Jedna lyžica denne pre zdravie

11. decembra 2023
Jedna lyžica denne pre zdravie
Je známa vec, že olivový olej zdomácnel už aj v našich kuchyniach. Vedeli ste ale, že jeho kvalita je daná vekom stromov alebo že horkosť je dôležitá vlastnosť a zároveň známka vysokej kvality? Zaujíma vás, ako a kde vyrábajú jeden z najlepších olivových olejov na svete? 
Španielska spoločnosť Knolive Oils byla založená až v roku 2015 v mestečku Priego de Córdoba, na úpätí prírodného parku Sierras Subbéticas. V čele firmy však stoja potomkovia už 6.generácie rodiny Yévenes, ktorá je zviazaná s pestovaním olív viac ako 160 rokov, od roku 1858. Súrodenci Alberto a Sara po niekoľko ročných štúdiách v zahraničí založili novú značku Knolive, ktorej prémiové olivové od roku 2016 pravidelne získavajú tie najvyššie ocenenia v medzinárodných súťažiach, v sezóne 2017/2018 bol Knolive Epicure najlepším olejom na svete.
Spoločnosť svoje jedinečné Knolive oleje exportuje do 43 krajín. V najväčšej a najprestížnejšej svetovej súťaži NYIOOC, kde sa hodnotí kvalita a chuť olivových olejov, sa ich vlajková loď Extra Virgin Oil Knolive Epicure aj v roku 2023 stala držiteľom zlatej medaile.
Jedna lyžica denne pre zdravie

Španieli odporúčajú dať si každé ráno lyžicu toho najlepšieho za studena lisovaného oleja, ktorý si môžete dovoliť, ako prevenciu zdravia. Liečivé účinky sa totiž prejavia až pri dlhodobom a najmä pravidelnom užívaní. Začleniť za studena lisovaný, teda extra panenský olivový olej do svojej životosprávy sa vám niekoľkonásobne vráti.

Kvalitný olivový olej lisovaný za studena je jedným z tzv. zdravých tukov, ktoré pomáhajú riešiť veľa zdravotných problémov. Najmä olej z prvého lisovania sa vyznačuje vysokým podielom zdravých mononenasýtených tukov (83 %) a silnými antioxidačnými účinkami, významne ovplyvňuje náš celkový metabolizmus a kardiovaskulárny systém. Ochraňuje tak bunky ľudského tela pred starnutím, a to zvonku aj zvnútra, významne znižuje zápalové markery v krvi a tiež hladinu cholesterolu a podľa posledných štúdií aj krvný tlak.  Odborné štúdie skúmajúce prínos olivového oleja v rámci prevencie rakoviny preukazujú zníženie rizika vzniku, najmä rakoviny prsníkov, dýchacích ciest a pľúc, v menšej miere aj hrubého čreva a konečníka. Niektoré ďalej naznačujú, že kyselina olejová, v panenských olivových olejoch obsiahnutá vo veľkom množstve, môže ochrániť mozog pred degeneratívnym ochorením.  Extra panenský olivový olej blahodárne pôsobí tiež na kvalitu vlasov a pokožky, zmenšuje riziko ľadvinových kameňov a dokonca môže pomôcť pri chudnutí.

Oleje nielen na varenie

Tajomstvo vzniku Knolive Epicure

Vek olivovníkov ovplyvňuje nielen aróma oleja, ale aj jeho antioxidačné schopnosti. V oblasti Cordoba sa nachádzajú až 500 rokov staré olivové háje odrôd Picuda a Hojiblanca, z ktorých sa prémiový olej Epicure výhradne za studena lisuje. Práve vek stromov umožňuje, že oleje sú aromatické aj po roku. Vysoko položené háje neumožňujú použitie mechanizácie, takže všetky plody sa zbierajú ručne, čo je vo svojom dôsledku ďalším kamienkom do mozaiky výnimočnosti olejov Knolive. Zbierané sú len zelené plody, pretože s postupom ich zretia (červená až černá farba) sa v nich znižuje obsah polyfenolov, teda látok zodpovedných za schopnosť olivového oleja chrániť ľudské bunky pred oxidačným stresom a voľnými radikálmi, ktoré môžu prispieť k rozvoju rakoviny. Polyfenoly sú zodpovedné aj za horký chvostík oleja, čo je dôležitá senzorická vlastnosť kvalitných prémiových olivových olejov, ktorým Epicure bez pochýb je. Umením tak ale je vytvoriť takú chuť, kde horkosť neprevažuje. 
Po prvom vylisovaní plodov za studena (čím sa zachová maximum obsiahnutých vitamínov) a odstredením vody tak olivová"šťava" leží 2–3 mesiace v sudoch, kde do sebe vťahuje "arómu zdravia", ako hovorí spolumajiteľka firmy Sara. Olej Knolive Epicure, stáčaný do nepriehľadných zelenozlatých fliaš, tak má svetlo zelenú farbu, spôsobenú prirodzeným chlorofylom, obsahuje 83 % nenasýtených mastných kyselín, vitamín A, omega 3 mastné kyseliny a už spomínané polyfenoly. Chuťovo sa všetko snúbi v bohatej aróme s delikátnou vôňou a sviežou ovocnou chuťou so záverečným tónom mandlí s dotykmi bieleho korenia. 

sidlo Knolive Oils

Sídlo firmy Knolive Oils v španielskej provincii Córdoba, mestečko Priego de Córdoba, v podhorí prírodného parku Sierras Subbética. Vo firme je kladený veľký dôraz na ekológiu nielen pri pestovaní, ale tiež v rámci spracovania. Pred lisovaním sú olivy vykôstkované, rozomleté na pastu a tá je za studena lisovaná. Kôstky sa následne používajú na kúrenie.  
Oleje Knolive nielenže dobyli španielsky trh, ale aj 83% produkcie ide na vývoz. V posledných piatich rokoch získali viac než 200 medzinárodných ocenení.
Vpravo 5. a 6. generácia rodiny Yévenes, z nich tí mladší sú súčasne vedúci predstavitelia firmy – Sara a Alberto.

rodina Yévenes, majitelia firmy Knolive Oils

V čom servírovať olej na stole

K čomu používate olivový olej Vy?

Vyskúšajte

Skúste prémiový olivový olej s čerstvo upečenou bagetkou alebo ciabattou. Len tak. Na čerstvo nakrájané pečivo vždy len kvapnite dve tri kvapky alebo si malé kúsky môžete namočiť do oleja naliateho v mištičke. Napokon presne tak sa robí degustácia prémiových olejov...
Recept na prípravu domáceho chrumkavého pečiva nájdete na našom blogu, rovnako tak ako formy na pečenie talianských ciabatt alebo francúzskych mini bagetiek.

Bude sa hodiť