Hovorí sa, že ustricami sa musíte prejesť. Pre niekoho sú delikatesou, iný by "to" nevzal do úst. Pre tých z vás, ktorí ste si jemnú, slanú chuť čerstvých ustríc zamilovali, sú určené 3 jednoduché recepty na ochutené maslá, ktoré delikátnym spôsobom doplňujú túto pochúťku a jej konzumáciu robia ešte príjemnejšiu.
Hlavná sezóna, kedy sú lastúrniky najchutnejšie, tradične trvá od septembra do apríla. V letných mesiacoch sa totiž ustrice prirodzene rozmnožujú a ich mäso je tučnejšie. V súčasnosti však väčšina pochádza z umelých chovov, takže sa sezónnosť prestala riešiť a čerstvé ustrice si vo vybraných reštauráciách či rybárniach môžete dopriať po celý rok. Za tými najlepšími si však musíte urobiť výlet na pobrežie Francúzska.
Omladzujúce afrodiziakum
Ustrice a jedlá z nich sú od pradávna považované za afrodiziakum. Svalovina lastúrnika, ktorá sa z ustríc konzumuje, je plná vitamínov a minerálov, bohatá na bielkoviny a takmer bez tuku.
Puristickí milovníci týchto mäkkýšov ich jedia bez prídavku akéhokoľvek korenia s odkazom na to, že len tak si vychutnávajú ich prirodzenú chuť. Slanú chuť lastúrnika dopĺňajú maximálne kvapkou citrónovej šťavy. Ustrice sa otvárajú špeciálny nožíkom a podávajú na ľade s kúskami citrónu.
Na servírovanie ustríc budete potrebovať
3 x recept na ochutné maslá
Francúzsky žitný chlieb či bageta, natreté maslom, ochuteným ingredienciami, ktoré chuť surových ustríc zvýrazňujú, môžu byť aj pre týchto vyznávačov čistých chutí príjemným prekvapením. O začiatočníkoch v konzumácií čerstvých, teda živých ustríc ani nehovoríme. Ochutené maslá je možné servírovať v malých miskách alebo na doske, nakrájané na malé valčeky.
Slané maslo s ružovým korením
Ingrediencie:
- 70 g masla
- 2 čajovej lyžičky ružového korenia
- 2 čajové lyžičky Fleur de sel (soľný kvet)
Postup:
Zmäknuté maslo v stredne veľkej miske premiešajte so soľou a pridajte v mažiari nadrvené korenie. Vidličkou premiešavajte tak dlho, kým vznikne dokonale krémová konzistencia. Maslo potom môžete preložiť do fresh fólii, urobiť z neho valček a dať na 3 hodiny zatuhnúť do chladničky. Potom valček nakrájajte na malé kolečka a servírujte na doske k chlebu a ustriciam.
Čo na prípravu použijete
Citrónové maslo s limetkou
Ingrediencie:
- 70 g masla
- 1 bio citrón
- 1 bio limetka
Postup:
Rozkrojte citrusy, odrežte im špičky a pomocou kuchárskeho noža starostlivo po prúžkoch zhora dole krájajte kôru. Tú potom narežte na drobno. Následne vytlačte šťavu z oboch plodov, môžete do jedného pohára. Zmäknuté maslo v strednej veľkej miske premiešajte najprv s nakrájanou kôrou z oboch citrusov a potom pridajte vytlačenú šťavu, vidličkou šľahajte, kým nedosiahnete krémovú konzistenciu. Maslo potom môžete dať do fresh fólie a urobiť valček a nechať 3 hodiny zatuhnúť v chladničke. Takto zatuhnuté maslo je možné nakrájať na malé kolečka a servírovať napríklad na doske. Natreté na chlebe či bagete je k čerstvým ustriciam vynikajúcim doplnkom.
Čo by sa mohlo hodiť
Pažitkové maslo so šalotkou
Ingrediencie:
- 70 g masla
- zväzok pažítky
- 1 väčšia šalotka
Postup:
Nasekajte najprv ostrým kuchárskym nožom zväzok pažítky a pridajte do misky so zmäknutým maslom a vidličkou premiešajte. Šalotku nakrájajte úplne nadrobno a prihoďte do misky a vhodnou stierkou vmiešajte. Ochutené maslo potom zabaľte do fresh fólie, urobte valček a nechajte 3 hodiny zatuhnúť v chladničke. Takto sa maslo dá ľahšie nakrájať na malé kolečka a servírovať na doske ako príjemný chuťový doplnok k čerstvému chlebu či bagete a ustricami.
Čo oceníte
Otvorte ustrice!
V medzičase, čo sa vám bude maslo chladiť v chladničke, si na drvený ľad pripravte otvorené ustrice. Najprv ich očistite pod pramienkom studenej vody. Na otváranie nikdy nepoužívajte silu: ustrice musia byť otvárané jemne. ustrice vždy tlačte proti nožu, nie naopak.
Nakrájajte si nožom na pečivo čerstvý chlieb alebo bagetu a pripravte si, pokiaľ ich vlastníte, špeciálne nože na roztieranie ochuteného masla. Hneď ako sú ochutené maslá dostatočne tuhé, rozkrájajte ich na doske na kolečka a môžete začať svoje ustricové hody!
Vedeli ste, že...
- Kupované ustrice sú označované číslami od 0-5 podľa svojej hmotnosti. Čím menšie číslo, ty väčšia je ustrica. Päťka tak označuje hmotnosť 30 a 45 g, nula kúsky nad 150 g.
- U lastúrnikov neplatí, že čím vyššie číslo, tým všeobecne lepšie. Ustrice s veľkosťou 3 alebo 4 sú výborné na konzumáciu surové, naopak, označené 0 až 2 by sa mali variť.
- Lastúra ustrice dorastá do veľkosti 10 až 20 cm a môže sa dožívať aj viac ako 20 rokov.
Ďalšie chuťovky na nadchádzajúce dni
09. októbra 2024
Pikantné tekvicové chutney
13. februára 2022
Slaninová marmeláda – hriešne dobrá pochúťka, na ktorej budete závislý
13. februára 2022
Crostini s nadýchanou nátierkou z kozieho syra, ochutenou orechmi
22. septembra 2022