mi to. Nikdy tak nemám pocit, že si niečo odopieram. Ale samozrejme väčšinu jedál tvorí slaná kuchyňa, palacinky na obed nepovažujem za jedlo. 

Hranolky alebo šalát?
Určite šalát, milujem dobre ochutené zaujímavé šaláty. Hranolky jem málokedy… keď už, tak mám radšej batátové. 

Káva alebo čaj?
Mám rád oboje. Na čaj nie som vyberavý, kupujem si bylinkové sypané čaje a pijem ich na litre. Čaj pijem každé ráno a večer pred spaním. Dobrú kávu mám rád, mám aj kvalitný SMEG kávovar, takže si doma viem vychutnať kávu ako od baristu. Mám radšej taliansku kávu s plnou čokoládovou chuťou, bez mlieka a cukru. Snažím sa to s ňou nepreháňať, pretože veľa kávy nám nerobí dobre. Káva je podľa ajurvédy liek, a s liekmi je potrebné zachádzať rozumne. 

Keby si si mohol vybrať kohokoľvek na svete (žijúcu alebo nežijúcu osobnosť), s kým by si povečeral, bol by to: 
Veľmi rád by som šiel na večeru s Trixie a Katyou 😂, sú to moje obľúbené drag queens… máme podobný nevhodný humor.

Dávaš prednosť veľkým hostinám, kedy sa zíde veľ hostí pri jednom stole alebo si skôr za komornejšie stolovanie?  
Asi som za komornejšie stolovanie, veľa ľudí ma stresuje, či sa dokážem o nich postarať… To radšej organizujem v reštaurácii s personálom. 

Patrí k výnimočným okamihom pri tvojom stole aj nejaký slávnostný jedálenský servis?  
Slávnostný servis mám len na Vianoce, od Villeroy… ten sa používa vždy len pár dni počas sviatkov, kedy nechávam stôl stále prestretý.

K jedlu patrí neodmysliteľne aj pitie. Povieš nám, aké máš rád alko a nealko? 
Väčšinou pijem vodu s citrónom. Alkohol mám rád ľahšie šampanské alebo Prosecco vyrobené tradičnou metódou. 

Čo by si odporučil za kuchynskú vychytávku, ktorú si v poslednom čase objavil?  
Určite si nemôžem vynachváliť multifunkčný food processor k tyčovému mixéru SMEG. A ryžovar… ten som kúpil nedávno a je to super vec. Hlavne keď jete stále kuracie prsia a ryžu 😂.

Čo ti vo vašej kuchyni chýba, aby sa stala kuchyňou snov?
Musím si nechať dorobiť pár zásuviek, možno ostrovček a zabudovanú chladničku na nápoje. 😊.

Nahliadnite do kuchyne ďalších známych osobností

Nahliadnite do kuchyne ďalších známych osobností