Rudy k foteniu pustil svoju obľúbenú muziku, samozrejme tiež zahral na gitaru a Anička, ako ju Rudy láskyplne volá, urobila famózny vlašský šalát podľa pôvodnej receptúry Rudyho dedka alebo napríklad pečenú mrkvu dokonale okorenenú rímskou rascou.
Tak vitajte u Linkových!
Kuchyňa robí človeka
Kuchyňa robí človeka je pravidelná séria fotografa Derecka Harda, držiteľa ocenenia Czech Press Photo. Nie sú to len šaty, čo robia človeka. U nás v Potten & Pannen - Staněk veríme, že nielen oblečenie odráža to, akí ste, ale rovnakým spôsobom o vás vypovedá aj vybavenie vašej kuchyne a to, akým spôsobom varíte.
Preto vás každý mesiac pozveme domov k zaujímavým osobnostiam z českej a slovenskej scény a necháme vás nahliadnuť pod pokrievku ich kuchyne.
Kde momentálne bývate?
A: Rudy a já máme to šťastie, že žijeme v troch fantastických a tiež veľmi odlišných lokalitách – New York, ktorý je plný energie a inšpirácie, Praha plná histórie a architektonickej krásy a Šumava plná lesov a ticha, ale stále uprostred Európy. Všetky tri miesta sa skvelo dopĺňajú a vždy sa veľmi tešíme cestovať z jednej destinácie do tej druhej. K týmto miestam musím pridať aj Švédsko, odkiaľ pochádzam a Talinasko, ktorá je centrom potravinárskeho vesmíru a sladkého života.
Zdieľate bývanie s nejakými nemými tvárami?
A: Nie, momentálne žiadnych domácich miláčikov nemáme. Kedysi sme mali krásnu fenu, ale pred pár mesiacmi sme o ňu prišli. Veľmi mi chýba, bola to veľmi skvelá malá spoločníčka.
Ako by ste popísali svoje bývanie v jednej krátkej vete?
A+R: Our house is a very, very, very fine house (album Déjà vu, by Crosby, Stills, Nash and Young)
Platí u vás doma, že kuchyňa je srdcom domu?
A: Absolútne to platí pre náš dom na Šumave. Milujem našu kuchyňu. Nielen že to je miesto, kde varím a jeme spoločne, ale tiež máme v kuchyni otvorený krb a rada sedím vo svojom hojdacom kresle a čítam si knihu pri ohni.
Čo si na vašej kuchyni najviac vážite a prečo?
A: Je to naše mieste stretávania sa – počúvame hudbu, varíme, jeme, rozprávame a počúvame sa navzájom, nič nemôže byť lepšie! Usporiadanie je takmer ako priestor na predstavenie – varenie je predstavenie a rodina alebo pozvaní hostia sú diváci. Na záver si spoločne pochutíme na jedle.
Vymenujte tri veci, bez ktorých sa nezaobídete v kuchyni.
A: Náš červený kuchynský robot KitchenAid a zodpovedajúci mixér, liatinový hrniec a medené panvice. Ospravedlňujem sa, možno toho bolo viac, ale je ťažké povedať len tri veci, pretože každá hrá svoju úlohu – je to ako veľký orchester – dali by ste preč jeden nástroj, bez toho aby si to niekto všimol?
Aká ingrediencia vám nikdy nesmie chýbať v chladničke alebo v špajze?
A: Asi by som povedala korenie. Korenie je zábavné a vaše jedlo rozžiari a môže vás vziať na exkurziu s jedlom do rôznych častí sveta.
Čo ste naposledy varili?
A: Chrumkavé kuracie stehná v kokosovej omáčke so zemiakmi a chimichurri – skutočne vynikajúce! A minulú nedeľu som urobila vafle podávané so šľahačkou a lesným ovocím.
Považujete sa za dobrú kuchárku? Čo by ste uvarila vzácnej návšteve, keby ste chcela urobiť skutočne dobrý dojem?
A: Varenie ma skutočne baví a myslím, že som sa dostala tak ďaleko, že mi vôbec nevadí, že ma hostia pri varení a príprave jedla pozorujú. A nie vtedy len keď sa pozerajú – natáčali ma pri varení v našom programe Linka na ČT Art. Trvalo mi veľa rokov, než som si zvykla na koncept otvorenej kuchyne, ale dnes môžem variť a zároveň viesť rozhovor s priateľmi alebo rodinou. Som v tom dobra? Na to by museli skôr odpovedať naši hostia než ja. Aby som niekoho ohromila, zvolila by som k príprave pravdepodobne nejaké švédske jedlo, pretože to je moja špecialita a skutočne to viem!
Čo vy a hudba? Čo si rada pustíte napríklad pri varení?
A: Zaujímavá otázka, pretože to je to, čo je v mojej kuchárke – Vitajte u nás. V každej kapitole som napísala, akú hudbu rada počúvam pri príprave jednotlivých menu. Nie je nič lepšie než počúvať skvelú hudbu, otvoriť si fľašu dobrého vína a začať pripravovať jedlo pre ľudí, na ktorých vám záleží.
Ktorá svetová kuchyňa je vaša najobľúbenejšia?
