Kuchyňa robí človeka: Gargulákovi

15. februára 2025
Kuchyňa robí človeka: Gargulákovi
Po čase sme opäť zavítali do moravskej metropoly. Neďaleko úchvatnej vily Tugendhat býva v krásnom funkcionalistickom byte sochár a filmár Lukáš alias Gary, jeho manželka producentka a režisérka Karolína Zalabáková a ich dve deti Rafael a Valerie! Vítajte v ich domove nabitom umením a pozitívnej energie! A pokiaľ chcete viac spoznať ich prácu, tak si pusťte seriál Sex O´Clock z ich rozsiahlej produkcie.
Kuchyňa robí človeka: Gargulákovi

Kuchyňa robí človeka

Kuchyňa robí človeka  je pravidelná séria fotografa Derecka Hardadržiteľa ocenenia Czech Press PhotoNie sú to len šaty, čo robia človeka. U nás v Potten & Pannen - Staněk veríme, že nielen oblečenie odráža to, akí ste, ale rovnakým spôsobom o vás vypovedá aj vybavenie vašej kuchyne a to, akým spôsobom varíte. 
Preto vás každý mesiac pozveme domov k zaujímavým osobnostiam z českej a slovenskej scény a necháme vás nahliadnuť pod pokrievku ich kuchyne. 

Kde momentálne bývate a s kým?
Už jedenásť rokov žijeme, tvoríme, produkujeme a reprodukujeme sa  v našom funkcionalistickom byte neďaleko vily Tugendhat v Brne. Zatiaľ sme to dotiahli na dva kusy dospelých, dve deti, jedno morča a tri riasogule. 

Zdieľate obydlie tiež s nejakými nemými tvárami? 
Naše morča sa volá Morčina a pod stromček dostalo nový domček a nový klobúk. Bolo rado.

Ako by ste popísali svoje bývanie v jednej krátkej vete? 
Byt, kde je všetko možné.

Prerastaný kvietok a bronzová exotika od Jaromíra Garguláka.

Úžasné a najlepšie sviečky z prírodných voskov zo zlínskeho ateliéru Dílnov od Terezky.

Platí u vás doma, že kuchyňa je srdcom domu/bytu? 
No samozrejme. Nedávno sme si zaobstarali nový stôl a stoličku od českej značky Situs. Keď sme doma, trávime tu denne hodiny. 

Karolína: A ja v nej navyše dennodenne pracujem, pretože na rozdiel od Garyho nemám doma písací stôl.

Garyho: Môžeš do aťáku.

Karolína: Tam sa mi ale nechce chodiť. 

Gary: Tak vidíš. 

Čo si na svojej kuchyni najviac vážite a prečo? 
Gary: Milujem, že máme kuchyňu prepojenú s jedálňou a oddychovú časťou bytu. Môžem variť a byť s ostatnými. A tiež oceňujem, že sme sa pri rekonštrukcii rozhodli urobiť kuchynskú dosku z jedného kusu umelého kameňa, vrátane drezu. Odporúčam.  

Karolína: Najlepšia je podľa mňa podlaha. Kamenina stará sto rokov. Kedysi tu bývala zimná záhrada. 

Vymenujte tri veci, bez ktorých sa v kuchyni nezaobídete? 
Svetlo, láska a robot KitchenAid, čo sme si doviezli v príručnej batožine z USA. 

Bez ktorých vecí sa Gargulákovi v kuchyni nezaobídu?

Aká ingrediencia vám v chladničke alebo v špajzi nikdy nesmie chýbať? 
Mlieko kvôli kakau, kvalitnú sójovku na ázijské potraviny a Garyho pikantné salámky. 

Čo ste naposledy upiekli?
Karolína: Sviečkovú podľa Garyho babičky. Vždy ide časť do mrazničky na horšie časy. 

Gary: Dusené hovädzie s jazmínovou ryžou.

Raf: Rafíkovu špeciálnu cesnačku!

