Nemusí to byť hneď 6-chodové menu na večeru, (ne)očakávanou pozornosťou môže predsa byť aj niečo milé valentínske na raňajky či desiatu. Vedeli ste, že existujú romantické potraviny, také, čo posilňujú produkciu hormónov dobre nálady, serotonínu? A nielen to, prirodzeným spôsobom tiež znižujú produkciu dopamínu, teda odburávajú stres. Ide o tzv. prírodné afrodiziaká a v našom článku nájdete nielen výpočet niektorých z nich, ale aj spôsob ich použitia vo valentínskych receptoch.
Prírodné afrodiziaká alebo vášeň v jedle
Začneme pekne podľa abecedy, každé z nich je malý zázrak, pretože okrem pozitívnych účinkov na naše libido, majú tiež liečivé účinky. O nich si však podrobnejšie povieme niekedy nabudúce...
- Avokádo
Obsahuje veľké množstvo bielkovín a vitamínov, dodáva energiu a zvyšuje túžbu. Ak sa neponáhľate do práce, pripraviť si s ním môžete podľa nášho receptu valentínske raňajky v podobe avokádového chleba so zastreným vajcom alebo jednoduchú ľahkú večeru – malé avokádové wrapy s lososom - Zeler
Nájdete v ňom hormón androsteron, vďaka ktorému sa obe pohlavia cítia atraktívnejšie, a okrem toho je táto zelenina aj skvelý parťák pri chudnutí. Potrebné látky nemiznú ani pri tepelnej úprave. Recept na pohostenie so zelerom, navyše v spojení s avokádom, nájdete na našom blogu. - Jahody
Vďaka zinku, ktorý obsahujú, čerstvé jahody stimulujú túžbu a zvyšujú produkciu testosterónu. V jahodách obsiahnutý mangán navyše omladzuje telo a vyživuje mozog. Vyskúšať s nimi môžete napríklad netradičnú sladkú pizzu. - Špargľa
Nielen skvelo chutí a je diétna, ale má tiež pozitívny vplyv na mužskú potenciu. Inšpirujúci recept na večeru, kde táto zelenina hrá prím, je sardinské risotto so špargľou a kozím syrom. - Maliny
Rovnako ako jahody prebúdzajú chuť na sex, sú okrem zinku plné antioxidantov a znižujú hladinu cukru v krvi. Lákavo jednoduchý recept na dokonalý dezert s malinami nájdete na našom blogu v podobe malinových galetiek. - Korenie, chilli papričky
Korenia a najmä pálivé chilli papričky obsahujúce capsaicin, zlepšujú prekrvenie celého tela a tým stimulujú aj citlivosť pohlavných orgánov. Majte ale na pamäti, že všetkého veľa škodí, veľmi pálivé jedlá spôsobujú potenie a ďalšie prejavy, o ktorých sa pri slávnostnej večeri nehovorí. Zaujímavá je kombinácia červeného korenia a čokolády, skrývajúca sa v recepte na cookies, ktoré budete mať hotové raz dva, len sa musí deň odležať. - Škorica
Afrodiziakálne vlastnosti má škorica pravá. Jej sladká korenená vôňa odstraňuje stres, uvoľňuje myseľ a dokáže navodiť teplú, intímnu atmosféru. Okrem toho škorica v pokrme zvyšuje, rovnako ako korenie, cirkuláciu krvi a teda aj citlivosť orgánov, kde sa krv hromadí. Vyskúšať môžete škoricový mug cake, alias tortička z hrnčeka, ktorý má tú výhodu, že je nielen veľmi jednoduchý, ale navyše sa dá pripraviť aj v mikrovlnnej rúre. - Ustrice
Podobne ako jahody obsahujú zinok, ktorý je nevyhnutný na tvorbu serotonínu, dôležitého hormónu šťastia, ktorý ovplyvňuje našu náladu aj túžbu. Recept na dekadentnú valentínsku večeru s ich využitím nájdete na našom blogu.
Valentínsky recept pre úplných začiatočníkov
- Koláč z lístkového cesta s čerstvými jahodami
Netrúfate si na kompletné menu, ale idete do toho? Všimli ste si, že rozkrojená jahoda má tvar srdca? Tak nie je na čo čakať!
Čo budete potrebovať: - lístkové cesto v pláte
- 250 g čerstvých jahôd
- trstinový cukor alebo praskajúci cukrový prášok
1. Lístkové cesto v pláte kúpite hotové, stačí len mať koláčovú formu, do ktorej ho vytvarujete, vidličkou a potom môžete nazdobiť okraje.
2. Pečte v rúre rozpálenej na 230 °C do ružova, bude to trvať cca 8–10 minút.
3. Jahody vždy prekrojte, vyskladajte do ešte teplého korpusu a jemne zasypte trstinovým cukrom alebo praskajúcim cukrovým práškom
4. Koláč servírujte v koláčovej forme, nesnažte sa ho premiestňovať inde, pretože vďaka šťave z jahôd cesto veľmi zmäkne a rozlámali by ste ho.
