Hrianku s týmto slanosladkým potešením neurazíte žiadnu návštevu, hodí sa ako príloha k studenému a grilovanému mäsu alebo k syrom. Pokiaľ ju pripravíte do ozdobných pohárov, krásny darček na Vianoce pre každého gurmána je hneď na svete. Nám toto chuťové nebíčko občas prinesie do práce náš mlsný kolega Luboš.
Doba prípravy: 25 minút + 4 hodiny dlhého varenia
Ingrediencie
- 1,3 kg udeného bôčiku (slaniny, gazdovskej slaniny)
- 5–6 ks cibule na tenké plátky
- 8 ks strúčikov cesnaku nadrobno
- 250 ml jablčného octu
- 200 g trstinového cukru
- 125 ml javorového sirupu
- 100 ml bourbonu
- 375 ml vody
- čierne korenie, soľ
Lubošov tip:
Ak by ste chceli cibuľový džem s ľahko pikantnou BBQ chuťou, pridajte pár kvapiek tekutého Chcete-li cibulový džem s lehce pikantní BBQ chutí, přidejte pár kapek tekutého kouře.
Postup
1. Najprv nakrájajte slaninu či údení bôčik na tenké rezančeky a kocky.
2. Potom vo väčšom liatinoveom hrnci na strednom plameni miešajte slaninu (údený bôčik) tak dlho, až pustí tuka a opečie sa dozlatista.
3. Následne ju vyberte a odlože na tanier, vyložený papierovými utierkami.
4. Z hrnca odlejte všetok tuk až na 2 lyžice a na ne vysypte na tenké plátky nakrájanú cibuľu; tú na strednom plameni pozvoľna opekajte dosklovita. Akonáhle začne byť cibuľa sklovitá, pridajte nadrobno nasekaný cesnak (cesnak je potrebné pridať trochu neskôr, aby sa nespálil a nebol potom horký).
5. Prisypte zvyšné prísady, stlmte oheň, pozvoľna priveďte za stáleho miešania k varu a varte cca 2 minúty. Soľ pridávajte podľa slanosti slaniny.
6. Potom vmiešajte odloženú slaninu. Odklopené nechajte ďalej variť 3–4 hodiny, až sa cibuľa takmer rozpustí a džem zhustne, zosirupovatí a bude mať karamelovo hnedú farbu. Podľa potreby môžete podliať troškou vody.
Ďalšie chuťovky a predjedlá
05. februára 2022
Zapečený ovčí syr s jablkami a škoricou
13. februára 2022
Crostini s nadýchanou nátierkou z kozieho syra, ochutenou orechmi
20. februára 2022
Smotanový dip s kôprom a orechami
09. októbra 2024