Citrónová bábovka podľa Milana Švingála

29. decembra 2024
Citrónová bábovka podľa Milana Švingála
TOP make up artist, fashion designér a majiteľ streetwear značky WTF? Milan Švingál sa s nami podelil o bezlepkovú citrónovú bábovku, ktorá je jednoduchá, rýchla, citrónovo svieža a neskutočne vlačná. 

Obtiažnosť: jednoduché
Čas prípravy: 30 minút + 35 minút pečenia
Počet porcií: cca 8-10
Citrónová bábovka podľa Milana Švingála

Ingrediencie

  • 160 g Liana cake mix (bezlepková zmes na pečenie koláčov)
  • 100 g kokosový cukor
  • 4 ks citrónový cukor
  • 2 ks vajcia
  • 2 ks citrónová kôra
  • 1 ks prášok do pečiva
  • 50 ml ghee maslo
  • 100 ml rastlinné mlieko
  • 50 ml limoncello
  • šťava z 2 citrónov
  • šťava zo 4 limetiek
  • agáve sirup na osladenie polevy podľa chuti

Čo by sa vám mohlo hodiť na prípravu a servírovanie

Postup

  1. Vyšľahajte zvlášť bielky a žĺtky s citrónovým cukrom.
  2. Vo veľkej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, zvyšok cukru, citrónovú kôru, mlieko, zmäknuté ghee maslo, citrónovú šťavu a limoncello. Potom jemne primiešajte žĺtky s cukrom a nakoniec opatrne vmiešajte sneh z bielkov, aby cesto ostalo nadýchané. 
  3. Cesto nalejte do vymazanej bábovkovej formy a pečte približne 35 minút pri 250–270 °C.
  4. Na polevu odšťavte limetky, zmiešajte s agáve sirupom a priveďte k varu. Upečenú bábovku vo forme poprepichujte vidličkou a prelejte polovicou sirupu. Po vychladnutí bábovku vyklopte a zvyšok sirupu nalejte zhora, aby bola bábovka šťavnatá.