Čas prípravy: cca 15 minút
Odležanie: 5-12 hodín
Vlastní pečenie: 15 minút
Počet porcií: cca 12 veľkých / 24 ks malých sušienok
Pred časom sa ďalším prémiovým produktom v našom portfóliu stali kampotské korenia od spoločnosti La Plantation. Neverili by ste, aké kúzla sa s nimi v kuchyne dajú vyčarovať. Napríklad červené korenie z Kampotu je stredne pálivé, s výrazným, jemne nasladkou ovocnou arómou, v ktorej zachytíte tóny dreva a ovocia – ďatli, červeného ovocia, sliviek a tiež ľahký dotyk medu. Nielenže skutočne perfektne dochutí zverinu alebo kačku ale tiež, pre niektorých dosť prekvapivo, dokonale ladí s čokoládou. A tak teda pre tých z nás, ktorí radi zaexperimentujú, je to priamo výzva na použitie do ovocného koláča, cookies alebo do ovocných šalátov.
Ingrediencie
- 230 g múky
- 150 g masla
- 120 g horkej čokolády (70 %)
- 80 g kryštálového cukru
- 80 g hnedého cukru
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 1 vajíčko
- 2 lyžičky červeného kampotského korenia
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- štipka soli
Postup
1. Pomocou kuchynského robota s plochým šľahačom vyšľahajte maslo s cukrom a štipkou soli. Šľahajte tak dlho, kým nebude maslo hladké a nadýchané. Zvládnete to aj rukou pomocou cukrárskej metly, ale bude vám to trvať oveľa dlhšie.
2. V mlynčeku namleté červené kampotské korenie pridajte k vyšľahanému maslu. Následne dôkladne premiešajte spolu s vajcom a vanilkovým extraktom.
3. V ďalšej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a jedlú sódu. Pomocou sitka preosejte k maslu a pomocou plochého šľahača potom na pomalých otáčkach vytvorte hladké cesto. V ruke vám to bude trvať cca 15 minút. Úplne nakoniec nasekajte čokoládu na malé kúsky a opatrne pomocou stierky alebo špachtle vmiešajte do hotového cesta.
4. Cesto na sušienky nechajte odležať minimálne 5 hodín v chladničke. Po odležaní cesta predhrejte rúru na 180°C.
5. Rozdeľte cesto na cca 60 g alebo 30 g porcie a vytvarujte placky. Tie umiestnite na plech vyložený papierom na pečenie tak, aby mali dostatok miesta okolo seba. Pečte cca 12 minút , aby boli ružovkasté až ľahko hnedasté. Po upečení nechajte vychladnúť na mriežke.