Kuchyňa robí človeka: Richard Bielik

16. novembra 2024
Kuchyňa robí človeka: Richard Bielik
Richard Bielik patrí k najlepším šéfkuchárom v Čechách a na Slovensku. Tento sympatický a veľmi talentovaný mladý muž svoju kariéru začal v rodnom Slovensku, ale veľmi skoro sa presadil na českej gastro scéne. Pôsobil ako kuchár v londýnskej michelinskej reštaurácii Kitchen W8, v Prahe v reštauráciách hotelov Le Palais či The Grand Mark. Bol šéfkuchárom reštaurácie Zem Prague a momentálne je head chef v hoteli Alcron. To si všetko môžete dohľadať, ale aké je Richardovo bývanie, zistite len tu. Tak vitajte… 
Kuchyňa robí človeka: Richard Bielik

Kuchyňa robí človeka

Kuchyňa robí človeka  je pravidelná séria fotografa Derecka Hardadržiteľa ocenenia Czech Press PhotoNie sú to len šaty, čo robia človeka. U nás v Potten & Pannen - Staněk veríme, že nielen oblečenie odráža to, akí ste, ale rovnakým spôsobom o vás vypovedá aj vybavenie vašej kuchyne a to, akým spôsobom varíte. 

Preto vás každý mesiac pozveme domov k zaujímavým osobnostiam z českej a slovenskej scény a necháme vás nahliadnuť pod pokrievku ich kuchyne. 

Kde momentálne bývate a s kým?
Bývam so svojou milovanou ženou a našou dcérou v Prahe 7. Čoskoro sa budeme sťahovať, ale plánujeme ostať v tej istej oblasti, hlavne blízko prírody. 

Zdieľate obydlie tiež s nejakými nemými tvárami? 
Už nie, ale mali sme psíka čivavu.

Ako by ste popísali svoje bývanie v jednej krátkej vete? 
Domov, bezpečný prístav, kde sa cítim najlepšie.

Niekedy je potrebné si oddýchnuť a inšpirovať sa. Nikdy nič nekopírujem, len využijem určité nápady alebo techniky.  

Platí u vás doma, že kuchyňa je srdcom domu/bytu? 
Určite áno. Kuchyňa a jedlo spája ľudí, a to aj ostatné miestnosti domova. 

Čo si na svojej kuchyni najviac vážite a prečo? 
Baví ma, keď má kuchyňa veľkú drevenú dosku na krájanie. môžete krájať viac vecí naraz a rozprestrieť sa po celej ploche.

Vymenujte tri veci, bez ktorých sa v kuchyni nezaobídete? 
Určite je to Vitamix, hrniec Staub, ktorý má veľké množstvo využitia, pracovne tomu hovorím lízatko, ale je to silikónová stierka, s ktorou pripravíte najlepšie miešané vajíčka alebo ovsenú kašu.

Čo nesmie Richardovi chýbať v kuchyni

Aká ingrediencia vám v chladničke alebo v špajzi nikdy nesmie chýbať? 
Maslo, mlieko, olivový olej, ryža, detská krupica. I z týchto málo ingrediencií je možné vykúzliť skvelé jedlo. 

Čo ste naposledy uvaril?
Bola to rýchla a zdravá večera, a to celozrnné cestoviny s hokaido tekvicou, cesnakom, brokolicou a vegánskou smotanou. 

Považujete sa za dobrého kuchára? Čo by ste uvaril vzácnej návšteve, keby ste chceli urobiť skutočne dojem? 
Varím rád, a ešte radšej mám, keď ľuďom chutia moje výtvory tak, že ani nehovoria a vychutnávajú si ten moment. Určite by som urobil babičkinu sviečkovu, v mojom modernom pojatí.

Čo vy a hudba? Čo si rád pustíte napríklad pri varení? 
Mám rád pesničky od Nora en Pure, má skvelú melodickú hudbu, ideálnu na varenie. A tiež keď potrebujeme v práci v kuchyni „pushovat“, je to ideálna voľba.

Nôž, ktorý som dostal od kolegov pri narodení dcérky. Je od výrobcov katan z Číny.

Hrniec Staub do každej rodiny, skvelý a všestranne využiteľný.

Ktorá svetová kuchyňa je vaša najobľúbenejšia? 
Mám rád japonsku kuchyňu a francúzsku kuchyňu.

Máte nejaký obľúbený originálny pokrm, s ktorým by ste sa rád podelil o recept s našimi čitateľmi? 
Na panvici pečené kačacie prsia a vnútornosti, slivkové pyré, kapusta, konfitované zemiaky a demi-glace omáčka.

Preferujete sladké alebo slané? 
Myslím, že skôr slané, ale na sladké mám tiež slabosť, no musí to byť podľa mojich predstáv. 

Hranolky alebo šalát?
Hranolky! Ale dobre ochutený šalát milujem tiež. 

Kávu alebo čaj?
Ako kedy. Milujem ľadový čaj, ale tiež cold brew. Vždy podľa nálady.

Keby ste si mohli vybrať kohokoľvek na svete (žijúcu alebo nežijúcu osobnosť), s kým by ste povečerali, bol by to: 
Napoleon Hill, Anthony Robbins, LeBron James.

Dávate prednosť veľkým hostinám, kedy sa zíde veľ hostí pri jednom stole alebo ste skôr za komornejšie stolovanie?  
Skôr komornejšiemu stolovanie, ale veľké rodinné hostiny majú tiež niečo do seba. 

Spomienky.

Máme radi detaily.

Patrí k výnimočným okamihom pri vašom stole aj nejaký slávnostný jedálenský servis?  
Z pekných tanierov jedlo chutí vždy omnoho lepšie. Ale nepotrpím si na to. Doma máme obľúbený servis na drevených tanieroch alebo na klasickom bielom servise z Potten & Panen od Villeroy & Boch.

K jedlu patrí neodmysliteľne aj pitie. Poviete nám, aké máte rád alko a nealko? 
Milujem jablkový džús a tiež všetky 100% džúsy a fresh šťavy. Alkohol nepijem takmer 7-8 rokov.

Čo by ste odporučil za kuchynskú vychytávku, ktorú ste v poslednom čase objavil?  
Teraz po novom som si zaobstaral Nutribullet, ktorý je okrem prípravy omáčok, smoothies a pest dobrý i na rozomletie napríklad ovsených vločiek na múku alebo drvenie. 

Čo vám vo vašej kuchyni chýba, aby sa stala kuchyňou snov?
Je tam toho viacej. Ale keď si budem zariaďovať dom, tak bude mať veľký stredový ostrovček, americkú chladničku, konvektomat, indukciu, šuplíkovú chladničku na nápoje a pracovnú plochu s kamennými doskami.  

Nahliadnite do kuchyne ďalších známych osobností

Nahliadnite do kuchyne ďalších známych osobností