Slivky už dozrievajú, a tak nastáva klasická otázka – kam s nimi? Do pálenice alebo do lekváru? A čo tak vyskúšať slivkové chutney! Bude sa hodiť k údenému mäsu alebo grilovanej krkovičke.
Doba prípravy: 1,5 hodiny
Doba prípravy: 1,5 hodiny
Ingrediencie
- 1 kg najemno nakrájaných čerstvých sliviek
- 3 najemno nakrájanej cibule
- 1 rozdrvený strúčik cesnaku
- 100 g sušených brusníc alebo hrozienok nakrájaných nahrubo
- lyžica najemno nastrúhaného zázvoru
- lyžica čiernych horčičných semienok
- lyžica mletej rasce
- lyžica papriky
- 2 lyžičky soli
- lyžička drvených sušených chilli papričiek
- 750 ml červeného vinného octu
- 500 g trstinového cukru (Muscovado)
Postup
- Slivky a cibuľu nakrájajte pomocou ostrého kuchárskeho noža; ak ste hrdým vlastníkom food processoru alebo prídavného zariadenia k tyčovému mixéru v podobe sekáčika, sekanie zvládne za vás. Hrozienka alebo brusnice nasekajte ručne, môžete využiť napríklad ostrú kuchársku stierku. Cesnak prelisujte alebo nastrúhajte najemno na strúhadle.
- Všetky suroviny, okrem cukru a soli, premiešajte vo veľkom kastróle a pozvoľna priveďte k varu. Priklopte a nechajte pomaly variť 15 – 20 minút, kým sa slivky nerozvaria.
- Prisypte cukor a soľ a miešajte, kým sa nerozpustí.
- Varte bez pokrievky na miernom plameni 30 – 40 min. Často miešajte, aby sa zmes nepripaľovala.
- Plňte do sterilizovaných horúcich pohárov, ktoré následne dôkladne uzavriete. Pred konzumáciou nechajte chutney v pohári rozležať aspoň dva týždne. Vaša trpezlivosť bude odmenená príjemne sladkokyslou, po zázvore a papričkách ľahko pálivou chuťou.
Skôr ako začnete, skontrolujte si, či máte všetky potrebné nástroje a pomôcky na prípravu tohto receptu. Tiež sa môžete inšpirovať našim videom, ako správne zavárať, aby vaša práca nevyšla na zmar.
Ďalšie chuťovky a predjedlá pre vašu inšpiráciu
13. februára 2022
Crostini s nadýchanou nátierkou z kozieho syra, ochutenou orechmi
13. februára 2022
Slaninová marmeláda – hriešne dobrá pochúťka, na ktorej budete závislý
06. februára 2022
Smotanový dip s pečenou červenou cibuľkou
20. februára 2022
Smotanový dip s kôprom a orechami
05. februára 2022