Tip: Jahodový koláč môžete ešte vylepšiť vanilkovým pudingom, ktorý ľahko vychladnutý, nalejete na hotový korpus, a až potom na neho navrstvíte rozkrájané jahody. Na každom pudingovom vrecúšku je uvedené, ako ho pripraviť, zvoľte si radšej ten s prírodnou vanilkou
Čo budete potrebovať
Valentínsky recept pre pokročilejších pekárov
Medzi ďalšie afrodiziaká patrí samozrejme aj horká čokoláda. Jej kombinácie s čerstvými malinami sú nielen chuťovo neodolateľné, ale ako už iste viete, urobí svoje aj s vašimi zmyslami...Naša Valentínska torta je nenáročná na čas, samotná príprava cesta aj náplne, rovnako tak ako zdobenie torty nie sú vôbec zložité, aj keď to na prvý pohľad tak môže vyzerať. Budete potrebovať len pár surovín, ktoré bežne zoženiete. Bez čoho sa však rozhodne nezaobídete, je tortová forma (recept je stavaný na formu Ø 26 cm) a kvalitná elektrická šľahacia metla v podobe ručného šľahača, alebo šľahacie nadstavby v tyčovom mixéri či kuchynskom robote. Ale čo by ste pre svoju lásku neurobili, že? Aj keď ste tortu doteraz nepiekli, verte, že výsledok bude fenomenálny. V ingredienciách je uvedený krémový syr Philadelphia, ktorý bez obáv môžete nahradiť iným tučným smotanovým krémovým (termizovaným) syrom, napríklad Paloučkem, Lučinou, Mascarpone alebo Tradičným pomazánkovým (maslom) bez príchute.
Sušienkový Oreo cheesecake s malinami a čokoládovou ganache
na korpus:
- 26 ks sušienky Oreo
- 125 g maslo
na krém:
- 700 g syr typu Philadelphia
- 270 g práškový cukor
- 200 g horká čokoláda
- 125 g čerstvá smotana na šľahanie (min 33%)
- 40 g kakao holandského typu
- 5 vajec
na čokoládovú ganache (náplň):
- 250 g čerstvá smotana na šľahanie (min. 33%)
- 150 g horká čokoláda
- 1 g soľ
na dozdobenie:
- cca 500 g čerstvé maliny
- práškový cukor na poprášenie
Bude sa vám hodiť
Postup
1. Sušienky rozdrobte do mixéra alebo v sekáčiku, maslo rozpusťte vo vodnom kúpeli a potom pridajte k rozdrveným sušienkam. Pomocou prístroja vytvorte homogénnu zmes. Ak nemáte k dispozícii mixér, sušienky dajte do vrecúška a pomocou hrnčeka alebo iného tvrdého predmetu ich v ňom rozdrvte a následne vsypte do misy, zalejte rozpusteným maslom a dobre premiešajte.
2. Rúru predhrejte na 170 °C. Do tortovej formy s priemerom 26 cm starostlivo pozatláčajte vzniknutú sušienkovú zmes tak, aby vytvorila jednoliaty povrch, dajte ľahko zapiecť na cca 18–20 minút a medzitým si začnite pripravovať krém. Vo vodnom kúpeli nechajte za stáleho miešania rozpustiť čokoládu.
3. Krémový syr našľahajte, pridajte cukor a šľahajte tak dlho, kým bude kompletne zapracovaný, potom to isté urobte s kakaom a postupne s každým vajcom. Vždy počkajte, až bude kompletne zapracované do zmesi, tá po zašľahaní všetkých 5 vajec dosiahne konzistenciu pudingu. Práve v ten moment pridajte v kúpeli rozpustenú, už vychladnutú čokoládu a opäť dôkladne zašľahajte.
4. Úplne nakoniec prilejte smotanu a pokračujte v šľahaní, kým nedosiahnete pevnú konzistenciu krému, čo bude trvať cca 5 minút. Medzitým sa vám dopiekol sušienkový korpus, ktorý nechajte vo forme úplne vychladnúť. Až potom na neho navrstvíte pripravený krém a dajte znovu do rúry, predhriatej na 175 °C. Pečte cca 90 minút.
5. Počas pečenia vo vodnom kúpeli rozpusťte čokoládu na ganache (opäť nezabudnite metličkou miešať!) a akonáhle ľahko vychladne, prilejte smotanu izbovej teploty a vyšľahajte do konzistencie pevnej čokoládovej peny. Bude to pár minút trvať. Pokiaľ máte radi spojenie horúcej čokolády so soľou, pridajte ju pred finálnym došľahaním.
6. Po uplynutí cca 90 minút upečený korpus spoznáte tak, že na povrchu popraská a ľahko sa dovnútra prepadne, vnútrajšok má mäkkú ale pevnú konzistenciu. Keď vychladne, priehlbinu zaplňte čokoládovou náplňou a nahor poskladajte osušené čerstvé maliny. Cez sitko alebo cukorničku ľahučko poprášte práškovým cukrom.
Aby sa valentínska (a každá ďalšia) torta podarila
Na čo si dať pozor
Pre tento deň sa vyhnite ťažkým jedlám, ktoré spôsobujú tráviace problémy a jedlám či potravinám, vydávajúcim nepríjemné pachy. A to najmä:
- surový cesnak a cibuľa
- brokolica a kapusta
- fazuľa, hrach a šošovica
- plesňové syry
- smažené jedlá
- silne korenisté jedlá
Z nedávnych vedeckých štúdií vyplynulo, že aj kuchárske zručnosti sú prostriedkom neverbálnej psychosexuálnej komunikácii, ktorá môže zasiahnuť až do hlbokého podvedomia. Takže inými slovami, máme aj vedecky potvrdenú pravdu, že láska prechádza žalúdokom... Varenie je sexi, ale výber jedál vždy prispôsobte stupni svojho kulinárskeho umenia. A čo povedať na záver? Varte s láskou nielen na Valentína!
Ďalšie valentínske receptové inšpirácie
12. januára 2023
Slávky a la mariniere
06. februára 2023 Josef Maršálek
Valentínske donuty podľa Josefa Maršálka
11. septembra 2023
Croque Monsieur a Croque Madame
15. septembra 2023