Chutney zo sliviek

28. júna 2022
Chutney zo sliviek
Slivky už dozrievajú, a tak nastáva klasická otázka – kam s nimi? Do pálenice alebo do lekváru? A čo tak vyskúšať slivkové chutney! Bude sa hodiť k údenému mäsu alebo grilovanej krkovičke.

Doba prípravy: 1,5 hodiny
Chutney zo sliviek

Ingrediencie

  • 1 kg najemno nakrájaných čerstvých sliviek
  • 3 najemno nakrájanej cibule
  • 1 rozdrvený strúčik cesnaku
  • 100 g sušených brusníc alebo hrozienok nakrájaných nahrubo
  • lyžica najemno nastrúhaného zázvoru
  • lyžica čiernych horčičných semienok
  • lyžica mletej rasce
  • lyžica papriky
  • 2 lyžičky soli
  • lyžička drvených sušených chilli papričiek
  • 750 ml červeného vinného octu
  • 500 g trstinového cukru (Muscovado)

Postup

  1. Slivky a cibuľu nakrájajte pomocou ostrého kuchárskeho noža; ak ste hrdým vlastníkom food processoru alebo prídavného zariadenia k tyčovému mixéru v podobe sekáčika, sekanie zvládne za vás. Hrozienka alebo brusnice nasekajte ručne, môžete využiť napríklad ostrú kuchársku stierku. Cesnak prelisujte alebo nastrúhajte najemno na strúhadle.
  2. Všetky suroviny, okrem cukru a soli, premiešajte vo veľkom kastróle a pozvoľna priveďte k varu. Priklopte a nechajte pomaly variť 15 – 20 minút, kým sa slivky nerozvaria. 
  3.  Prisypte cukor a soľ a miešajte, kým sa nerozpustí. 
  4.  Varte bez pokrievky na miernom plameni 30 – 40 min. Často miešajte, aby sa zmes nepripaľovala.  
  5. Plňte do sterilizovaných horúcich pohárov, ktoré následne dôkladne uzavriete. Pred konzumáciou nechajte chutney v pohári rozležať aspoň dva týždne. Vaša trpezlivosť bude odmenená príjemne sladkokyslou, po zázvore a papričkách ľahko pálivou chuťou.  

Skôr ako začnete, skontrolujte si, či máte všetky potrebné nástroje a pomôcky na prípravu tohto receptu. Tiež sa môžete inšpirovať našim videom, ako správne zavárať, aby vaša práca nevyšla na zmar. 


Ďalšie chuťovky a predjedlá pre vašu inšpiráciu

Ďalšie chuťovky a predjedlá pre vašu inšpiráciu

Súvisiace a odporúčané produkty