Považujete sa za dobrých kuchárov? Čo by ste uvarili vzácnej návšteve, keby ste chceli urobiť skutočne dojem? 
Varíme radi, varíme dobre! Naše výkony sú však závislé od toho, koľko zrovna máme času na prípravu aj konzumáciu. Kráľovskej návšteve by sme urobili jahodové šištičky s tvarohom podľa mamky od Karolíny zo Zlína.

Čo vy a hudba? Čo si radi pustíte napríklad pri varení? 
Playlist poslednú dobu udávajú deti. Valča ide Chromeo a Ivana Mládka. Rafik Kapitána Dema a Prodigy. 

Zátišie nad TV. Bez TV by to bolo zátišie nad krbom.

Ktorú svetovú kuchyňu máte najradšej?
Vietnamsku, thajsku, japonsku. Gary zbožňuje kraby. A najlepšiu rybu vraj mal na rieke Mekong. Na zjazdovke ale miesto sushi vkladáme do úst radšej tagliatele. 

Máte obľúbený nejaký originálny pokrm, s ktorým by ste sa podelili o recept s našimi čitateľmi?
Áno, Luki poslednú dobu dotiahol k dokonalosti tzv. „Garyho Bún Xào“. 

Preferujete sladké alebo slané? 
Naša produkcia sa volá Cinebonbon, hoci Lukáš ich skôr solí, než sladí.

Hranolky alebo šalát?
Keď sú dostupné super suroviny, tak šalát, keď si to ťažká chvíľa žiada, tak hranolky.

Káva alebo čaj?
Gary čaj, Karol káva, ale len na dopoludnie. Rafik hovorí „kávička s rumíkom“ a Valča hovorí „kakajo“.

Keby ste si mohli vybrať kohokoľvek na svete (žijúcu alebo nežijúcu osobnosť), s kým by ste povečerali, bol by to: 
S Davidom Lynchem samozrejme.

Dávate prednosť veľkým hostinám, kedy sa zíde veľ hostí pri jednom stole alebo ste skôr za komornejšie stolovanie?  
Veľké hostiny! Kamarátske zanedbanosti u nás v kuchyni! Rodinné oslavy narodenín! Všetky tieto akcie, na ktoré je potrebné si zobrať deň dovolenky kvôli prípravám a dva dni kvôli rekonvalescencii.

Absencia pracovne doma je fajn príležitosť, ako pracovať na kuchynskom stole, a teda stále niečo upratovať…

Pôvodné kreslo Halabala H-269, dovezené z mamahotela zo Zlína, kompletne repasované, prečalúnené. Pohodlné veľmi nie je, krásne áno.

Patrí k výnimočným okamihom pri vašom stole aj nejaký slávnostný jedálenský servis?  
Áno, v jednom antik store sme objavili nádherný servis z roku 1910 so zlatým lemovaním. Ale dávame ho do umývačky, pretože si myslíme, že veci by mali slúžiť ľuďom a nie naopak. Tak postupne odchádza. Musíme objaviť nový.  

K jedlu patrí neodmysliteľne aj pitie. Poviete nám, aké máte rád alko a nealko? 
Gary: Pivo – Kola. A veľa bublinkatá voda.

Karolína: Matonka s citrónikom. Alko už veľmi nepijem. A keď, tak jedine Veuve Cliquot, mám rada story o madame Cliquot, prvej biznis žene, prvej dáme, čo  viedla globálnu značku. 

Čo by ste odporúčili za kuchynskú vychytávku, ktorú ste objavili v poslednom čase? 
Fakt ostrý nôž malý a jeden veľký. A kvalitná panvica. A nano-hubička, ktorá pomôže zamiesť stopy po veľkom vyvádzaní.  

Čo vám vo vašej kuchyni chýba, aby sa stala kuchyňou snov?
Jednoznačne sauna.

Nahliadnite do kuchyne ďalších známych osobností

Nahliadnite do kuchyne ďalších známych osobností