A: Veľa záleží na ročnom období. Počas chladných nocí je skvelé urobiť teplý výdatný guláš, ktorý sa varí celé hodiny. Moje recepty sú buď z Česka, Nemecka alebo Francúzska, pokiaľ ide o hovädzie bourguignon. Počas veterných letných dní by som šla do švédskej kuchyne a pri horúcich letných nociach by som najradšej zvolila španielske jedlo s tapas a pohárom bieleho vína. Ale samozrejme tiež talianska kuchyňa je u nás doma skutočne veľmi obľúbená.
Máte obľúbený nejaký originálny pokrm, pri ktorom by ste sa podelili o recept s našimi čitateľmi?
A: Áno! Máme totiž veľmi originálny rodinný recept na vlašský šalát.
Preferujete sladké alebo slané?
A: Slané.
R: Sladké, a to hlavne horúcu čokoládu a veterník z reštaurácie Savoy, ktorý je vždy čerstvý a ten najlepší v Prahe. Vždy, keď tam večeriame, tak si ho objednám zo všetkého najskôr – ešte než začnem pozerať do jedálenských lístkov – pretože sa môže ľahko stať, že už potom nebude.
Hranolky alebo šalát?
A: Hm… viem, čo by som teda mala povedať, ale ... milujem oboje!
R: V New Yorku šalát, v Belgicku hranolky.
Kávu alebo čaj?
A: Ráno káva a popoludní čaj.
R: V Taliansku kávu, ale inak zelený čaj hlavne japonský sencha & matcha.
Keby ste si mohli vybrať kohokoľvek na svete (žijúcu alebo nežijúcu osobnosť), s kým povečeriate, bol by to:
A: Moja rodina je rozprestrená po celom svete, časť je vo Švédsku, časť je v Škótsku, naša dcéra Stephanie, jej manžel Matthew a ich dve malé dcérky sú v New Yorku. Mojim snom je mať ich všetkých pokope pri jednom stole s Rudym a mnou. Pracujeme na tom. Na druhú stranu sme ja a Rudy mali také šťastie, že sme mali doma a pri stole ľudí ako Jiří Suchý, David Koller, Ivan Mládek, Jiří Plachetka, Ralph Towner, Honza Hřebejk a mnoho ďalších. Áno, samozrejme by som rada hostila Joni Mitchell alebo Janis Joplin… No nebolo by to niečo?
R: Toto je ťažká otázka, pretože už toľko mojich idolov a priateľov opustilo náš svet a ja viem, ako úžasné by to bolo ich vidieť znovu… Môj učiteľ na Gymnáziu Budějovická František Votlučka, saxofonista Karel Velebný, gitarista Jim Hall a John Abercrombie. Potom sú tu tí, ktorých som nikdy nestretol a už nikdy nestretnem – Jimi Hendrix, John Lennon, TGM… Ale v podstate viem celkom určite, že tá najlepšia večera je a vždy bude s mojou rodinou – ženou Annou a našou dcérou Stephanie a jej manželom Matthewem a dvoma neskutočne roztomilými vnučkami Beatrice a Margaret. Zvlášť keď variť bude Anna…
Dávate prednosť veľkým hostinám, kedy sa stretne veľa ľudí pri jednom stole alebo ste skôr za komornejšie stolovanie?
A: Pre mňa je najlepšie, keď je nás pri stole tak šesť až osem. Je to perfektný počet, pre ktorý sa dá variť a počas kokteilovej hodiny má každý šancu sa navzájom spoznať, pokiaľ sa predtým nepoznali. Konverzácia pri stole je tiež to, čoho sa môže zúčastniť každý. Na väčších akciách sa vždy cítim príliš vystresovaná prípravou jedla a nedokážem sa s našimi hosťami ani porozprávať. Takže som nakoniec len strašne vyčerpaná.
Patrí k výnimočným okamihom pri vašom stole aj nejaký slávnostný jedálenský servis?
A: Áno, máme rôzny servis pre rôzne príležitosti – ručne vyrábané farmárske taniere z talianskeho pobrežia Amalfi na každodenné použitie a Villeroy & Boch na skutočne slávnostné príležitosti. Milujem ich oba.
Patrí k jedlu neodmysliteľne aj pitie? Poviete nám, aké máte radi alko a nealko?
A: Veľmi záleží na tom, čo podávam. Niekedy je dané jedlo príjemne so studeným českým pivom a inokedy sa hodí k jedlu fľaša červeného alebo bieleho vína. Milujeme talianske vína Barolo, Brunello a mnoho ďalších druhov medzi nimi. A vždy pripravujem nejaké nealko pre vodičov – mocktejly, nealko pivo alebo čerstvé limonády.
R: Možno to bude pre niekoho prekvapením, ale ja som veľký milovník vody. Zvlášť tej šumavskej. Ale asi tak od pol siedmej večer začínam premýšľať aké víno sa bude najlepšie hodiť k jedlu, čo Anna tvorí. Väčšinou je to červené a talianske, ale celé leto pijeme riesling a často z vinárstva Sonberk. Ten z roku 2016 nesie dokonca moje meno…
Čo by ste odporučili za kuchynskú vychytávku, ktorú ste objavili v poslednom čase?
A: Keď sme boli minulého roku v novembri v Bruseli, kúpila som si pravý belgický vaflovač – milujem ho!
Čo vám vo vašej kuchyni chýba, aby sa stala kuchyňou snov?
A: Moja kuchyňa je taká, akú som si vysnívala a milujem ju. Mám nielen všetky nástroje, ktoré potrebujem, ale tiež priestor a navyše aj krásny výhľad. Čo si viac môžem priať? Možno trochu väčší drez... ?